Pornirea și oprirea aerului condiționat consumă mai multă energie?
Poate că v-ați întrebat dacă oprirea și pornirea aerului condiționat în mod repetat crește consumul de energie. Care este adevărul? Răspunsul este important nu numai din motive economice, ci și ecologice.
Este adevărat că acest aparat electric ne face viața mai confortabilă. În zonele mai calde sau în cele care trec prin veri intense, devine o necesitate. Cu toate acestea, odată cu utilizarea sa crește și factura de energie electrică.
Pentru a răspunde la întrebarea noastră, trebuie mai întâi să cunoaștem mecanismul de funcționare a aparatului de aer condiționat și modul corect de utilizare.
Cum funcționează aerul condiționat?
Aerul condiționat este un echipament alcătuit din diverse părți care lucrează împreună pentru a atinge același scop: reducerea temperaturii în medii închise.
Dacă luăm ca referință modelul divizat, putem identifica mai multe componente, cum ar fi:
- Unitate exterioară: formată din compresor, care se află întotdeauna în afara dormitorului, sufrageriei, bucătăriei sau biroului, deoarece eliberează căldură reziduală.
- Unitate interioară: se află în interiorul camerei. Sarcina sa este de a absorbi căldura.
- Termostat: responsabil cu reglarea funcționării aparatului în funcție de temperatura exterioară.
- Gaze frigorifice: îți schimbă constant starea de la gazoasă la lichidă, trecând prin conducte și pierzând căldura pe care echipamentul o extrage.
Acest proces, în timpul căruia atât aerul, cât și gazul circulă, nu este continuu, ci în cicluri. În consecință, ciclul se oprește când mediul atinge temperatura ideală setată pe panou. Apoi, când temperatura crește, ciclul repornește.
La începutul sau la sfârșitul fiecărui ciclu, se consumă mai multă energie.
Cum afectează pornirea și oprirea aerului condiționat consumul de energie?
A sosit momentul să răspundem la întrebarea pe care am pus-o la începutul acestui articol: oprirea și pornirea aerului condiționat consumă mai multă energie? Răspunsul definitiv da. De fiecare dată când porniți aparatul, acesta are o anumită accelerație. Acum apare cel mai mare consum.
Prin urmare, dacă îl porniți o dată, încărcarea va avea loc doar acum. Dacă o faceți în mod repetat, pornirea se va repeta, ridicând costurile.
Recomandări pentru utilizarea optimă a aerului condiționat
Acum că înțelegeți de ce nu ar trebui să opriți și să porniți aparatul de aer condiționat de mai multe ori în timpul zilei, poate vă întrebați cum să economisiți energie. Vă prezentăm mai jos o serie de sugestii.
Citiți și: 6 efecte ale aerului condiționat asupra sănătății
Luați în considerare ratingul energetic al dispozitivului
Achiziționați un aparat de aer condiționat eficient din punct de vedere al consumului. Cum să-l recunoașteți? Este foarte simplu. Toate aparatele au o etichetă care specifică clasificarea energetică cu litere de la A la G. A înseamnă cea mai mare eficiență.
Optați pentru modele cu invertor
În locul modelelor convenționale, alegeți invertoarele. Este un sistem care reglează compresorul, astfel încât să funcționeze doar la viteza necesară.
Grație tehnologiei moderne și eficiente a invertorului, puteți realiza economii de energie de pana la 40%.
Alegeți capacitatea potrivită
Obțineți sfaturi de la un tehnician pentru a alege capacitatea perfectă. Un aparat de aer condiționat cu putere redusă pentru un spațiu foarte mare se traduce prin suprasolicitare. De asemenea, nu este înțelept să alegeți o unitate prea mare pentru o zonă prea mică.
Puneți unitatea externă la umbră
În momentul instalării unității externe, încercați să găsiți un loc cu umbră, deoarece soarele influențează funcționarea dispozitivului.
Atenție la termostat!
Desigur, căldura de afară poate deveni insuportabilă. Cu toate acestea, fiecare grad în minus în interior reprezintă cu 8% mai mult consum. Știați asta? Având în vedere acest lucru, cel mai bine este să căutați un nivel confortabil sau o temperatură neutră.
Pentru a folosi aerul condiționat vara, setați temperatura între 24 și 26 de grade Celsius. Alegeți un termostat programabil, care vă va oferi posibilitatea de a seta temperaturi diferite pe parcursul zilei. Acest lucru poate însemna economii între 10% și 15%. Alegeți și opțiunea de reglare automată.
Opriți aerul condiționat când plecați
În cazul în care veți fi plecați pentru o perioadă lungă de timp, opriți dispozitivul cu 30 de minute înainte de a părăsi spațiul, astfel încât aparatul să nu funcționeze inutil. Noaptea, este un moment bun să-l lăsați să se odihnească și să aerisiți natural casa.
Dimineața este momentul ideal pentru a profita de orele mai răcoroase ale zilei. Unele orașe din lume cresc prețul energiei electrice la orele de vârf (între 5 după-amiaza și 11 noaptea).
Mențineți temperatura
Evitați deschiderea ferestrelor și a ușilor, deoarece căldura va pătrunde în spațiu. Închideți draperiile, coborâți jaluzelele și, dacă doriți, puneți folie pe geamuri.
Acțiunile de acest tip vor împiedica căldura din exterior să pătrundă în casă.
Spălați filtrele de aer
Când filtrele sunt murdare, fluxul de aer este restricționat și acest lucru poate cauza diverse probleme; înghețarea bobinei este una dintre ele.
Acest lucru are un impact ridicat asupra consumului. Curățarea va dura doar câteva minute, dar vă va scuti de multe dureri de cap.
Un alt avantaj este evitarea problemelor legate de praf și acarieni. Curățarea corectă a aparatului de aer condiționat ajută chiar și la prevenirea alergiilor și a problemelor respiratorii.
Recomandăm: 5 sfaturi pentru protejarea pielii împotriva aerului condiționat
Întrețineți echipamentul
Dacă observați probleme în funcționarea echipamentului, este recomandat să apelați la serviciul tehnic pentru a evita consumul ridicat și a preveni deteriorarea echipamentului.
În acest sens, aveți grijă la următoarele detalii:
- Este nevoie de timp pentru a porni sau opri aparatul;
- Răcește prea puțin;
- Se oprește brusc;
- Face sunete ciudate;
- Panoul frontal elimină picături de apă;
- Există umezeală pe spate.
Aerul condiționat nu trebuie folosit tot timpul!
Deși experții recomandă pornirea și oprirea mai rară a aparatului de aer condiționat, asta nu înseamnă că ar trebui să meargă toată ziua. Nu are rost să ieșiți din casă lăsându-l pornit!
Acum că știți să folosiți unul dintre cele mai importante electrocasnice din casă, țineți factura de electricitate sub control! Veți avea grijă de planetă și vă veți bucura de confortul casei.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Ayala A. Ahorro energético en edificaciones con aire acondicionado. México: Universidad de Sonora; 2007.
- Hernández G. Fundamentos de aire acondicionado y refrigeración. México: Editorial Limusa; 2005. 1. ° ed.
- López, MC. Estudio de eficiencia y adaptación de aires acondicionados convencionales a tipo inverter. Colima: Tecnológico Nacional de México, 2016.
- Tronville P. Air filtration and efficiency: Air filters – energy rating and labeling. Filtration & Separation. 2009; 46(4): 26-29.
- Zambrano J, Fumo N. Potencial de ahorro de energía en sistemas de aire acondicionado en la ciudad de San Cristóbal con la utilización de economizadores de Aire-Aire. Venezuela: Universidad Nacional Experimental del Táchira; 2007.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.