5 sfaturi pentru protejarea pielii împotriva aerului condiționat
 

5 sfaturi pentru protejarea pielii împotriva aerului condiționat

Aerul condiționat face mediul mai uscat și acest lucru are efecte considerabile asupra pielii. Cel mai bun mod de a le evita este luarea zilnică a măsurilor de protecție.
5 sfaturi pentru protejarea pielii împotriva aerului condiționat

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Efectele aerului condiționat asupra pielii sunt considerabile la unii oameni. În alte situații, există un impact moderat, dar schimbările sunt sesizabile. În general, provoacă uscăciune. Așadar, vă oferim 5 sfaturi pentru protejarea pielii împotriva aerului condiționat.

Fără îndoială că, în timpul verii, căldura devine foarte incomodă. Aerul condiționat creează un mediu mai răcoros parțial prin reducerea umidității. Mai exact, mantaua hidrolipidică naturală a pielii suferă modificări. Pot apărea eczema și iritația.

Efectele aerului condiționat asupra pielii

Expunerea continuă sau prelungită la aer condiționat afectează starea de sănătate a pielii. PH-ul natural al pielii este acid, dar atunci când este expus la medii cu niveluri scăzute de umiditate, devine alcalin. Astfel, pielea se usucă, iar imunitatea scade.

Aerul condiționat afectează mai mult anumite persoane. Cele mai vizibile efecte apar la cele care au pielea uscată în prealabil. Umiditatea scăzută duce la evaporarea emulsiei hidrolipidice. Rolul acestei emulsii este de a proteja pielea de agresiunile externe. Când este diluată, pielea devine mai vulnerabilă.

Deși nu putem trăi fără aer condiționat, putem să ne protejăm. Cum?

Cele mai bune sfaturi pentru protejarea pielii împotriva aerului condiționat

Cea mai bună modalitate de a proteja pielea împotriva efectelor aerului condiționat este menținerea unei bune hidratări. Modalitățile de a realiza acest lucru sunt următoarele.

1. Beți multă apă

Se recomandă să beți 2 litri de apă pe zi. Când aerul condiționat începe să acționeze, aportul trebuie mărit. Pielea pierde umiditatea și este necesară recuperarea acesteia.

Beți apă, chiar dacă nu vă este sete. Luați înghițituri mici dese. De asemenea, se recomandă creșterea aportului anumitor alimente, precum cremele reci de legume, fructele, gazpacho și sucurile naturale. Pielea va fi mai luminoasă.

Consumul de apă pentru protejarea pielii împotriva aerului condiționat

2. Aplicați o cremă hidratantă

O altă idee bună pentru a evita efectele aerului condiționat asupra pielii este să aplicați în mod regulat cremă hidratantă. Textura cremei trebui să fie ușoară și revigorantă. De fapt, cel mai bine este să o puneți în frigider și să o folosiți după duș.

Trebuie evitate cremele care conțin alcool, grăsimi sau uleiuri esențiale. Nu folosiți produse comedogenice, deoarece înfundă porii. Crema hidratantă oferă rezistență și elasticitate, pe lângă faptul că previne îmbătrânirea prematură.

3. Adoptați o dietă sănătoasă

O dietă sănătoasă are ca rezultat o piele sănătoasă.

Numeroase alimente ajută la compensarea efectelor de uscare cauzate de aerul condiționat. Cel mai indicat este să adoptați o dietă antioxidantă, compusă mai ales din fructe și legume.

Sunt foarte recomandate fructele de pădure, merele, morcovii, broccoli, anghinarea, conopida, spanacul și roșiile. De asemenea, sunt recomandate nucile și lactatele, precum și ceaiul verde.

4. Spălați-vă des mâinile și fața

Spălarea frecventă a mâinilor și a feței ajută la combaterea efectelor aerului condiționat asupra pielii. Acest lucru favorizează hidratarea și sporește igiena. Când pielea este curată și hidratată, este mai frumoasă.

Evitați parfumurile sau săpunurile solide. În schimb, alegeți produse lichide care conțin acid lactic. Acesta oferă catifelare și strălucire pielii. Săpunurile neutre sunt foarte recomandate, mai ales pentru pielea delicată.

Este foarte important să vă uscați fața fără a vă deteriora pielea. Nu vă frecați cu prosopul pe față, deoarece aceasta este o agresiune suplimentară. Folosiți atingeri ușoare. Durează mai mult, dar este și mai sigur.

5. Evitați tutunul și alcoolul

Fumatul este contraproductiv. Fumul conține toxine care usucă pielea.

Alcoolul este un alt compus deshidratant. Nu numai că acționează ca un diuretic, favorizând expulzarea apei din organism, ci împiedică rehidratarea ulterioară.

Femeie care refuză alcoolul

Temperatura potrivită

Cea mai bună modalitate de a evita efectele negative ale aerului condiționat asupra pielii este luarea unor măsuri preventive, precum cele pe care le-am indicat mai sus. Nu este greu deloc.

De asemenea, nu uitați să reglați temperatura la care utilizați dispozitivul. Nu are sens să reduceți valoarea la niveluri extreme, deoarece consumați mai multă energie și vă deteriorați pielea.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Cruz Cedeño, S. A. (2015). La exposición a los campos electromagnéticos en bajas frecuencias y su influencia en el ph de la piel (Bachelor’s thesis, La Libertad: Universidad Estatal Península de Santa Elena, 2015).
  • Gálvez, J. S. (2020). La importancia de proteger nuestra piel al usar equipos de protección individual. Enfermería Dermatológica, 14(39), 7-8.
  • Llamas-Velasco, M., & García-Díez, A. (2010). Cambio climático y piel: retos diagnósticos y terapéuticos. Actas Dermo-Sifiliográficas, 101(5), 401-410.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.