Precauții înainte, în timpul și după expunerea la soare - Doza de Sănătate
 

Precauții înainte, în timpul și după expunerea la soare

Expunerea la soare poate provoca consecințe negative asupra pielii, precum roșeață, arsuri solare, îmbătrânire și un risc crescut de cancer. Ce ar trebui să faci pentru a te proteja? Află acum!
Precauții înainte, în timpul și după expunerea la soare

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Expunerea la soare mai mult decât se recomandă sau fără măsurile de precauție necesare poate fi contraproductivă pentru sănătatea pielii. Poate vrei să obții un bronz de revistă, dar poți ajunge la arsuri, îmbătrânire prematură, leziuni oculare și, în cele mai grave cazuri, leziuni tumorale ale pielii. Ce măsuri de precauție trebuie să iei înainte, în timpul și după expunerea la soare?

Există mai multe studii care ne oferă instrumente și sfaturi utile. Acestea ne vor ajuta să ne menținem pielea sănătoasă și vor preveni consecințele pe care tocmai le-am menționat. Te interesează să știi care sunt acestea? Citește mai departe!

Sfaturi de luat în considerare înainte de expunerea la soare

Într-unul dintre rapoartele sale, Institutul Național de Sănătate din Statele Unite (NIH) indică faptul că lumina soarelui este unul dintre factorii de risc pentru îmbătrânirea prematură a pielii. De asemenea, pe termen lung, duce la apariția cancerului de piele. Prin urmare, înainte de a te expune la soare, trebuie să ții cont de următoarele recomandări.

Nu utiliza produse cu alcool

Parfumurile și produsele cu alcool nu sunt recomandate pentru piele. Motivul? Când intră în contact cu soarele, tind să producă pete închise la culoare greu de îndepărtat. Chiar și lichidele, precum sucul de lămâie, au acest efect. Dacă îl aplici pe piele și te expui la lumina soarelui, vei observa pete aproape imediat. Ai grijă!

Evită epilarea cu ceară sau cu lama de ras

Unii oameni aleg să se epileze în ultimul moment, înainte de a merge la plajă sau la piscină. Însă aceasta este o greșeală. Procedând astfel, pielea va fi mai predispusă la iritații. Apoi, din cauza expunerii la soare și la alți factori de mediu, poți experimenta dureri, inflamații și chiar infecții. Așadar, dacă intenționezi să stai în aer liber, epilează-te în avans.

Ai grijă de vânătăi

Dacă ai vânătăi, încearcă să nu faci plajă mult timp. În cazul în care trebuie să te expui la soare, încearcă să te acoperi. După cum au explicat unii experți de la My Health Alberta, această combinație poate provoca apariția unor pete în zona în care se află vânătăile.

Folosește protecție solară

Oricât de mult vrei să ai un bronz perfect, cel mai important aspect este sănătatea pielii. Expunerea la soare timp de multe ore fără protecție solară, ceea ce se poate întâmpla atunci când mergi la plajă sau la piscină, este foarte dăunătoare. Insolația este cea mai mică problemă pe care o poți avea. Pe termen lung, dacă refuzi să porți protecție solară, poți ajunge să dezvolți boli grave, cum ar fi cancerul de piele. Atenție!

Aplicarea de cremă după expunerea la soare
Aplicarea prealabilă a protecției solare este una dintre cele mai importante măsuri pentru protejarea pielii.

Precauții în timpul expunerii la soare

Acesta este cel mai important pas atunci când urmează să faci plajă. În acest sens, ia în considerare următoarele puncte.

Bea apă

Prin transpirație (un proces foarte obișnuit atunci când există expunere la soare), vei pierde o cantitate semnificativă de lichide, ceea ce poate duce la deshidratare. Prin urmare, atunci când faci sport în aer liber, mergi la plajă sau te bucuri de o zi la piscină, ia cu tine o sticlă mare de apă pentru a-ți menține hidratarea.

Conform rețelei de servicii medicale OSDE din Argentina, apa reprezintă 60% din compoziția corpului, așadar menținerea unui nivel corect de hidratare va asigura buna funcționare a tuturor organelor.

Ai grijă de păr

Părul și soarele nu sunt cei mai buni prieteni. De fapt, dacă plănuiești o călătorie care implică expunerea prelungită la soare, trebuie să te asiguri că îți îngrijești părul. Folosește măști de protecție împotriva căldurii cu efect hidratant. Odată ce ai revenit la normal, nu uita să-i oferi părului o mască hrănitoare pentru a-i reda aspectul plăcut.

Aplică din nou protecție solară

O singură aplicare de protecție solară nu este suficientă. Dacă stai mai multe ore la soare, specialiștii recomandă reaplicarea produsului de protecție pentru o îngrijire optimă a pielii.

Potrivit Societății Americane a Cancerului, trebuie să utilizezi un produs cu SPF minim 30 (factor de protecție solară). Cu cât SPF-ul este mai mare, cu atât este mai mare protecția împotriva razelor ultraviolete. Ține produsul în poșetă, astfel încât să îl poți folosi atunci când este necesar.

Nu purta machiaj

Aplicarea machiajului înainte de a merge la plajă sau la piscină poate avea consecințe negative asupra sănătății pielii. Reziduurile produsului pot înfunda porii atunci când transpiri. Prin urmare, riscul de acnee și infecții crește drastic.

Îngrijirea după expunerea la soare

Nu în ultimul rând, vom vorbi despre îngrijirea după expunerea la soare. Crezi sau nu, acești pași sunt la fel de vitali ca ceilalți pe care i-am menționat, deoarece vor face pielea să se relaxeze după ce o supui la stresul produs de razele ultraviolete.

Hidratează-ți pielea după expunerea la soare

După o perioadă lungă de expunere la razele solare, pielea tinde să devină uscată sau deshidratată. Pentru a remedia acest lucru, ar trebui să bei între 2 și 3 litri de apă pe zi. Folosește produse hidratante care oferă substanțe nutritive. De exemplu, produsele pe bază de aloe vera sau ulei de migdale sunt opțiuni excelente.

Femeie care se dă cu cremă după expunerea la soare
Aplicarea produselor hidratante după expunerea la soare ajută la refacerea umidității naturale a pielii.

Fă un duș rece

Sarea sau clorul trebuie eliminate de pe piele imediat ce te întorci acasă. Pentru a face acest lucru, îți recomandăm să faci un duș rece. Acest lucru îți va permite să îmbunătățești oxigenarea pielii, pe lângă faptul că oferă o senzație de prospețime. Folosește săpun neutru și o uscare delicată.

Aplică produse special concepute pentru a fi folosite după expunerea la soare

Există multe produse special concepute pentru îngrijirea după expunerea la soare. De exemplu, cremele cu aloe vera, mușețel și extracte de mentă sunt opțiuni ideale. Acestea îți permit să calmezi roșeața și inflamația dacă ai suferit arsuri. De asemenea, sunt alegeri bune dacă ai pielea sensibilă. Pentru un efect mai bun, le poți pune în frigider înainte de a le aplica. În acest fel, vei experimenta mai multă prospețime la aplicare.

Tunde-ți părul după o expunere nesănătoasă la soare

Uneori, daunele cauzate părului prin expunerea îndelungată la soare sunt ireparabile. În acest caz, cel mai bun lucru este să tunzi cel puțin două degete din lungimea părului. Vei elimina vârfurile despicate și uscate și vei permite o creștere sănătoasă a podoabei capilare.

De asemenea, poți folosi măști hidratante și alte tratamente hrănitoare. Nu uita să folosești protecție împotriva căldurii zilnic !

Ce să reții despre expunerea la soare

Expunerea la soare face posibilă obținerea unui bronz care îmbunătățește estetica pielii. Cu toate acestea, este important să ne amintim că prea multă expunere la soare poate fi dăunătoare. Prin urmare, pentru a reduce la minim riscurile, trebuie să iei anumite măsuri de precauție înainte, în timpul și după contactul direct cu soarele.

Dacă pielea ta este foarte sensibilă și se înroșește repede, acordă o atenție sporită îngrijirii pentru a reduce riscurile. În plus față de protecția solară, pălăriile, îmbrăcămintea lungă și ochelarii de soare pot fi de mare ajutor. Nu uita să-ți îngrijești pielea!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.