Pot folosi pasta de dinți expirată?
 

Pot folosi pasta de dinți expirată?

Dacă te gândești să folosești pastă de dinți expirată, trebuie să știi că nu este cea mai bună idee. Află de ce!
Pot folosi pasta de dinți expirată?
Vanesa Evangelina Buffa

Scris și verificat de medicul stomatolog Vanesa Evangelina Buffa.

Ultima actualizare: 24 octombrie, 2022

Este rar ca un tub de pastă de dinți să reziste mai mult de 2 ani. În orice caz, poate găsești în casă un tub mai vechi care ți-a fost dat la hotel sau la stomatolog și te întrebi dacă poți folosi pasta de dinți expirată.

De obicei, pastele de dinți pot fi folosite timp de 2 ani de la fabricare. Această informație este imprimată pe cutie și pe tub. Ulterior, produsul începe să-și piardă proprietățile. Dacă folosești pastă de dinți expirată, aceasta va avea un gust și o consistență ciudate. Cel mai probabil, și-a pierdut capacitatea de a preveni apariția cariilor.

Data de expirare a pastelor de dinți

Pastele de dinți care au sigiliul Asociației Stomatologice Americane (ADA) trebuie să îndeplinească anumite cerințe de siguranță și eficacitate. Atât Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA), cât și ADA solicită ca pastele de dinți să aibă o dată de expirare.

Aceste informații sunt imprimate pe tubul de pastă și pe cutie. În general, variază de la 2 la 5 ani de la data fabricării. Perioada de valabilitate a pastelor de dinți este determinată de eficacitatea ingredientelor pe care le conțin.

Industria pastei de dinți caută să dezvolte produse capabile să curețe dinții, dar fără a-i uza. Se folosesc și ingrediente care întăresc și protejează țesuturile dentare.

Pentru ca pasta de dinți să își îndeplinească rolul și să protejeze structurile, ingredientele pe care le conține trebuie să rămână proaspete. Dacă folosești pasta de dinți expirată, cel mai probabil nu vei mai beneficia de proprietățile acesteia.

Utilizarea regulată a unui produs expirat poate avea un impact negativ asupra sănătății orale pe termen lung. Cavitatea bucală va rămâne fără protecția oferită de ingredientele active ale pastelor. În plus, crește riscul de a suferi de boli bucale.

De ce expiră pasta de dinți?

Data de expirare a pastelor de dinți depinde de ingredientele lor. După un anumit interval de timp, ingredientele active ale acestor produse își pot pierde eficacitatea.

În general, pasta de dinți conține 5 ingrediente active care sunt specificate pe ambalaj:

  • Fluorul: este un mineral care ajută la prevenirea cariilor și la întărirea smalțului.
  • Agentul abraziv: pentru a îndepărta placa și petele de suprafață.
  • Agentul de aromatizare sau îndulcitorul: pentru a da o aromă plăcută produsului; zaharina și sorbitolul sunt cele mai utilizate substanțe.
  • Agentul de hidratare: conferă pastei o consistență fină și împiedică uscarea acesteia.
  • Agentul de curățare: creează spuma care favorizează curățarea dentară.

Pastele de dinți pot conține și alte componente care le conferă proprietăți specifice. Există paste de dinți cu agenți împotriva sensibilității dentare, antimicrobiene, cu ierburi naturale sau cu peroxizi care ajută la albirea dinților.

Unul dintre componentele principale ale pastelor de dinți este fluorul.

După cum am spus, pasta de dinți ajută la combaterea cariilor și la menținerea dinților sănătoși. Dar, după ceva timp, își poate pierde eficacitatea în protejarea dinților. Multe ingrediente se pot separa sau cristaliza, modificând consistența, culoarea și aroma produsului.

Pastă de dinți pe periuță
Ingredientele pastei de dinți sunt eficiente doar o anumită perioadă de timp. Ulterior, își pierd proprietățile.

Care este termenul de valabilitate tipic al pastei de dinți?

Pasta de dinți are o perioadă de valabilitate de 2 ani de la data fabricației. În această perioadă de timp, fluorul își păstrează capacitatea de a întări și repara smalțul dinților. În orice caz, fiecare marcă și produs are propria sa dată de expirare, așa că este important să acorzi atenție acestor informații. În general, aceste date sunt tipărite pe ambalaje și pe tub.

Pastele de dinți care nu conțin fluor pot să nu aibă o dată de expirare. În ciuda acestui fapt, este mai bine să încetați să le folosiți după 2 ani. Restul ingredientelor pot fi denaturate.

Este pasta de dinți expirată sigură?

Folosirea pastei de dinți expirate nu este neapărat periculoasă, dar nici nu este benefică. Scopul punerii pastei pe periuța de dinți este de a curăța eficient dinții și de a preveni apariția cariilor. Dacă pastele sunt vechi, nu există nicio garanție că aceste obiective vor fi atinse.

O pastă de dinți expirată poate avea următoarele probleme:

  • Se usucă în interiorul butonului.
  • Ingredientele se separă.
  • Fluorul nu mai este eficient.
  • Conține bacterii sau ciuperci.
  • Are o textură ciudată, foarte fluidă sau foarte uscată.

Din acest motiv, ideal este să arunci pasta de dinți expirată și să cumperi un tub nou. În acest fel, eviți riscul de a-ți expune corpul la un produs îndoielnic.

Sfaturi pentru a păstra pasta de dinți proaspătă

Dincolo de a fi atent la data de expirare a pastelor de dinți, este important să fii atent și la depozitarea acestora. Pentru ca ingredientele active să-și păstreze eficacitatea, produsul trebuie păstrat corespunzător.

Iată câteva lucruri importante:

  • Închide bine tubul: după ce ai folosit pasta de dinți, este important să închizi bine tubul.
  • Păstrează marginile curate: nu trebuie să existe reziduuri pe marginile tubului, astfel încât praful și murdăria să nu se acumuleze.
  • Depozitează pasta de dinți într-un dulap închis: evită contaminarea cu bacteriile din baie.
  • Depozitează tubul într-un mediu răcoros: în mod ideal, pasta de dinți nu trebuie expusă la temperaturi foarte ridicate, deoarece ingredientele sale pot deveni foarte fluide, pierzându-și astfel eficacitatea.

Ce ar trebui să faci cu pasta de dinți expirată?

Dacă descoperi că pasta ta de dinți este expirată, cel mai bine este să nu o mai folosești pentru spălatul pe dinți. Nu este nevoie să o arunci imediat.

Poți folosi acest produs pentru a lustrui metalul și robinetele, pentru a îndepărta zgârieturile de pe pereți și pentru a curăța chiuvetele din baie. Poate fi folosit și pentru a îndepărta reziduurile de pe fundul fierului de călcat sau chiar pentru a lustrui unghiile.

Pasta de dinți expirată ajută la curățarea argintului
Nu arunca tubul expirat. Folosește-l pentru treburile casnice, cum ar fi lustruirea bijuteriilor din argint.

Dinți sănătoși cu pastă de dinți neexpirată

Pasta de dinți expirată nu îndeplinește obiectivul de curățare și protejare a dinților. Alege un produs proaspăt, ale cărui ingrediente active îți oferă îngrijirea de care ai nevoie.

Periajul zilnic menține dinții curați și sănătoși. De asemenea, completează îngrijirea cu ață dentară, controlând aportul de zaharuri și vizitând regulat medicul stomatolog.

Verificarea stării periuței de dinți și înlocuirea acesteia la fiecare 3 luni sau mai devreme dacă este deteriorată este o altă modalitate de a avea grijă de zâmbetul tău. Dacă elementele și produsele de igienă dentară sunt în stare bună, vei obține mai multe beneficii și acest lucru se va reflecta într-o sănătate orală mai bună.

Acordă atenție produselor care ajută la îngrijirea gurii. Acest lucru îți va menține zâmbetul sănătos și strălucitor!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Hinostroza Ninahuanca, J. L., Serrano Cabana, R. A., & Serrano Cabana, L. D. C. (2019). Características de las pastas dentales para niños comercializadas en Lima, 2019.
  • Benzian, H., Holmgren, C., & Helderman, W. V. (2012). Efficacy of fluoride toothpaste over time. Brazilian Dental Journal23, 311-314.
  • Lippert, F. (2013). An introduction to toothpaste-its purpose, history and ingredients. In Toothpastes (Vol. 23, pp. 1-14). Karger Publishers.
  • Picó Monllor, J. A. (2016). Cosmetotecnia de los dentífricos. Relevancia del comportamiento reológico.
  • Contreras Rosales, J., De la Cruz Cardoso, D., Castillo Chaires, I., & Arteaga Mejía, M. (2014). Dentífricos fluorurados: composición. Vertientes. Revista Especializada en Ciencias de la Salud17(2).
  • Escalante-Medina, R. P., Asmat-Abanto, A. S., & Ruiz-Barrueto, M. A. (2019). Efecto antibacteriano de una pasta dental con xilitol sobre Streptococcus mutans en saliva de gestantes. Revista Cubana de Estomatología56(4), 1-12.
  • Córdova-López, O., Hermoza-Moquillaza, R. V., Yanac-Calero, D., & Arellano-Sacramento, C. (2019). PPM de flúor rotulado y analizado en pastas dentales pediátricas comercializadas en Lima-Perú. Revista Estomatológica Herediana29(4), 285-290.
  • Soysa, N. S., Cury, J. A., & Alles, C. N. R. A. (2019). Fluoride concentration and stability in commonly used dentifrices in Sri Lanka. Brazilian Journal of Oral Sciences, e181244-e181244.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.