Prevenirea infecțiilor neonatale
O infecție neonatală sau sepsis este o boală gravă care afectează nou-născuții și care, dacă nu este tratată în timp util, poate duce la un rezultat tragic. Prevenirea infecțiilor neonatale este de maximă importanță atât în spitale, cât și la domiciliu.
Știi despre ce vorbim? Dacă nu, citește în continuare pentru a afla de ce apar infecțiile neonatale. De asemenea, vom vorbi despre cum pot fi acestea prevenite și care sunt simptomele, metodele de diagnostic și tratamentul infecțiilor neonatale.
O infecție neonatală, cunoscută și sub denumirea de sepsis, este o infecție a sângelui care apare la nou-născuți și la copiii mai mici de 90 de zile. Sepsisul poate apărea în prima săptămână după naștere (debut precoce) sau între 7 și 90 de zile de la naștere (debut tardiv).
În ambele cazuri, sepsisul este cauzat de:
- Prezența bacteriilor, cum ar fi E. coli.
- Anumite tulpini de streptococi (grupa B – GBS)
- Virusul herpes simplex (HSV)
Citește mai mult:
Infecția neonatală cu debut precoce
De obicei, infecția neonatală cu debut precoce apare între 24 și 48 de ore de la nașterea copilului, deoarece acesta a fost expus la bacterii imediat înainte de naștere sau în timpul nașterii.
Factorii de risc care cresc șansele ca bebelușul să sufere de sepsis sunt:
Nașterea prematură
Dacă apare nașterea prematură, riscul de sepsis crește din cauza:
- Prezenței streptococilor de grupă B în timpul sarcinii.
- Infecției de la nivelul lichidului amniotic și/sau al placentei.
Infecția neonatală cu debut tardiv
În acest caz, infecția apare la scurt timp după naștere fie pentru că bebelușul a trebuit să rămână în spital, fie pentru că a avut un cateter inserat o perioadă lungă de timp.
Prevenirea infecțiilor neonatale
Ca întotdeauna, prevenția este mai bună decât tratarea. Din acest motiv, vom enumera cele mai bune măsuri pentru prevenirea unei infecții neonatale. Ia notițe.
1. Tratamente cu antibiotice pentru femeile gravide
Dacă mama suferă de afecțiuni precum corioamnionita (o infecție a lichidului amniotic și a placentei), este infectată cu un streptococ de grup B sau a născut în trecut un copil care a avut sepsis, aceasta trebuie tratată în timpul sarcinii pentru a preveni infecția neonatală cu debut precoce.
În cazul în care o femeie însărcinată are orice tip de infecție în curs de desfășurare, inclusiv virusul herpes simplex, aceasta trebuie tratată de urgență. De fapt, medicii recomandă ca femeile care au orice tip de infecție să nu încerce să rămână însărcinate.
2. Asepsie în locul nașterii
Igiena strictă în locul în care copilul se naște este esențială pentru a ține bacteriile departe de nou-născut. Reține faptul că bebelușii sunt foarte vulnerabili în lunile de după naștere.
3. Nașterea cât mai rapidă după ruperea apei
După ruperea apei, nașterea trebuie să apară în următoarele 12 -24 ore pentru a preveni contaminarea bebelușului.
Simptomele infecțiilor neonatale
În general, măsurile preventive sunt esențiale pentru a opri apariția sepsisului. Cu toate acestea, este important să cunoaștem simptomele infecției neonatale:
- Părți ale pielii și sclera bebelușului (partea albă a ochilor) se îngălbenesc (acest simptom este cunoscut sub numele de icter);
- Scăderea mișcării, lipsa de energie și entuziasm chiar și în timpul alăptării;
- Convulsii;
- Probleme de respirație;
- Ritm cardiac lent;
- Diaree și vărsături;
- Glicemie scăzută;
- Creșterea temperaturii.
Dacă observi unul dintre simptomele de mai sus sau orice alte afecțiuni după ce te întorci acasă de la spital, trebuie să consulți neapărat un medic pediatru. Păstrează-ți calmul și verifică dacă toate lucrurile sunt în regulă.
Te-ar putea interesa:
Diagnosticul și tratamentul infecțiilor neonatale
Pediatrul va verifica prezența oricăruia dintre simptomele descrise mai sus și, cel mai probabil, va lua probe și le va trimite la laborator pentru analize precum:
- Un test de sânge care necesită, de obicei, o analiză a proteinei C-reactive (CRP) și a numărului de celule albe din sânge și o cultură de sânge.
- Examinarea lichidului cefalorahidian pentru a determina dacă există sau nu bacterii prezente în sistemul nervos al copilului. Dacă da, se va face o puncție lombară.
- Examinarea scaunului, a urinei și chiar a pielii.
Dacă există probleme respiratorii, va fi efectuată o radiografie toracică de diagnosticare. De asemenea, tratamentul sugarilor sub o lună care au febră sau orice alt semn de infecție necesită administrarea imediată a antibioticelor intravenoase, chiar înainte de confirmarea diagnosticului.
Dacă mama a avut anterior una dintre infecțiile menționate mai sus, atunci copilul ar trebui să primească tratament medicamentos chiar dacă nu prezintă simptome. În plus, dacă infecția este cauzată de herpes, medicul îi va prescrie bebelușului un medicament antiviral.
În cele din urmă, dacă rezultatele testului sunt normale, copilul poate pleca acasă. Cu toate acestea, trebuie să existe controale medicale periodice.
Infecțiile neonatale sunt foarte grave, deoarece pot fi mortale pentru copii. Din acest motiv, medicii tind să monitorizeze destul de atent sarcinile. De fapt, aceștia încearcă să prevină apariția sepsisului și să ofere siguranță mame și copilului ei. Prevenirea infecțiilor neonatale este vitală!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Committee on Infectious Diseases; Committee on Fetus and Newborn, Baker CJ, Byington CL, Polin RA.. Policy Statement: Recommendations for the Prevention of Perinatal Group B Streptococcal (GBS) Disease. Pediatrics. 2011;128(3):611-616. PMID: 21807694 www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21807694.
- Baley JE, Gonzalez BE. Perinatal viral infections. In Martin RJ, Fanaroff AA, Walsh MC, eds. Fanaroff and Martin’s Neonatal-Perinatal Medicine. 10th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2015:chap 57.
- Leonard EG, Dobbs K. Postnatal bacterial infections. In Martin RJ, Fanaroff AA, Walsh MC, eds. Fanaroff and Martin’s Neonatal-Perinatal Medicine. 10th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2015:chap 55.
- Verani JR, McGee L, Schrag SJ; Division of Bacterial Diseases, National Center for Immunization and Respiratory Diseases, Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Prevention of Perinatal Group B Streptococcal Disease, Revised Guidelines from CDC, 2010. Morbidity and Mortality Weekly Report. 2010;59(RR-10):1-36. PMID: 21088663 www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21088663.
Ultima revisión 4/24/2017
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.