Primul ajutor în caz de amputarea degetului - Doza de Sănătate
 

Primul ajutor în caz de amputarea degetului

Amputările accidentale ale degetelor sunt una dintre cele mai frecvente cauze ale intervențiilor chirurgicale de urgență la nivelul mâinilor. Există anumite măsuri care pot ajuta la salvarea membrului. Le vom explica în acest articol.
Primul ajutor în caz de amputarea degetului
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 25 octombrie, 2022

Amputarea accidentală a unui deget este o situație frecventă la camera de primiri urgențe. Majoritatea cazurilor apar la degetele de la mâini, dar pot apărea și la degetele de la picioare. În general, există multe cauze care pot duce la apariția acestei probleme. În ce constă primul ajutor în caz de amputarea degetului?

Accidentele de circulație sau accidentele industriale din fabrici sau ferme sunt frecvente. De asemenea, amputarea accidentală a unui deget poate apărea în urma proceselor de electrocutare, arsuri sau îngheț. Există chiar și culturi în care acest lucru este făcut intenționat ca pedeapsă pentru infracțiuni sau ca ritual.

Puțini oameni știu cum să procedeze corect atunci când se confruntă cu amputarea accidentală a unui deget. Prin urmare, în acest articol, îți vom explica cele mai simple măsuri de prim ajutor. În acest fel, poți reduce riscul pierderii membrului.

Primul ajutor în caz de amputarea degetului

Potrivit unui studiu realizat la Spitalul San José din Columbia, amputarea accidentală a degetelor este una dintre cele mai importante cauze ale îngrijirii de urgență. De fapt, este una dintre cele mai frecvente urgențe în chirurgia mâinilor.

Aceasta este o leziune pe care pacientul trebuie să o trateze rapid. Cu cât îngrijirea este mai timpurie și mai eficientă, cu atât este mai probabil ca partea amputată să poată fi reatașată. Prin urmare, primul pas este să suni la 112.

Când suni, este esențial să explici accidentul și caracteristicile rănii. O tăietură curată nu este același lucru cu un membru zdrobit. În plus, serviciul medical îți va spune ce măsuri de prim ajutor trebuie să pui în practică.

1. Oprește sângerarea

Odată ce serviciile de urgență au fost contactate, primul pas (care poate fi făcut și simultan cu apelul) este oprirea sângerării. După amputarea accidentală a degetului, există sângerări semnificative.

Încearcă să oprești sângerarea, punând presiune pe rană. În același timp, brațul rănit trebuie ridicat deasupra nivelului inimii. Acest lucru face mai dificilă curgerea sângelui în acea direcție.

Cu toate acestea, specialiștii nu recomandă bandajarea zonei prea strâns. Aplicarea unei presiuni prea mari pe orice parte a membrului poate determina întreruperea fluxului sanguin. Acest lucru este în detrimentul degetului, deoarece acesta poate deveni ischemic și inutil pentru reconstrucție.

Persoană fără un deget
Amputările degetelor la locul de muncă sunt problematice din punct de vedere al asigurării și al calității vieții ulterioare a pacientului.

2. Calmează pacientul

Un articol publicat de dr. Leopoldo Cagigal explică faptul că discuția cu victima este un alt pas important. O amputare accidentală a unui deget provoacă multă durere și poate duce chiar la șoc.

De aceea, medicii recomandă așezarea persoanei în cauză. În mod ideal, ar trebui să-i ridici picioarele pentru a evita amețelile. Specialiștii recomandă păstrarea temperaturii corporale cu o pătură sau mai multă îmbrăcăminte. Vorbește cu victima pentru a se calma.

Există tendința de a crede că administrarea băuturilor alcoolice sau a alimentelor este benefică. Nu este deloc adevărat. De fapt, medicii susțin că pacientul nu trebuie să mănânce sau să bea nimic, deoarece va suferi o procedură chirurgicală în următoarele ore.

3. Îngrijește degetul amputat

Există multe mituri despre ce trebuie făcut în cazul unei amputări accidentale a degetului. În filme și seriale, această scenă este foarte frecventă, dar multe dintre acțiunile care apar nu sunt corecte.

Un articol al Academiei Americane de Chirurgie Ortopedică explică pe scurt ce ar trebui să facem. Primul lucru vital este să cureți rana, de preferință cu tifon steril. Nu trebuie să scoți inelele și nici hainele pacientului. De asemenea, medicii ne sfătuiesc să nu frecăm zona.

În ceea ce privește degetul amputat, odată ce a fost curățat, acesta trebuie acoperit cu tifon umed. În plus, trebuie păstrată orice parte, oricât de mică ar fi. După ce ai făcut acest lucru, pune-l într-o pungă impermeabilă curată și închide-o ermetic.

Dacă există mai multe degete amputate, acestea trebuie așezate în pungi separate. Pune aceste pungi în alte pungi care conțin gheață. În mod ideal, ar trebui să păstrezi degetul la o temperatură de aproximativ 4 grade Celsius (39,2 grade Fahrenheit).

Îngrijirea spitalicească pentru amputarea accidentală a degetului

După cum am văzut, apelarea serviciului de urgență este o prioritate în cazul amputării accidentale a degetului.

Odată ajuns la spital, obiectivul principal este stabilizarea pacientului. Medicul va examina apoi ciotul și degetul și va putea stabili dacă cel din urmă poate fi reatașat.

În orice caz, pacientului i se administrează anestezie. Rana trebuie să fie bine curățată pentru a îndepărta restul de țesut deteriorat.

Urmează intervenția chirurgicală, fie pentru a reconstitui degetul, fie pentru a închide rana. Un studiu publicat în Journal of the Andaluzian Society of Traumatology and Orthopedics afirmă că utilizarea pansamentelor semipermeabile ajută regenerarea.

Când nu se recomandă reatașarea degetului?

Există multe motive pentru care medicii nu pot recomanda reatașarea degetului amputat. Unul dintre ele este accidentarea foarte complexă și starea proastă a mâinii: de exemplu, dacă degetul este zdrobit. Un alt motiv este faptul că părțile rupte nu au fost bine conservate.

În plus, medicii trebuie să țină cont de sănătatea pacientului. Există anumite aspecte, cum ar fi vârsta, obiceiurile legate de fumat sau diabetul, care au o influență negativă asupra reimplantării degetelor.

Primul ajutor în caz de amputarea degetului
Tratamentul de urgență este cheia pentru a preveni complicațiile amputării degetului. Calea finală de acțiune este intervenția chirurgicală.

Reatașarea după amputarea accidentală a degetului

După amputarea accidentală a unui deget, există o serie de aspecte care trebuie luate în considerare. Potrivit afirmațiilor făcute de Navarra Health Service, degetul nu trebuie să se afle în ischemie mai mult de 6 ore. Specialiștii recomandă reatașarea degetului cât mai rapid posibil, mai ales la copii. Dacă tăietura este curată, reatașarea degetului nu reprezintă o problemă.

Recuperarea după amputarea accidentală a degetului

După amputarea accidentală a degetului, procesul de recuperare poate fi lung. Majoritatea oamenilor necesită recuperare pentru a-și menține mobilitatea mâinilor. Totul depinde de tipul leziunii.

Mâna trebuie antrenată în mod regulat. De exemplu, extinde treptat degetul. Pentru a face acest lucru, medicii recomandă așezarea mâinii pe o masă și ridicarea ușoară a degetului. De asemenea, pacientul trebuie să îndoaie degetul progresiv.

Este important să acționăm rapid

În cazul amputării accidentale a unui deget, este esențial să acționăm rapid. Ceea ce trebuie să avem în vedere este oprirea sângerării fără a întrerupe fluxul de sânge.

De asemenea, trebuie să încercăm să păstrăm toate părțile care au fost amputate. Poți folosi pungi curate, pe care să le pui în alte pungi cu gheață. Cu toate acestea, cel mai important lucru este să duci pacientul la spital cât mai curând posibil.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.