Principalele tipuri de secreții vaginale
Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto
Deși majoritatea femeilor nu știu acest lucru sau sunt prea stânjenite pentru a vorbi despre subiect, este adevărat că există diferite tipuri de secreții vaginale. Acest lucru se datorează faptului că secrețiile se pot modifica în ceea ce privește mirosul, culoarea și cantitatea.
Secrețiile vaginale sunt, după cum sugerează și numele, o serie de secreții ale unor glande prezente în interiorul vaginului. Acest lichid este absolut normal și necesar, deoarece îndeplinește multe funcții necesare menținerii sănătății vaginale.
În primul rând, secrețiile vaginale permit vaginului să se „curețe”. Cu alte cuvinte, acestea ajută la eliminarea celulelor moarte și a bacteriilor, ceea ce contribuie la prevenirea infecțiilor. În al doilea rând, secrețiile vaginale reprezintă un indicator al stării de sănătate a sistemului reproducător feminin.
Orice modificare a secrețiilor vaginale te poate ajuta să detectezi apariția bolilor. În acest articol vom discuta despre principalele tipuri de secreții vaginale și ce indică fiecare în parte.
De ce apar diferite tipuri de secreții vaginale?
Secreția vaginală poate fi modificată din cauza prezenței infecțiilor sau bolilor cu transmitere sexuală.
Înainte de a începe să discutăm despre principalele tipuri de secreții vaginale, ar trebui să știi că, fiziologic, secrețiile se modifică pe tot parcursul ciclului menstrual. Cu alte cuvinte, există diferite tipuri de secreții vaginale în fiecare moment al ciclului. Acest lucru este complet normal.
Secrețiile se modifică în funcție de hormonii feminini, care variază și în timpul ciclului. De exemplu, atunci când este momentul să apară ovulația, secrețiile vaginale cresc în cantitate și devin mai dense. Acest lucru ajută la pregătirea femeii pentru fertilizare.
În același mod, atunci când o femeie este excitată sexual, secreția vaginală crește. De obicei, aceasta este albă sau lăptoasă. Însă poate fi și apoasă, transparentă și mai mult sau mai puțin abundentă.
În plus, trebuie să menționăm că toate tipurile de secreții vaginale au un miros caracteristic, iar acest lucru nu ar trebui să fie un subiect jenant pentru femei. De fapt, orice femeie trebuie să știe care este mirosul normal al secreției vaginale, deoarece o infecție sau o boală îl poate modifica.
Citește mai mult:
Tipuri de secreții vaginale
Tipurile de secreții vaginale se pot distinge prin caracteristici precum culoarea, mirosul, consistența și cantitatea. O infecție sau o boală poate modifica aceste tipare.
Cel mai important lucru când vine vorba de categorisirea tipurilor de secreții vaginale este culoarea. De asemenea, este important să analizăm mirosul, consistența și cantitatea. O infecție sau o boală poate modifica oricare dintre aceste caracteristici.
În primul rând, așa cum am menționat deja, secreția vaginală poate fi albă, ceea ce este normal. Atunci când devine mai gri și este mai abundentă, este posibil să suferi de o anumită afecțiune. Dacă secreția este albă, dar ai mâncărimi sau arsuri, este posibil să ai candidoză vaginală.
Candidoza este o infecție foarte frecventă la femei și este cauzată de ciuperca Candida albicans. Multe studii afirmă că aceasta este una dintre cele mai frecvente tulburări vaginale. Candidoza este legată, printre altele, de modificările pH-ului vaginului.
Secreția vaginală poate fi uneori gălbuie. În acest caz, ea poate fi însoțită și de un miros puternic și de alte simptome incomode, cum ar fi mâncărimea sau senzația de arsură. Acesta este un semn că suferi de o infecție sau de o boală cu transmitere sexuală. Cele mai frecvente sunt trichomoniaza, clamidia și gonoreea.
Secreția vaginală poate fi maronie atunci când conține urme de sânge. Acest tip de secreție apare adesea chiar înainte sau după terminarea menstruației. De asemenea, secreția vaginală maronie poate apărea din cauza unei răni mici cauzate de actul sexual.
Dacă secreția maronie persistă, aceasta poate indica prezența unei boli mai grave, precum cancerul. De asemenea, aceasta poate apărea dacă în vagin există un corp străin care provoacă iritații.
Îți recomandăm:
Concluzie
Există numeroase tipuri de secreții vaginale, deoarece acestea se modifică în mod natural în funcție de momentul ciclului menstrual. Așadar, este important să acordăm atenție tuturor aspectelor acestora, deoarece o schimbare a culorii sau a cantității poate indica prezența unei boli mai mult sau mai puțin grave, dar care necesită cu siguranță tratament.
De asemenea, este esențial să acordăm atenție mirosului secreției vaginale. Acesta este unul dintre parametrii pe care infecțiile tind să îi modifice. Dacă ai întrebări cu privire la secrețiile vaginale sau anumite îngrijorări, mergi imediat la medicul ginecolog pentru ca acesta să-ți verifice starea de sănătate.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Amrin, S. S., & Lakshmi, G. J. (2021). Vaginal discharge: The diagnostic enigma. Indian Journal of Sexually Transmitted Diseases and AIDS, 42(1), 38–45. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8579582/
- Hillier, S. L., Austin, M., Macio, I., Meyn, L. A., Badway, D., & Beigi, R. (2021). Diagnosis and Treatment of Vaginal Discharge Syndromes in Community Practice Settings. Clinical Infectious Diseases, 72(9), 1538–1543. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8248297/
- Majigo, M. V., Kashindye, P., Mtulo, Z., & Joachim, A. (2021). Bacterial vaginosis, the leading cause of genital discharge among women presenting with vaginal infection in Dar es Salaam, Tanzania. African Health Sciences, 21(2), 531–537. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8568229/
- Mayo Clinic. (29 de junio de 2023). Flujo Vaginal. https://www.mayoclinic.org/es/symptoms/vaginal-discharge/basics/definition/sym-20050825
- Rao, V., Mahmood, T. (2019). Vaginal discharge. Gynaecology and Reproductive Medicine, 30(1), 11-18. https://www.obstetrics-gynaecology-journal.com/article/S1751-7214(19)30206-4/fulltext
- Sánchez, J. A., González, L., Rojas, K., & Muñoz, G. (2017). Prevalencia de Candida albicans y su relación con cambios en el pH vaginal. Atención Familiar, 24(1), 18–22. http://www.revistas.unam.mx/index.php/atencion_familiar/article/view/58242
- Sim, M., Logan, S., & Goh, L. H. (2020). Vaginal discharge: evaluation and management in primary care. Singapore Medical Journal, 61(6), 297–301. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7905126/
- Sivaranjini, R., Jaisankar, T., Thappa, D. M., Kumari, R., Chandrasekhar, L., Malathi, M., Parija, S., & Habeebullah, S. (2013). Spectrum of vaginal discharge in a tertiary care setting. Tropical Parasitology, 3(2), 135–139. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24470998/
- Venugopal, S., Gopalan, K., Devi, A., & Kavitha, A. (2017). Epidemiology and clinico-investigative study of organisms causing vaginal discharge. Indian Journal of Sexually Transmitted Diseases and AIDS, 38(1), 69–75. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5389219/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.