Probleme la noul loc de muncă? 5 sfaturi de adaptare
 

Probleme la noul loc de muncă? 5 sfaturi de adaptare

Dificultățile de adaptare la un nou loc de muncă sunt normale, deși există sfaturi care vă pot fi de folos. Descoperiți cum să faceți față nesiguranței și fricii, astfel încât adaptarea să fie mai rapidă decât vă așteptați!
Probleme la noul loc de muncă? 5 sfaturi de adaptare
Elena Sanz

Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 16 mai, 2023

Aveți un job nou? Felicitări, pentru că acesta este întotdeauna un motiv de bucurie! Totuși, orice lucru are aspecte pozitive și negative.  Aveți probleme la noul loc de muncă? Dificultățile pot apărea atunci când sunteți nesiguri cu privire la adaptarea la așteptările companiei, când trebuie să învățați rapid lucruri noi și când trebuie să vă integrați într-o nouă echipă.

Toate aceste îndoieli sunt normale, pentru că tocmai ați părăsit zona de confort și trebuie să treceți prin perioada de adaptare. După cum a spus Mario Alonso Puig pe Twitter (medic și autor al mai multor cărți), „când vei părăsi zona de confort, te vei simți mai rău, dar, paradoxal, vei fi mai bine”.

Ce probleme apar la noul loc de muncă?

Există mai multe dificultăți care pot apărea la noul loc de muncă, dar totul depinde de persoană. Din acest motiv, vă recomandăm să luați un pix și o foaie de hârtie pentru a face o listă cu tot ceea ce vă chinuie sau vă îngrijorează. Poate fi lipsa de comunicare cu colegii de muncă sau lipsa performanței.

Frica de necunoscut și de nou ne chinuie în orice domeniu al vieții. În plus, în cazul în care vă doriți foarte mult acel loc de muncă, vreți ca superiorii să nu fie dezamăgiți de decizia luată.

Bărbat cu probleme la noul loc de muncă
Nu lăsați dificultățile de la noul loc de muncă să vă umbrească fericirea de a ajunge în acea poziție.

Dificultățile la noul job sunt normale la început și trebuie să presupuneți că veți face și greșeli. Cei din jur, acei profesioniști pe care îi admirați, au fost și ei în aceeași poziție la un moment dat. Păstrați-vă toate simțurile în alertă, învățați din toate greșelile pe care le faceți și puneți orice întrebare aveți.

Probleme la noul loc de muncă? 5 sfaturi de adaptare

Este ușor să facem recomandări, dar practica este mai dificilă. Cu toții am trecut prin asta, așa că vorbim din propria experiență. Sperăm că aceste recomandări vă vor fi de folos!

1. Obțineți cât mai multe informații despre companie

Acest lucru trebuie făcut chiar înainte de interviul de angajare. Dacă nu ați făcut asta, verificați site-ul, filozofia și valorile companiei. Aflați care sunt obiectivele pe care intenționează să le atingă angajatorul și cum își propune să ajungă acolo. Puneți întrebări superiorilor pentru a afla ce se așteaptă să faceți.

2. Nu trebuie să vă fie frică să puneți întrebări

Un alt sfat care vă va ajuta să vă adaptați mai bine la locul de muncă este comunicarea cu superiorii și colegii. Dacă aveți nelămuriri, adresați-le toate întrebările necesare. Unii vor considera că sunteți enervanți, dar alții vă vor vedea ca pe cineva care caută să învețe, să facă lucrurile mai bine și să aibă o atitudine proactivă pentru a se adapta la noua poziție.

3. Cereți feedback dacă nu îl primiți

Angajat nou
Începeți o conversație cu superiorii și colegii.

Unele companii nu oferă feedback cu privire evoluția angajatului în noua poziție. Nu strică să întrebați cum vă descurcați și să evidențiați acele aspecte pe care credeți că le-ați putea îmbunătăți. Acest lucru vă va ajuta să faceți lucrurile mai bine în viitor.

4. Socializați cu colegii

Ați fost invitați la o petrecere? Toată lumea iese la un suc după muncă? Nu vă izolați, chiar dacă există deja grupuri formate și oameni care se înțeleg foarte bine. Nu ratați ocazia de a vă integra în noul colectiv. Cu siguranță veți descoperi oameni minunați!

5. Nu fiți tăcuți

La ședințe, veniți cu idei și propuneri… Acest lucru înseamnă să fiți proactivi. Compania a avut încredere în voi când v-a angajat, iar acum este momentul să vă demonstrați valoarea. De asemenea, ceilalți vor afla cum gândiți și acest lucru vă poate face să vă împrieteniți.

Dificultăți vor exista mereu la locul de muncă, dar le puteți depăși în cel mai bun mod posibil, pornind cu dreptul datorită recomandărilor de mai sus. Sperăm că v-au ajutat și că vă puteți bucura de această perioadă de adaptare la locul de muncă, la care cu siguranță veți învăța multe și veți avea experiențe foarte interesante.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Havriluk, L. O. (2010). El Teletrabajo: Una opción en la era digital. Observatorio laboral revista venezolana3(5), 93-109.
  • Nusshold, P. (2019). Pensar la acción: Acerca de cómo cambiar el trabajo. El trabajo: entre el placer y el sufrimiento, Lanús, Ediciones de la UNLa, 223-251.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.