Logo image
Logo image

Procedurile de albire a dinților - Descriere și tipuri

3 minute
Există diverse proceduri de albire a dinților. Există geluri, tratamente pentru pacienți în cabinete sau ambulator, precum și soluții comerciale. Însă toate acestea trebuie administrare sub supravegherea unui profesionist.
Procedurile de albire a dinților - Descriere și tipuri
Ultima actualizare: 09 august, 2022

Oamenii sunt din ce în ce mai preocupați de estetica dentară și toată lumea vrea să aibă un zâmbet mai frumos și mai alb. Așadar, oamenii solicită tot mai des procedurile de albire a dinților pentru a deschide culoarea smalțului cu aproximativ două sau patru nuanțe.

Există diferite tehnici de albire pe piață și toate au diverse avantaje și dezavantaje. Tehnicile utilizate astăzi au evoluat de-a lungul anilor (concentrația produsului, pH-ul, tehnica de aplicare, etc.).

Trecerea timpului, igiena precară, tutunul, consumul de alimente cu coloranți, precum și unele medicamente și băuturi (cum ar fi cafeaua sau vinul roșu) închid la culoare smalțul dinților și îl pătează. Cu toate acestea, principala preocupare a majorității pacienților este sensibilitatea și demineralizarea dentară.

Citește mai mult:

Produse naturale pentru albirea dinților

Procedurile de albire a dinților

Ce sunt?

Some figure
Dentistul trebuie să supravegheze aceste tehnici pentru a evita problemele de sensibilizare.

Majoritatea procedurilor de albire a dinților implică aplicarea unui gel de albire cu peroxid de hidrogen sau peroxid de carbamidă direct pe dinți. Acest lucru produce o schimbare chimică a smalțului și, de asemenea, elimină petele.

De fiecare dată când apare pe piață o nouă metodă de albire, cel mai probabil este formulată cu bicarbonat sau cărbune activ. De asemenea, există și alte substanțe care albesc mecanic, de exemplu, prin îndepărtarea stratului exterior al dintelui. Aceste metode sunt însă mai puțin fiabile. De asemenea, pot duce la sensibilitate dacă nu ești supravegheat în mod corespunzător de către un profesionist.

Albirea dinților, la fel ca alte tratamente dentare, poate avea efecte secundare, cum ar fi sensibilitatea dentară sau resorbția radiculară, atunci când nu este utilizată corespunzător. Prin urmare, este foarte important să o faci întotdeauna sub supravegherea unui dentist.

Ce tipuri de proceduri de albire a dinților există?

Gel de albire a dinților

Some figure
Stomatologul aplică un gel fotosensibil care oferă rezultate eficiente.

Această metodă este disponibilă în clinicile dentare și este activată sau nu cu lumină LED, după caz. Înainte de a începe procedura, medicul dentist verifică dacă o poate face fără niciun risc.

Medicul izolează dinții și aplică gelul (cu sau fără lumină). Dentistul este conștient de senzațiile pacientului în orice moment, pentru a evita sensibilizarea pe tot parcursul procesului.

Citește mai mult:

Mineralizarea dinților – câteva sfaturi

Albirea dentară ambulatorie supravegheată de medicul dentist

Some figure
În acest caz, dentistul prescrie gelul pentru a fi utilizat acasă.

Deoarece pacientul nu se va afla în acest caz sub supraveghere, medicul îi prescrie un gel de albire mai puțin puternic pentru a evita deteriorarea buzelor sau a gingiilor. Medicul dentist realizează gutiere personalizate pentru fiecare pacient și explică procedura. Aceasta constă în aplicarea unui gel pe suprafața dentară și plasarea gutierei pentru o anumită perioadă de timp.

Albirea dinților cu produse comerciale

Some figure
Produsele comerciale prezintă un risc crescut de iritare și sensibilizare a dinților din cauza lipsei de supraveghere medicală.

Mulți oameni cred că aceste produse sunt o opțiune bună. Cu toate acestea, supravegherea profesională este esențială atunci când vine vorba de albirea dinților. Utilizarea nediscriminatorie a acestor produse poate duce la hipersensibilitate și iritarea nervilor și a gingiilor. Ele pot face mai mult rău decât bine atunci când nu sunt utilizate corect.

Concluzie

Some figure
Consultă un specialist de încredere în sănătate dentară dacă ai întrebări.

Albirea dinților îți poate oferi un zâmbet mai frumos, dar trebuie să ai în vedere faptul că există efecte secundare. Prin urmare, trebuie să o faci sub supravegherea unui profesionist. Acesta va alege cel mai potrivit tratament pentru fiecare persoană în parte.

Reține faptul că albirea cu produse de uz casnic nu îți va oferi niciodată același efecte ca albirea efectuată la o clinică dentară. Gura și dinții se numără printre cele mai importante organe ale corpului și trebuie să avem grijă de sănătatea noastră dentară.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • González Sanz, Á. M., González Nieto, B. A., & González Nieto, E. (2013). Salud dental: relación entre la caries dental y el consumo de alimentos. Nutrición Hospitalaria (Vol. 28). Madrid: Scielo. Retrieved from http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112013001000008
  • Monteverde, C., Delgado, T., Martínez RIM, Guzmán, F., & Maura Espejel, M. (2002). Desmineralización-remineralización del esmalte dental. Revista de la Asociación Dental Mexicana (Vol. 59). Child’s World. Retrieved from http://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=5509

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.