Logo image
Logo image

Produse de curățare periculoase

4 minute
Multe studii au descoperit faptul că substanțele chimice de curățare pe care le folosim acasă pot dăuna sănătății. Citește mai departe pentru a afla mai multe despre acest subiect important.
Produse de curățare periculoase
Ultima actualizare: 09 august, 2022

Probabil ai auzit că substanțele chimice de curățare sunt dăunătoare sănătății. Unele elemente, cum ar fi cloroformul, formaldehida sau ftalatul pot provoca boli grave la copii, adulți și chiar animale de companie. Mai jos, îți vom prezenta o listă cu cele mai periculoase produse de curățare și îți vom da idei pentru a le înlocui.

Datele științifice sunt clare: mai mult de jumătate dintre produsele vândute în supermarketuri și magazine conțin ingrediente dăunătoare. Prin urmare, principalele consecințe ale expunerii continue la acestea sunt alergiile și problemele respiratorii.

Produse de curățare periculoase conform științei

Some figure
În multe cazuri, produsele de curățare conțin ingrediente toxice pentru piele și sistemul respirator.

În 2012, Grupul de lucru pentru mediu (EWG) a analizat cele mai comune produse de curățare de uz casnic. Rezultatele au fost alarmante. Au fost descoperite aproximativ 65 de substanțe foarte toxice, care sunt asociate frecvent cu infertilitatea, tulburările endocrine, starea generală de rău sau bolile neurotoxice.

În Norvegia, Departamentul de Științe Clinice de la Universitatea din Bergen a realizat un studiu bazat pe monitorizarea a 6.000 de persoane care foloseau produse chimice de curățare zilnic. Acest studiu a descoperit deteriorarea sistemului respirator în cazul persoanelor care au fost expuse la aceste elemente toxice.

Mai mult, studiul Accepted Nature Climate Change de la Universitatea Harvard s-a axat pe daunele pe care aceste substanțe le provoacă mediului. Simptome precum anemia sau carența de fier pot proveni din contaminarea ce rezultă în urma folosirii substanțelor chimice.

De asemenea, Agenția pentru Protecția Mediului din SUA (US EPA) a menționat faptul că oamenii coexistă zilnic cu 150.000 de substanțe sintetice extrem de dăunătoare.

Citește și:

Cum să folosești oțetul la curățenie

Substanțe toxice în produsele chimice de curățare

Există nenumărate substanțe chimice toxice găsite în produsele de curățare. Cu toate acestea, ne vom concentra asupra unora dintre cei mai răi și mai comuni vinovați:

  • Ftalați. Sunt incluși în produse de curățare cu parfumuri sintetice. În general, principalul risc este perturbarea endocrină. Lichidul de spălat vase, produsele de curățat podele sau mobilier, hârtia igienică și chiar articolele de igienă personală pot conține ftalați.
  • Percloretilenă. Este prezentă în produsele de „curățare chimică”. În general, această componentă poate provoca multe simptome, de la amețeli, la iritații respiratorii și oculare, deoarece este un agent neurotoxic. Produsele de curățat covoare și produsele de îndepărtare a petelor, printre alte produse, conțin percloretilenă.
  • Triclosan. Lichidul de spălat vase conține această substanță chimică. De fapt, triclosanul a fost interzis în Statele Unite deoarece generează bacterii rezistente la antibiotice. Este extrem de dăunător pentru ecosistemele naturale.
  • Compuși cuaternari de amoniu (QAC). La fel ca triclosanul, sunt listați pe etichete ca fiind „antibacterieni”. Adevărul este că utilizarea lor prelungită poate provoca afecțiuni precum dermatita și alergiile respiratorii. Îi poți găsi în balsamurile pentru țesături și în diferiți dezinfectanți.
  • Butoxietanol. Acesta aparține familiei de solvenți și este prezentat ca un agent de curățare multifuncțional eficient. Utilizarea sa zilnică afectează toate organele, de la plămâni, la ficat și rinichi.

Îți recomandăm:

Curățenie cu bicarbonat de sodiu în locuință

Produse de curățare sigure pentru sănătate

Some figure
Se recomandă utilizarea mănușilor și a măștilor pentru a se evita expunerea la compuși toxici.

În primul rând, este crucial să reții câteva sfaturi de bază:

  1. Nu mai folosi produse de curățare prin pulverizare și ventilează-ți casa mult timp după ce faci curat.
  2. Mai mult, ar trebui să porți mănuși pentru a evita otrăvirea.
  3. La fel, poartă măști de protecție atunci când faci curățenie cu astfel de produse.

Toate măsurile de precauție sunt valabile pentru a preveni pătrunderea aerului contaminat în plămâni sau contactul pielii cu substanțele chimice. De asemenea, nu uita că există multe trucuri eficiente și naturale pentru curățenia casei.

Poți înlocui produsele chimice fără a afecta gradul de curățare a casei. De fapt, cea mai bună opțiune sunt alternativele ecologice fără agenți toxici. Cu toate acestea, dacă intenționezi să cumperi produse de curățare fără substanțe chimice, probabil va trebui să faci o investiție mai mare.

Însă poți face cea mai mare parte a curățeniei cu o cârpă curată, apă și puțin săpun. Dacă nu poți evita utilizarea substanțelor chimice de curățare, este esențial să-ți amintești să nu le folosești în preajma anumitor persoane. De exemplu, copiii, persoanele în vârstă sau persoanele aflate în situații speciale, cum ar fi femeile însărcinate, pot fi deosebit de vulnerabile.

În concluzie, substanțele chimice de curățare intră în organism, în principal, prin căile respiratorii, piele și ochi. Trebuie să le folosești în mod responsabil și să fii mereu conștient de componentele lor. Nu uita să citești întotdeauna etichetele și să ții cont de starea ta de sănătate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Nazaroff, W. W., & Weschler, C. J. (2004). Cleaning products and air fresheners: Exposure to primary and secondary air pollutants. Atmospheric Environment. https://doi.org/10.1016/j.atmosenv.2004.02.040
  • Al-Amoudi, A., & Lovitt, R. W. (2007). Fouling strategies and the cleaning system of NF membranes and factors affecting cleaning efficiency. Journal of Membrane Science. https://doi.org/10.1016/j.memsci.2007.06.002
  • Shugar, G., Ballinger, J., Application, I., Glass, A. O., Dilute, A. M., & Not, D. O. (1996). Cleaning procedures for glass substrates. Chemical Technicians’ Ready Handbook.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.