Logo image
Logo image

Produsele light îngrașă? Cât de benefice sunt?

3 minute
Alimentele light au devenit populare în curele de slăbire. Cu toate acestea, sunt la fel de bune pe cât par? Vă vom spune mai multe despre aceste produse!
Produsele light îngrașă? Cât de benefice sunt?
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Produsele light atrag atenția persoanelor care se luptă cu excesul de greutate. Cu toate acestea, sunt la fel de bune cum se spune? Să ne amintim, în primul rând, că greutatea corporală în exces a devenit una dintre cele mai importante probleme de sănătate ale secolului actual. Produsele light îngrașă? Cât de benefice sunt?

A fi obez este un factor de risc în dezvoltarea bolilor. Din acest motiv, treptat, au fost implementate o serie de modificări dietetice. Tocmai această îngrijorare cu privire la compoziția corpului a determinat industria să lanseze pe piață alimente light.

Sunt produse care promit o densitate calorică mai mică decât analogii lor. Cu toate acestea, nu sunt întotdeauna cea mai bună opțiune. Din ce motiv? În continuare, vom explica secretele din spatele acestei game de alimente.

Produsele light îngrașă?

Produsele light conțin mai puține calorii

Produsele light se caracterizează prin faptul că oferă mai puține calorii decât varianta lor clasică. Acest lucru se realizează prin restricționarea grăsimii produsului. Cu toate acestea, în multe ocazii, cantitatea de zaharuri simple din alimente rămâne neschimbată sau chiar crește.

Cunoaștem pericolele consumului continuu de carbohidrați simpli. Mai multe informații sunt oferite într-un articol publicat în revista Frontiers in Bioscience.

Îndepărtarea grăsimii din alimente, cu excepția cazului în care grăsimea este de tip trans, nu este o idee bună. Vitaminele liposolubile sunt dizolvate în acest nutrient, de exemplu vitamina D. În acest fel, reducem aportul micronutrienților la organism.

Continuând cu cazul vitaminei D, ne confruntăm cu un nutrient cu deficit endemic. Dacă îi reducem și mai mult aportul, putem provoca o problemă de sănătate pe termen mediu sau lung. Rezervele acestui micronutrient sunt limitate. În plus, deficitul este asociat cu un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare sau inflamatorii, potrivit unui articol publicat în Annual Review of Medicine.

Citiți mai mult:

Ce sunt acizii grași Omega 3, 6 și 9?

Some figure

Pot încuraja consumul excesiv

Deși densitatea calorică a produselor light este mai mică decât cea a omologilor, uneori, știind că avem în față un produs mai ușor, tindem să ingerăm o cantitate mai mare din acesta. Prin urmare, energia totală consumată este mai mare decât dacă am opta pentru tipul clasic.

Ca și când acest lucru nu ar fi suficient, un volum mai mare al acestui tip de produs implică un aport și mai mare de zaharuri simple și chiar aditivi. În acest fel, starea noastră de sănătate poate fi afectată pe termen mediu și lung.

Cum să planificați o dietă corect?

În loc să căutăm alimentele cu cele mai puține calorii de pe piață, este mai bine să ne bazăm dieta pe produse proaspete. Reducerea consumului de alimente procesate este benefică în ceea ce privește reducerea caloriilor, a zaharurilor și a aditivilor.

Acest lucru se traduce invariabil printr-o reducere a riscului de a dezvolta boli complexe, cum ar fi diabetul, obezitatea și alte tulburări metabolice legate, la rândul lor, de dietă.

În plus, trebuie să optăm pentru metode de gătit puțin agresive, cu o cantitate mică de ulei. Astfel, limităm producția de substanțe toxice și dăunătoare pentru organism, cum ar fi acrilamida.

Pe de altă parte, nu trebuie să neglijăm aportul de grăsimi, deși acestea trebuie să provină din pește gras, nuci și uleiuri vegetale. Limitarea aportului de grăsime animală (deși există controverse la nivel științific) și grăsimi trans poate îmbunătăți sănătatea.

Aflați mai mult:

Inflamația celulară și obezitatea

Some figure

Feriți-vă de produsele light!

Produsele ușoare ne oferă o versiune cu mai puține calorii. Trebuie să citim etichetele cu atenție. În multe cazuri, reducerea calorică apare ca urmare a unei suprimări a grăsimilor, care este compensată la nivelul gustului prin adăugarea de zaharuri simple.

Acest lucru, adăugat tendinței de a consuma mai mult din acest tip de produs din cauza lipsei de îngrijorare în ceea ce privește echilibrul caloric, poate duce la o înrăutățire progresivă a calității alimentelor consumate.

Un stil de viață sănătos este cel care combină o dietă variată și echilibrată cu exerciții fizice regulate. Trebuie să creștem consumul de produse proaspete și să reducem consumul de produse procesate. Produsele light îngrașă.

Nu este recomandat să neglijăm consumul de grăsimi, în special mono și polinesaturate!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Freeman CR., Zehra A., Ramirez V., Wiers CE., Volkow ND., et al., Impact of sugar on the body, brain and behavior. Front Biosci (Landmark Ed), 2018. 23: 2255-2266.
  • Wang TJ., Vitamin D and cardiovascular disease. Annu Rev Med, 2016. 67: 261-72.
  • Luick, B. (2020). Advances in Food and Nutrition Research. Journal of Nutrition Education and Behavior52(3), 336. https://doi.org/10.1016/j.jneb.2019.06.010

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.