Logo image
Logo image

Protejarea personalului medical în timpul pandemiei

4 minute
Guvernele întregii lumi ar trebui să facă o prioritate din protejarea specialiștilor din domeniul sănătății în timpul pandemiei. Aceștia se află în prima linie în lupta cu acest virus. Prin urmare, au nevoie de protecție pentru a-și putea îndeplini sarcinile în mod corespunzător.
Protejarea personalului medical în timpul pandemiei
Ultima actualizare: 22 mai, 2020

Procentul mare de personal din domeniul sănătății infectat cu coronavirus este îngrijorător. Acesta evidențiază imprevizibilitatea diferitelor sisteme de sănătate, precum și motivul pentru care protejarea personalului medical în timpul pandemiei de coronavirus este atât de importantă.

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a făcut mai multe declarații prin care solicită guvernelor statelor afectate de COVID-19 să acorde prioritate protecției personalului medical. Acesta a menționat și faptul că fiecare țară trebuie să evalueze riscurile în propriul său context.

Protejarea personalului medical în timpul pandemiei: măsuri de bază

Organizația de securitate socială ibero-americană a publicat o serie de recomandări care vizează protejarea personalului din domeniul sănătății în timpul pandemiei de coronavirus:

  • Prima măsură o constituie adoptarea unor măsuri suplimentare de igienă, cum ar fi spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun timp de cel puțin 25 de secunde.
  • De asemenea, personalul medical trebuie să folosească măști chirurgicale atunci când intră în contact cu pacienții care au simptome respiratorii. Medicii, asistentele și îngrijitorii vor cere acestor pacienți să poarte mască de protecție, chiar dacă nu prezintă simptome ale infectării cu coronavirus.
  • Pentru a proteja furnizorii de servicii medicale în timpul pandemiei de COVID-19, aceștia trebuie să folosească echipamentele de protecție personală în mod corect atunci când îngrijesc și tratează pacienții care ar putea fi infectați cu coronavirus.
  • Dacă angajații din domeniul sănătății manifestă febră, tuse sau alte simptome de COVID-19, aceștia trebuie să rămână acasă. Făcând acest lucru, îți vor putea monitoriza starea de sănătate. De asemenea, aceștia trebuie să fie testați.

Citește mai mult:

Efectele coronavirusului la nivel neurologic

Some figure

Personalul medical trebuie să adopte măsuri de igienă extreme. De asemenea, trebuie să poarte echipamentul de protecție în mod corect atunci când se confruntă cu potențiale cazuri de COVID-19.

Riscuri la care personalul medical este expus în timpul pandemiei

Organizația de securitate socială ibero-americană a evidențiat trei niveluri de risc la care sunt expuși angajații din domeniul medical. Ținând cont de acestea, au fost publicate o serie de recomandări pentru a ajuta la protejarea personalului medical în timpul pandemiei. Cele trei niveluri sunt următoarele:

  • Expunere la risc ridicat. Aceasta este situația în care personalul medical a intrat în contact cu cazuri confirmate sau posibile de COVID-19. Din acest motiv, angajații trebuie să poarte o mască de protecție autofiltrantă, protecție împotriva stropirii sau picăturilor sub formă de vizieră, mănuși și halat de protecție împotriva coronavirusului.
  • Expunere la risc redus. Personalul medical nu a intrat în contact direct cu pacienții infectați sau posibil infectați cu coronavirus.
  • Probabilitatea scăzută de expunere. Aceasta situație se referă la personalul care nu lucrează cu publicul, care păstrează o distanță de 3 metri față de alte persoane și care ia toate măsurile necesare pentru a evita îmbolnăvirea.

În cazul ultimelor două situații, Organizația de securitate socială ibero-americană recomandă spălarea periodică a mâinilor și purtarea măștilor chirurgicale. Acestea sunt concepute pentru a preveni contaminarea mediului de lucru în timpul procedurilor chirurgicale. De asemenea, mănușile pot proteja împotriva stropirilor cu lichide biologice.

Protejarea personalului medical în timpul pandemiei: drepturile omului

Amnesty International (AI) a publicat un document care se concentrează asupra drepturilor omului de care toată lumea ar trebui să țină cont de timpul pandemiei provocate de coronavirus. Acest document face referire la angajații din domeniul sănătății și la nevoia de a-i proteja în timpul pandemiei.

Personalul din domeniul sănătății continuă să presteze servicii pentru publicul larg, în ciuda faptului că angajații și familiile lor sunt în pericol. De asemenea, orele de muncă suplimentare duc la epuizarea acestora.

Guvernele tuturor statelor trebuie să ofere echipamente de protecție de bună calitate personalului medical. De asemenea, medicii și asistentele au nevoie de informații actualizate, instruire și suport psihologic, astfel încât să își poată face treaba în mod eficient. În plus, familiile personalului din domeniul sănătății trebuie să beneficieze de sprijin în cazul care angajatul moare din cauza infectării cu coronavirus.

Citește mai mult:

Vitaminele și melatonina pot combate coronavirusul?

Some figure

Oferirea de viziere de protecție personalului din domeniul sănătății este considerată a fi un drept al omului.

Sprijin economic

Personalul medical din anumite țări primește recunoașterea pe care o merită. Această pandemie a scos în evidență importanța specialiștilor din domeniul sănătății pentru societate. Din acest motiv, unele guverne au oferit personalului medical beneficii economice suplimentare în timpul pandemiei.

Având un venit suplimentar, angajații din domeniul sănătății vor avea resurse materiale suficiente în timpul pandemiei de coronavirus. De asemenea, acordarea de bonusuri reprezintă o recunoaștere a rolului esențial pe care acest sector îl are în salvarea vieților bolnavilor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Cruz, M. P., Santos, E., Cervantes, M. V., & Juárez, M. L. (2020). COVID-19, una emergencia de salud pública mundial. Revista Clínica Española.
  • Organización Mundial de la Salud. (3 de marzo de 2020). La escasez de equipos de protección personal pone en peligro al personal sanitario en todo el mundo. Recuperado el 31 de marzo de 2020 de https://www.who.int/es/news-room/detail/03-03-2020-shortage-of-personal-protective-equipment-endangering-health-workers-worldwide
  • Organización Iberoamericana de Seguridad Social. (2020). Actuaciones del personal sanitario frente al Coronavirus COVID-19. Secretaría General OISS. Recuperado el 31 de marzo de 2020 de https://oiss.org/actuaciones-del-personal-sanitario-frente-al-coronavirus-covid-19/
  • Amnistía Internacional España. (17 de marzo de 2020). AI presenta un decálogo de derechos humanos para afrontar la pandemia del coronavirus. Recuperado el 31 de marzo de 2020 de https://www.es.amnesty.org/en-que-estamos/noticias/noticia/articulo/amnistia-internacional-presenta-un-decalogo-de-derechos-humanos-para-afrontar-la-pandemia/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.