Psiholog și psihiatru: ce diferențe există?
 

Psiholog și psihiatru: ce diferențe există?

Cifrele privind problemele de sănătate mintală din lume sunt alarmante. Cum pot ajuta psihologul și psihiatrul persoanele afectate?
Psiholog și psihiatru: ce diferențe există?
Maria Fatima Seppi Vinuales

Scris și verificat de psihologul Maria Fatima Seppi Vinuales.

Ultima actualizare: 17 aprilie, 2023

Auzim de tot mai multe ori că persoanele care trec printr-o situație dificilă refuză să ceară ajutor de la un profesionist în sănătate mintală: psiholog sau psihiatru. Cu toate acestea, aceleași persoane nu ar ezita să meargă la medic pentru un disconfort fizic. Între psiholog și psihiatru există diferențe, deși mulți îi confundă.

Conform datelor Guvernului Spaniei (2017), 1 din 10 adulți are o problemă de sănătate mintală, situație care s-a agravat din cauza pandemiei de COVID-19. De fapt, OMS afirmă faptul că 1 din 8 oameni are o tulburare de sănătate mintală.

În ciuda acestor date, există o anumită reticență în a solicita ajutor. Care sunt cauzele? Există mituri despre ce înseamnă să mergi la terapie? De ce există atât de multă ignoranță cu privire la modul în care acționează acești profesioniști?

Nerezolvarea problemei nu o va face să dispară, ci să se agraveze.

A ști ce fac psihologul și psihiatrul ne poate ajuta să ne simțim mai siguri atunci când programăm consultația. Să vedem ce diferențe există între psiholog și psihiatru!

Ce este un psiholog?

Psihologul este un profesionist din domeniul sănătății, în special al sănătății mintale. Acesta urmează facultatea de psihologie timp de 3 ani.

Fiind interesați de sănătatea oamenilor, psihologii abordează diferite subiecte pentru a înțelege comportamentul uman. Se adresează comportamentelor, emoțiilor, sentimentelor și gândurilor pacienților. Sunt capabili să înțeleagă procesele psihologice de bază, cum ar fi memoria, limbajul și atenția, printre altele.

Obiectivul este întotdeauna bunăstarea pacientului prin dobândirea unor comportamente funcționale și adaptative. Psihologul este pregătit să aplice teste sau orice alt instrument care îi permite să ghideze diagnosticele sau intervențiile.

În ceea ce privește începerea psihoterapiei, mulți cred că pentru a consulta un psiholog trebuie să ai o problemă. Acest lucru nu este adevărat, deoarece putem merge la psiholog pentru autocunoaștere și pentru a dobândi abilități emoționale și sociale. Cu alte cuvinte, intervențiile psihologului vizează împuternicirea și dezvoltarea pacientului.

Activitatea psihologului este legată atât de promovare, cât și de prevenire, tratament și reabilitare. Este important de menționat că diploma în psihologie permite nu numai practica clinică, ci și o serie de opțiuni în alte ramuri:

  • Resurse umane
  • Comunitate
  • Educație
  • Legislație
  • Psihologia muncii

Ce este un psihiatru?

Un psihiatru este un profesionist în domeniul sănătății mintale. Studiile sale sunt de medicină. Potrivit Vallejo Ruiloba și Leal Cercós (2005), psihiatria se ocupă de studiul, prevenirea, tratamentul și reabilitarea tulburărilor mintale.

Psihiatrii au o abordare biomedicală și organică. Acest lucru nu înseamnă că nu sunt conștienți de factorul social. Chiar și în cadrul psihiatriei, există diverse abordări, cum ar fi psihiatria socială și comunitară.

Psiholog și psihiatru: ce diferențe există?

Deși ambele profesii sunt legate de sănătatea mintală, există diferențe în ceea ce privește competențele și domeniile de activitate.

1. Pregătire și studii

Tineri care descoperă diferențe între psiholog și psihiatru
Diplomele de licență sunt diferite, la fel ca și studiile postuniversitare pe care le urmează psihologii și psihiatrii.

Psihologul are o diplomă în psihologie, iar psihiatrul are o diplomă în medicină și o pregătire suplimentară specifică în psihiatrie.

2. Focalizarea muncii

Deși depinde de abordarea pe care o folosesc, în general, psihologii lucrează cu pacienții luând în considerare date din contextul social, relațiile personale și familiale, credințe, gânduri și emoții. Subiectele pe care le abordează aparțin unui domeniu vast și folosesc diverse tehnici, precum relaxarea, jocurile de rol și tehnicile cognitive, printre altele.

Psihiatrii își concentrează atenția asupra aspectelor fiziologice și chimice ale corpului uman. Pentru a face acest lucru, ei pot folosi medicamente.

3. Prescrierea medicamentelor psihotrope

Bărbat care ia o pastilă
În timp ce psihiatrii sunt autorizați să prescrie medicamente, psihologii folosesc alte instrumente terapeutice.

Deși atât psihologii, cât și psihiatrii pot pune diagnostice, dacă este necesară începerea tratamentului medicamentos, psihologul trebuie să trimită pacientul la medicul psihiatru. Doar psihiatrul poate să prescrie medicamente psihoactive (neuroleptice, anxiolitice, antidepresive, etc.).

În ciuda diferențelor, ambii specialiști pot colabora pentru bunăstarea pacientului. Anumite tulburări se ameliorează mai repede atunci când sunt abordate interdisciplinar.

Când ar trebui să mergem la psiholog?

Începerea psihoterapiei este o decizie personală, care este adesea însoțită de temeri, prejudecăți și rușine, precum și de mituri despre ce înseamnă să mergi la un psiholog. Cu toate acestea, este important să depășim propriile bariere și să pariem pe schimbare.

Consultul psihologic este important în următoarele situații:

  • Simțim că nu mai putem face față anumitor probleme, că am rămas fără resurse pentru a continua.
  • Proasta dispoziție începe să pătrundă în viața noastră de zi cu zi, ceea ce ne afectează performanța la locul de muncă și relațiile.
  • Trecem prin anumite crize tipice ciclurilor de viață, precum o mutare, un divorț, etc.
  • Vrem să dobândim anumite abilități sau să îmbunătățim aspecte ale personalității, caracterului sau comportamentului nostru.
  • Un alt profesionist din domeniul sănătății ne recomandă psihoterapia. Este o practică frecventă în oncologie, așa cum precizează Dialogues in Clinical Neuroscience.

Când ar trebui să mergem la psihiatru?

Câteva dintre situațiile care pot necesita o vizită la psihiatru sunt următoarele:

  • Boli mintale, cum ar fi tulburarea bipolară sau schizofrenia
  • Iluzii sau halucinații
  • Un alt profesionist din domeniul sănătății recomandă consultul psihiatric

Nu renunțați niciodată la îngrijirea sănătății mintale

Psihologia și psihiatria sunt discipline științifice diferite, dar capabile să lucreze împreună.

Alegerea specialistului este o provocare. Nu reușim întotdeauna să ne simțim confortabil cu primul psiholog sau psihiatru pe care îl vizităm. Legătura terapeutică este o construcție ce necesită un timp de cunoaștere și dezvoltare a încrederii. Dacă nu vă simțiți confortabil, nu excludeți căutarea unui alt specialist.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.