Cum să-ți refaci flora intestinală în mod natural
Flora intestinală joacă un rol foarte important pentru sănătatea intestinelor și a întregului organism. În articolul de astăzi îți arătăm cum poți să refaci flora intestinală în mod natural, pentru ca intestinele tale să funcționeze în stare optimă.
Flora intestinală este implicată în procesele metabolice, în absorbția vitaminelor și a mineralelor, în funcționarea sistemului imunitar și în reglarea nivelului de energie din corp.
Alimentația necorespunzătoare, folosirea antibioticelor și alți factori distrug în mod constant flora intestinală.
Ce este și cum refaci flora intestinală?
Flora intestinală este un grup de microorganisme care încep să se formeze în corpul uman imediat după naștere. Ca rezultat al contactului cu mediul în care trăim, flora continuă să se dezvolte în tractul digestiv.
Te-ar putea interesa și:
Flora bacteriană este compusă din milioane de bacterii din sute de specii diferite. Acestea creează un nivel de aciditate în intestine care împiedică dezvoltarea altor microorganisme.
Ce factori modifică flora intestinală?
Există mulți factori care modifică sau distrug flora intestinală:
- Alimentele acide și procesate, zahărul, făina rafinată, prăjelile și grăsimile saturate.
- Perioadele stresante. Stresul are un impact negativ asupra sănătății. Schimbările de la nivelul florei intestinale slăbesc sistemul imunitar și predispun organismul la îmbolnăvire.
- Anumite medicamente, cum ar fi antibioticele.
- Bolile intestinale cronice.
Mai jos îți arătăm ce alimente este indicat să consumi pentru a-ți reface flora intestinală.
Consumă chefir la micul dejun ca să refaci flora intestinală
Dacă vrei să-ți îmbunătățești flora bacteriană din intestine, unul dintre cele mai indicate alimente este chefirul, un tip de lapte fermentat pe care poți să-l prepari foarte ușor la tine acasă.
Nu ai nevoie decât de chefir (un tip de ciupercă) și de lapte.
- Chefirul arată ca niște orez fiert și se hrănește cu lactoza din lapte, ducând la fermentarea acestuia.
- Poți să cumperi chefir gata preparat sau poți să faci rost de ciuperca respectivă pentru a-l prepara la tine acasă.
- Cel mai indicat este să consumi chefir dimineața, pe stomacul gol. Poți, de asemenea, să îl servești și ca gustare între mese.
Persoanele intolerante la lactoză pot să bea apă de chefir.
Consumă varză murată ca să refaci flora intestinală
Varza murată este o rețetă tradițională de varză fermentată cu sare care merge bine lângă preparate din carne și pește și ajută la digerarea acestora.
Întrucât este un aliment fermentat, varza murată este o sursă excelentă de probiotice, substanțe care ajută la refacerea florei intestinale.
Varza murată se obține prin fermentarea verzei crude cu sare într-un vas de sticlă. Pentru îmbunătățirea gustului, multe persoane adaugă diverse condimente, cum ar fi ienupăr.
Este necesar să faci diferența între diferitele sortimente de varză murată disponibile în comerț. Unele din acestea nu sunt fermentate, ci sunt conservate cu alcool, oțet, sare, zahăr și alți aditivi.
Dacă varza murată nu este fermentată, nu va avea aceleași efecte pozitive asupra florei intestinale.
Asezonarea mâncărurilor cu apă de mare
Apa de mare este un supliment din ce în ce mai popular, datorită proprietăților sale medicinale incredibile.
Spre deosebire de sarea rafinată, care conține numai clorură de sodiu, sarea de mare conține 118 minerale în dozele necesare organismului.
Nutrienții acestui tip de sare sunt absorbiți în intestine. Aceștia reglează pH-ul din tractul digestiv, dar și din restul corpului și optimizează tranzitul intestinal.
Dacă suferi de constipație, încearcă să bei apă de mare amestecată cu două părți și jumătate de apă proaspătă. Poți, de asemenea, să adaugi apă de mare în mâncare pentru a înlocui sarea.
Te-ar putea interesa și:
Dacă vrei să păstrezi proprietățile medicinale ale acestui lichid, încearcă să-l consumi în stare crudă, ca ingredient în gazpacho și sucuri vegetale, supe, sosuri și salate.
Suplimente care te ajută să refaci flora intestinală
Dacă vrei să-ți refaci flora intestinală în doar câteva zile după o perioadă în care ai fost bolnav/ă sau ai luat medicamente, îți recomandăm să iei suplimente create în acest scop.
Cel mai important este să să-ți amintești să iei aceste pastile cel puțin cu o oră înainte de masă. Poți să le administrezi și înainte de culcare sau dimineața, înainte de micul dejun.
Există numeroase suplimente care refac flora intestinală. Ai grijă să cumperi un produs care conține cât mai multe tulpini bacteriene.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Guarner F., Papel de la flora intestinal en la salud y en la enfermedad. Nutr Hosp, 2002. 2:14-19.
- Peña AS., Intestinal flora, probiotics, prebiotics, synbiotics and novel foods. Rev Esp Enf Dig, 2007.
- Abraham BP., Quigley EMM., Probiotics in inflammatory bowel disease. Gastroenterol Clin North AM, 2017. 46 (4): 769-782.
- World Gastroenterology Organisation (WGO) (2011). Probióticos y
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.