Logo image
Logo image

Reînnoirea celulară: secretul pentru o piele tânără

5 minute
Pielea este reînnoită constant. Putem accelera procesul de reînnoire celulară? Da. Vă arătăm cum!
Reînnoirea celulară: secretul pentru o piele tânără
Mariel Mendoza

Scris și verificat de medicul Mariel Mendoza

Ultima actualizare: 05 mai, 2023

Reînnoirea celulară este conceptul pe care trebuie să-l înțelegem pentru a îmbunătăți aspectul pielii. Trebuie să recunoaștem că pielea nu este doar cel mai mare organ al corpului, ci și un mecanism de barieră. Așadar, este expusă constant la diverși stimuli care au un impact ridicat.

Îmbătrânirea pielii este un proces normal și complex. Este asociată cu schimbări fizice, chimice și de mediu. Se manifestă prin riduri, pierderea elasticității și a tonusului și chiar un aspect aspru.

Reînnoirea celulelor, pe măsură ce îmbătrânim, este redusă. Prin urmare, anumite obiceiuri ne pot ajuta să reducem schimbările drastice care apar la nivelul pielii.

Ce este reînnoirea celulară?

Odată cu îmbătrânirea, numărul de celule cu capacitate de regenerare scade. Acestea sunt celule stem pluripotente, capabile să se dividă în mai multe celule sau să se diferențieze într-un anumit țesut.

Procesul vizează întregul corp, dar mai ales pielea.

Diferiți factori afectează îmbătrânirea, așa cum se precizează într-un articol din Cell Transplantation:

Cum are loc reînnoirea celulară în piele?

Pielea are trei straturi: epiderma, derma și hipoderma. Primul este cel extern și cel care vine mereu în contact cu mediul. Prin epidermă are loc o pierdere continuă de cheratină. Aceasta este o proteină cu diverse funcții, inclusiv impermeabilizarea și stimularea dezvoltării de noi celule. Această pierdere este cauzată de procesul de descuamare, pe care uneori îl putem vedea cu ochiul liber. Rezultatul este o epidermă mai subțire.

Este posibil să fi auzit de termenul „exfoliere”. Acest lucru se întâmplă în mod natural. Keratina se desprinde și îndepărtează celulele moarte ale pielii care nu mai îndeplinesc nicio funcție. Când suntem tineri, regenerarea celulară umple locurile goale. Odată cu îmbătrânirea, scade capacitatea de a înlocui ceea ce se pierde.

Ciclul regenerativ al pielii durează aproximativ 28 de zile.

Pe timpul nopții, activitatea regenerativă se dublează și în zori atinge punctul maxim, după cum menționează un articol științific din 2015. În timpul somnului, producția de colagen (care reprezintă până la 75% din greutatea uscată a pielii) crește și deteriorarea celulară este reparată. Prin urmare, o recomandare de bază pentru pielea tânără este somnul de calitate.

Descoperiți: Terapia cu serum pentru piele: care sunt beneficiile acesteia?

Sfaturi pentru a menține reînnoirea celulară și pentru a avea pielea tânără

O piele tânără este o piele sănătoasă. Ceea ce ne dorim este să întârziem îmbătrânirea pielii pentru a păstra funcțiile care ne asigură bunăstarea, precum protecția împotriva agenților externi.

Pentru a stimula reînnoirea celulară, se recomandă următoarele:

  • Utilizați protecție solară: razele ultraviolete (UV) au capacitatea de a deteriora pielea. De fapt, un factor principal de îmbătrânire extrinsecă a pielii este expunerea la aceste raze. Un semn clasic la adulții în vârstă este apariția petelor solare sau lentiginelor solare, așa cum relatează publicația Journal of Tissue Viability. Cremele solare cu spectru larg sunt un element cheie de protecție care contribuie la regenerarea celulară. Industria cosmetică lucrează la continuu la aceste produse, încercând să sporească puterea de blocare prin adăugarea de colagen și cheratină în formule.
  • Consumați antioxidanți: pentru a contracara efectele nocive ale îmbătrânirii, întregul organism se bazează pe un sistem antioxidant. Vorbim despre substanțe care blochează radicalii liberi din celule, împiedicându-i să afecteze țesuturile. Deoarece mulți antioxidanți sunt vitamine, îi putem consuma și pentru piele. Alegeți vitamina C și vitamina E.
  • Consumați următoarele alimente: produse alimentare cu taurină, a-tocoferol, niacinamidă, riboflavină, zinc și mangan. Într-un mod simplu, acest lucru presupune creșterea consumului de fructe și legume.

Includeți ingrediente noi în rutina de îngrijire a pielii

Reînnoirea celulară este stimulată de anumite produse cosmetice:

  • Retinoizi: sunt elemente similare din punct de vedere chimic cu vitamina A. Numeroase studii au documentat eficacitatea acidului retinoic în repararea pielii foto deteriorate din punct de vedere clinic, histologic și molecular, așa cum detaliază Kong și colab. (2016). Retinolul ameliorează ridurile fine, hiperpigmentarea și rugozitățile.
  • Bakuchiol: acesta este un ingredient nou și la modă în produsele cosmetice de îngrijire a pielii. Studiile susțin că este similar ca eficacitate cu derivații de vitamina A fără prescripție medicală. Tratamentul topic cu 0,5% bakuchiol poate îmbunătăți procesul de îmbătrânire a pielii. Este o recomandară bună dacă nu tolerați bine retinoizii.
  • Acizi alfa și beta hidroxi (AHA și BHA): aceste produse pot fi aplicate o dată sau de două ori pe zi pentru a uniformiza tonul pielii și pentru a-i îmbunătăți textura.
  • Peptide de cupru: un alt ingredient care a devenit popular în cremele de față. Potrivit cercetărilor, pot îmbunătăți claritatea și aspectul general al feței și al părului.

Alte tratamente

Unele tratamente sunt experimentale, dar au efecte asupra pielii. Sunt folosite și ca opțiuni pentru a promova reînnoirea celulară, dar trebuie să consultați medicul pentru a le utiliza:

  • Terapia hormonală: terapia de substituție hormonală pentru menopauză este un subiect de mare interes atunci când se analizează efectele sale asupra pielii. În teorie, poate spori hidratarea și elasticitatea, deoarece promovează producția de colagen.
  • Celule stem: transplantul de celule stem este o terapie promițătoare pentru a aborda îmbătrânirea pielii. În prezent, există experimente cu transplant de țesut adipos pentru întinerirea feței.
  • Laser: energia termică poate fi folosită pentru a îndepărta selectiv un țesut pigmentat sau pentru reducerea ridurilor. După tratament, pielea produce mai mult colagen și repară zona tratată.
  • Chirurgie estetică: aceasta este cea mai invazivă abordare. Chirurgia estetică îndepărtează părți ale pielii sau umple țesutul subdermal pentru a da senzația de netezire. Aceste proceduri sunt adesea combinate cu creme, lasere și peelinguri chimice pentru a perfecționa rezultatele și pentru a încuraja reînnoirea celulară.

Descoperiți: Baby skin sau pielea de bebeluș: ten luminos și impecabil în mod natural

Cheia reînnoirii celulelor este prevenirea daunelor

Schimbările care apar odată cu îmbătrânirea sunt multiple. Cu toate acestea, există o gamă largă de opțiuni pe care le putem folosi pentru a obține o piele tânără pentru mai mult timp.

Principalele recomandări sunt cele elementare: protejați-vă de expunerea la razele UV, dormiți bine și mâncați corespunzător. Discutați cu un dermatolog despre cremele și produsele cosmetice care vă pot completa stilul de viață, astfel încât pielea cu aspect mai tânăr să devină o realitate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Cao, C., Xiao, Z., Wu, Y., & Ge, C. (2020). Diet and skin aging—From the perspective of food nutrition. Nutrients12(3), 870. https://www.mdpi.com/672752
  • Chaudhuri, R. K., & Bojanowski, K. (2014). Bakuchiol: a retinol‐like functional compound revealed by gene expression profiling and clinically proven to have anti‐aging effects. International journal of cosmetic science36(3), 221-230. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/ics.12117
  • Cribier, B. (2021). Histología de la piel normal y lesiones histopatológicas elementales. EMC-Dermatología55(2), 1-14. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1761289621451393
  • Kong, R., Cui, Y., Fisher, G. J., Wang, X., Chen, Y., Schneider, L. M., & Majmudar, G. (2016). A comparative study of the effects of retinol and retinoic acid on histological, molecular, and clinical properties of human skin. Journal of cosmetic dermatology15(1), 49-57. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jocd.12193
  • Matyasovsky, J., Sedliacik, J., Jurkovic, P., & Duchovic, P. (2014). Collagen and keratin colloid systems with a multifunctional effect for cosmetic and technical applications. Journal of the American Leather Chemists Association109(09), 284-295. https://journals.uc.edu/index.php/JALCA/article/view/3561
  • Pickart, L., & Margolina, A. (2018). Regenerative and protective actions of the GHK-Cu peptide in the light of the new gene data. International journal of molecular sciences19(7), 1987. https://www.mdpi.com/313588
  • Riahi, R. R., Bush, A. E., & Cohen, P. R. (2016). Topical retinoids: therapeutic mechanisms in the treatment of photodamaged skin. American journal of clinical dermatology17, 265-276. https://link.springer.com/article/10.1007/s40257-016-0185-5
  • Surowiecka, A., & Strużyna, J. (2022). Adipose-Derived Stem Cells for Facial Rejuvenation. Journal of Personalized Medicine12(1), 117. https://www.mdpi.com/1451862
  • Takeo, M., Lee, W., & Ito, M. (2015). Wound healing and skin regeneration. Cold Spring Harbor perspectives in medicine5(1), a023267. https://doi.org/10.1101/cshperspect.a023267
  • Tobin, D. J. (2017). Introduction to skin aging. Journal of tissue viability26(1), 37-46. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0965206X16000280
  • Zhang, S., & Duan, E. (2018). Fighting against Skin Aging: The Way from Bench to Bedside. Cell transplantation27(5), 729–738. https://doi.org/10.1177/0963689717725755

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.