5 remedii naturiste pentru rinita alergică
Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas
Există câteva remedii naturiste pentru rinita alergică foarte eficiente. În mare parte, acestea sunt suplimente alimentare foarte ușor de preparat acasă, care pot însoți tratamentul prescris de medic, alături de obiceiuri de viață sănătoase, precum menținerea unei alimentații echilibrate și hidratarea optimă.
Rinita alergică este o afecțiune cauzată de iritarea mucoasei ce acoperă interiorul nasului. Este declanșată de stimulii provocați de factori externi precum praful și polenul, însă apare și atunci când au loc schimbări bruște de temperatură.
Simptomele sale includ congestia care împiedică respirația normală. De asemenea, apar strănutul, iritația ochilor și durerea de cap. Deși majoritatea cazurilor se dezvoltă ocazional, mulți pacienți trebuie să caute ajutor medical atunci când problema lor devine cronică.
Din fericire, pe lângă medicamentele antihistaminice convenționale, există remedii naturale care pot ajuta la controlul simptomelor.
5 remedii naturiste pentru rinita alergică
1. Suc de aloe vera
Sucul natural de aloe vera este un remediu plin de nutrienți esențiali care, pe lângă satisfacerea poftei de mâncare și reglarea tranzitului intestinal, poate ajuta la întărirea sistemului imunitar și la calmarea rinitei alergice.
Deși nu există dovezi științifice care să indice că proprietățile sale medicinale sunt deosebit de utile în cazul rinitei alergice, mulți consideră că proprietățile sale antiinflamatoare pot ajuta la reducerea efectelor alergiilor la persoanele care au o afecțiune ușoară și nu sunt expuse riscului de reacții adverse.
Ingrediente
- 5 linguri de gel de aloe vera (75 g)
- ½ cană de apă (125 ml)
- 1 linguriță de miere (5 g)
Pregătire
- Puneți toate ingredientele în blender și procesați-le până obțineți un suc omogen.
- Beți cu moderație, conform indicațiilor medicului.
- Puteți folosi mai puțină miere pentru a reduce numărul de calorii.
Notă: Evitați să-l consumați în exces, deoarece are efect laxativ.
Recomandăm: 7 moduri de a curăța sinusurile natural
2. Infuzie de ghimbir: un aliat pentru calmarea rinitei alergice
Rădăcina de ghimbir are proprietăți antiinflamatorii și expectorante, prin urmare, este considerată ideală pentru calmarea simptomelor rinitei alergice. Consumul sub formă de infuzie (dacă nu există contraindicații) ajută la relaxarea căilor nazale și la calmarea durerilor de cap.
Ingrediente
- Ghimbir ras (10 g)
- 1 cană de apă (250 ml)
- 1 linguriță de miere (5 g)
Pregătire
- Mai întâi, puneți ghimbirul ras într-o cană de apă clocotită și lăsați-l să stea acoperit timp de 15 minute.
- Apoi, strecurați băutura și îndulciți cu o linguriță de miere.
3. Ceai verde
Potrivit unor ipoteze, antioxidanții conținuți de ceaiul verde ajută la stoparea producției de histamină în organism, reducând severitatea simptomelor alergice ale rinitei. Aportul acestuia relaxează canalele iritate și opresc congestia cauzată de producția excesivă de flegmă.
Ingrediente
- 1 cană de apă (250 ml)
- 1 linguriță de ceai verde (5 g)
Pregătire
- Se încinge o cana de apă și, când dă în clocot, se adaugă ceaiul verde.
- Se așteaptă 10 până la 15 minute și se strecoară.
- Se consumă cu moderație, conform instrucțiunilor medicului.
4. Oțet de mere
O băutură caldă cu oțet de mere și miere poate reduce severitatea simptomelor cauzate de rinita alergică în cazurile ușoare. Compușii antibiotici și antihistaminici ajută în această situație.
Ingrediente
- 2 linguri de oțet de mere bio (20 ml)
- 1 linguriță de miere (5 g)
- 1 cană de apă (250 ml)
Pregătire
- Diluați oțetul de mere și mierea într-o cană de apă caldă.
Citiți mai mult: Ce să faci dacă suferi de astm bronșic cronic și alergii?
5. Suc de germeni de lucernă, o altă variantă de calmare a rinitei alergice
Germenii de lucernă ajută la blocarea acțiunii histaminei în organism și la relaxarea căilor nazale afectate de rinită. Conțin vitamine și minerale care îmbunătățesc răspunsul imunitar. Totuși, acest lucru nu a fost dovedit științific. Până acum, ceea ce a fost studiat este modul în care extractul de lucernă afectează leucocitele la rozătoare.
Ingrediente
- 3 linguri de germeni de lucernă (30 g)
- ½ cană de apă (125 ml)
- 1 linguriță de miere (5 g)
Pregătire
- Puneți germenii de lucernă în blender și procesați-i împreună cu apa și lingura de miere.
- După obținerea băuturii, strecurați-o atent.
Rinita vă întrerupe ziua? Încercați să mențineți mediul liber de praf și substanțe chimice puternice și, mai presus de toate, urmați instrucțiunile medicului pentru a calma rinita alergică. În completare, puteți profita de oricare dintre remediile naturiste menționate.
Rețineți că nu este recomandat să amestecați mai multe remedii în același timp, deoarece acest lucru poate provoca reacții adverse, cum ar fi diaree, dureri abdominale, etc.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Kaliner, M. A. (2017). Allergic rhinitis. In Neuropeptides in Respiratory Medicine. https://doi.org/10.1201/9780203745915
- Joseph, B., & Justin Raj, S. (2010). Pharmacognostic and phytochemical properties of aloe vera Linn – An overview. International Journal of Pharmaceutical Sciences Review and Research.
- Grzanna, R., Lindmark, L., & Frondoza, C. G. (2005). Ginger—An Herbal Medicinal Product with Broad Anti-Inflammatory Actions. Journal of Medicinal Food. https://doi.org/10.1089/jmf.2005.8.125
- Chacko, S. M., Thambi, P. T., Kuttan, R., & Nishigaki, I. (2010). Beneficial effects of green tea: A literature review. Chinese Medicine. https://doi.org/10.1186/1749-8546-5-13
- Enomoto, T., Nagasako-Akazome, Y., Kanda, T., Ikeda, M., & Dake, Y. (2006). Clinical effects of apple polyphenols on persistent allergic rhinitis: A randomized double-blind placebo-controlled parallel arm study. Journal of Investigational Allergology and Clinical Immunology.
- Russelle, M. P. (2001). Alfalfa. American Scientist. https://doi.org/10.1511/2001.3.252
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.