Remedii pentru luxația de gleznă
Luxația de gleznă se poate întâmpla oricui. Aceasta apare atunci când îți răsucești brusc glezna în timpul alergării, al mersului, al efectuării de exerciții fizice, etc. Pe lângă vizita la medic, poți folosi remedii pentru luxația de gleznă la domiciliu pentru a grăbi vindecarea.
Sfaturi utile în cazul unei luxații de gleznă
Primul simptom al unei luxații de gleznă este o durere ascuțită. Acest lucru se întâmplă atunci când ligamentele se întind până la punctul în care pot deteriora articulația. O luxație prost vindecată poate avea, în timp, consecințe grave.
După o entorsă a ligamentelor, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să eviți să-ți lași greutatea pe piciorul rănit în timp ce îl așezi pe sol. În plus, imobilizează cât mai mult piciorul afectat. Eliberează orice tip de presiune de pe acesta și folosește un baston sau o cârjă atunci când încerci să mergi.
O luxație de gleznă este o afecțiune serioasă, ce are nevoie de timp pentru a se vindeca. Acestea fiind spuse, primul lucru pe care ar trebui să-l faci este să te odihnești. În plus, ridică piciorul la înălțimea inimii cât mai mult timp posibil pentru a reduce inflamația și durerea.
Un alt lucru pe care îl poți face pentru a obține alinare este să-ți miști degetele de la picioare cât de mult poți. Acest lucru va susține recuperarea rapidă și va reduce inflamația. De asemenea, sunt recomandate întinderile ușoare, deoarece acestea vor îmbunătăți circulația la nivelul gleznei.
Remedii pentru luxația de gleznă
Există numeroase remedii naturiste care ajută la vindecarea luxației de gleznă și care completează cu succes tratamentul prescris de medic.
Dacă accidentarea este foarte ușoară, atunci luxația de gleznă poate fi tratată acasă folosind câteva remedii ușor de pregătit și aplicat. Totuși, dacă glezna este luxată mai rău, atunci mergi direct la un specialist care te poate trata.
1. Comprese cu gheață
Gheața este unul dintre cele mai bune remedii casnice pentru luxația de gleznă. Imediat după luxație, aplică gheață sau gel rece pe zona afectată pentru a ameliora inflamația.
Compresele cu gheață pot fi aplicate în ședințe de 15 sau 20 de minute, la fiecare trei sau patru ore, timp de o săptămână. Desigur, totul depinde de vindecarea rănii și de tipul de durere pe care îl simți.
Reține faptul că gheața nu trebuie aplicată niciodată direct pe piele, deoarece poate provoca arsuri grave. Învelește gheața într-o cârpă curată înainte de a o folosi.
Citește mai mult:
2. Sulfat de magneziu (sare amară)
Sulfatul de magneziu este un alt tratament excelent pentru luxația de gleznă.
- Diluează 1 lingură de sare amară într-un litru de apă caldă.
- Introdu piciorul rănit în acest lichid timp de 30 de minute, de două ori pe zi, timp de trei până la patru zile consecutive.
3. Uleiuri esențiale
Uleiurile naturale sunt alternative excelente pentru tratamentul gleznei luxate, deoarece calmează durerea și inflamația asociată. Acestea sunt remedii complementare care ajută la reducerea inflamației și la diminuarea durerii prin relaxarea mușchilor.
Există numeroase uleiuri naturale pe care le poți folosi în acest scop: ulei de ricin, ulei de nucă de cocos, ulei de usturoi, ulei de ceapă, ulei de turmeric, ulei de arnică sau ulei de măsline.
- Aplică uleiul pe glezna luxată și acoperă zona cu un bandaj. Lasă uleiul să acționeze cel puțin o jumătate de oră.
- Repetă procedeul zilnic, timp de cel puțin o săptămână. Durata de aplicare depinde de modul în care afecțiunea răspunde la tratament.
În plus, este important să știi cum să aplici bandajele, care servesc pentru imobilizarea labei piciorului, a degetelor de la picioare și chiar a gleznei până la genunchi. Această zonă trebuie să fie relaxată. Bandajele nu trebuie să exercite presiune pentru a nu opri circulația sângelui.
4. Turmeric, lămâie și ceapă folosite ca remedii pentru luxația de gleznă
Amestecă pudra de turmeric cu sucul lămâii pentru a obține o pastă groasă. Pune pasta direct pe zona afectată. În plus, poți amesteca pasta cu un pahar de lapte cald pe care să-l bei de două ori pe zi pentru ameliorarea durerii.
Taie o ceapă în bucăți și adaugă sare pentru a face o pastă moale. Aplică ceapa cu un bandaj pe zona afectată și las-o să acționeze timp de două ore. Poți să repeți acest tratament ori de câte ori este nevoie pentru a maximiza efectul antiinflamator.
Citește mai mult:
5. Ulei de măsline și arnică
Uleiul de arnică amestecat cu ulei de măsline este foarte util pentru ameliorarea vânătăilor și a inflamației.
- Aplică câteva picături pe zona afectată și masează. Lăsă-l să acționeze cel puțin cinci ore.
De asemenea, poți amesteca uleiul de măsline cu un gălbenuș de ou. Pune amestecul pe zona rănită.
- Acoperă unguentul obținut cu o fașă curată de bumbac și un bandaj. Lăsă-l să acționeze timp de două zile.
Al treilea remediu constă în aplicarea mai multor picături de ulei de măsline încălzit în prealabil direct pe zona afectată.
- Masează ușor zona dureroasă. Repetă procedura de patru ori pe zi.
Dacă tratezi gleznă luxată cu remedii naturale complementare, te vei recupera mai repede. Utilizarea acestor remedii este foarte simplă și ieftină, dar mai ales eficientă. (Atât timp cât le folosești împreună cu tratamentele indicate de medicul specialist.)
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Fernando Sánchez Ruano. Médico de Familia C. S. Callosa d’ En Sarrià. Esguince de tobillo, guía de actuación clínica. Extraído de: http://www.san.gva.es/documents/246911/251004/guiasap019esgtobillo.pdf
- José Emigdio Alberto Pérez Rojas, Ernesto Hernández Elizarraras. 2004. Guía atención al paciente con esguince. Extraído de: http://www.medigraphic.com/pdfs/imss/im-2004/im045j.pdf
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.