Remedii pentru mâncărimile vaginale
Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo
Aceste remedii pentru mâncărimile vaginale pot fi utile atunci când disconfortul este persistent sau însoțit de scurgeri și mirosuri neplăcute. Senzația neplăcută de mâncărime este adesea cauzată de infecții, modificări ale pH-ului vaginului sau scăderea nivelului de estrogen.
Deși nu este gravă și tinde să dispară fără a fi nevoie de tratament, este bine să ai la dispoziție câteva remedii pentru a accelera procesul de vindecare.
5 remedii pentru mâncărimile vaginale
Majoritatea cazurilor de mâncărime vaginală pot fi tratate acasă fără a solicita asistență medicală. Simptomul apare adesea din cauza unei reacții alergice la substanțe chimice dure, cum ar fi cele din gelurile de duș, balsamuri, detergenți, creme și alte produse.
Limitarea utilizării acestor elemente și aplicarea anumitor remedii calmante pot fi suficiente pentru a pune capăt disconfortului. Cu toate acestea, dacă mâncărimea este cauzată de dezechilibre hormonale sau infecții, cel mai bine este să consulți un medic pentru a stabili dacă sunt necesare alte tipuri de tratament.
Descoperă mai jos 5 remedii naturale pentru mâncărimile vaginale!
1. Oțet de mere pentru mâncărimea vaginală
PH-ul acid al oțetului de mere organic poate ajuta la restabilirea echilibrului florei bacteriene a vaginului. În plus, datorită proprietăților sale antibacteriene și antifungice, oțetul poate ajuta și la combaterea unor infecții care declanșează iritații și mâncărimi.
Ce ar trebui să faci?
- Mai întâi, pune 2 linguri de oțet de mere nefiltrat într-un pahar cu apă caldă.
- Folosește acest lichid pentru a spăla exteriorul vaginului.
- Repetă tratamentul de două ori pe zi, timp de o săptămână.
- Opțional, diluează o lingură de oțet de mere într-un pahar cu apă caldă și consumă-l.
Vezi și:
2. Baie cu sare de mare
Pregătirea unei băi cu săruri marine poate servi drept remediu pentru mâncărimea și infecțiile vaginale. Acest ingredient natural are proprietăți antimicrobiene care ajută la stoparea dezvoltării bacteriilor patogene.
Ce ar trebui să faci?
- Diluează o lingură de sare de mare într-un pahar cu apă caldă și folosește-o pentru a-ți spăla vaginul atunci când simți că ai o iritație.
- Repetă procedeul timp de 3 zile la rând sau până când simți o ameliorare.
3. Kefir
Produsele fermentate probiotice sunt remedii excelente pentru mâncărimea vaginală și alte disconforturi asociate cu modificările pH-ului intim. Datorită conținutului său de bacterii, cum ar fi Lactobacillus și Bifidus, kefirul promovează eliminarea ciupercilor, a bacteriilor și a altor microorganisme patogene.
Ce ar trebui să faci?
- Pentru a ameliora disconfortul din interiorul vaginului, înmoaie un tampon în kefir și introdu-l înăuntru timp de una sau două ore.
- Repetă remediul de două ori pe zi până când disconfortul dispare.
- Dacă mâncărimea este externă, aplică kefir pe pielea din jurul vaginului.
- O altă opțiune bună este să consumi băutura în fiecare zi timp de 2 săptămâni pentru a-ți întări sistemul imunitar.
4. Usturoi crud
Usturoiul crud conține substanțe active care ajută la combaterea ciupercilor și a bacteriilor. Prin urmare, aplicarea sa externă poate ajuta la controlul mâncărimii vaginale, al secrețiilor și a al altor semne de infecții vaginale.
Ce ar trebui să faci?
- Mai întâi, curăță și zdrobește aproximativ 3 căței de usturoi crud.
- Apoi, pune-i într-un castron cu apă fierbinte și lasă-i să stea.
- În cele din urmă, fă o baie de șezut timp de 5 minute.
- Fă acest lucru înainte de a te culca în fiecare zi timp de o săptămână.
Vezi și:
5. Ulei de vitamina E
Vitamina E este unul dintre cele mai bune remedii pentru mâncărimea vaginală cauzată de uscăciune. Uleiul poate ajuta la lubrifierea zonei și poate preveni mâncărimea, arsurile și alte neplăceri.
Ce ar trebui să faci?
- Deschide o capsulă de vitamina E și aplică produsul pe părțile externe ale vaginului.
- Masează ușor și lasă uleiul să acționeze fără clătire.
- Repetă procedeul de două ori pe zi până când simți o ameliorare.
Pe lângă remediile pentru mâncărimea vaginală, nu uita să…
- Menții o igienă intimă bună, spălând zona cu apă și săpun neutru.
- Eviți produsele parfumate sau cele care pot fi iritante.
- Porți lenjerie intimă din țesături de bumbac pentru a preveni acumularea de umiditate și bacterii.
De ce să nu încerci aceste plante care pot ajuta la ameliorarea mâncărimii vaginale?
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Ozen, B., & Baser, M. (2017). Vaginal Candidiasis Infection Treated Using Apple Cider Vinegar: A Case Report. Alternative Therapies in Health and Medicine.
- Genet, J. (1995). [Natural remedies for vaginal infections]. SIDAhora : Un Proyecto Del Departamento de Publicaciónes Del PWA Coalition, NY.
- S.E., D., A.A., A., S., F., & M.L., C. (2008). Natural antimicrobials and their role in vaginal health: A short review. International Journal of Probiotics and Prebiotics.
- Cribby S, Taylor M, Reid G. Vaginal microbiota and the use of probiotics. Interdiscip Perspect Infect Dis. 2009;2008:256490. doi:10.1155/2008/256490
- de Oliveira Leite AM, Miguel MA, Peixoto RS, Rosado AS, Silva JT, Paschoalin VM. Microbiological, technological and therapeutic properties of kefir: a natural probiotic beverage. Braz J Microbiol. 2013;44(2):341–349. Published 2013 Oct 30. doi:10.1590/S1517-83822013000200001
- Bekut, M., Brkić, S., Kladar, N., Gavarić, N., & Božin, B. (2018). Garlic clove applied as vaginal suppository – A case report. Complementary Therapies in Medicine. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2018.05.017
- Thiele, J. J., & Ekanayake-Mudiyanselage, S. (2007). Vitamin E in human skin: Organ-specific physiology and considerations for its use in dermatology. Molecular Aspects of Medicine. https://doi.org/10.1016/j.mam.2007.06.001
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.