Remediu pentru amenoree cu mușețel și pătrunjel
Amenoreea este lipsa menstruației. Aceasta poate fi fiziologică – din motive naturale, precum menopauza – sau patologică, având mai multe posibile cauze. Citește în continuare pentru a descoperi un remediu pentru amenoree cu mușețel și pătrunjel.
Chiar dacă medicii ginecologi tind să recomande pilule anticoncepționale pentru reglarea ciclului menstrual, poți încerca și anumite remedii naturale dacă suferi de lipsa menstruației și nu ești însărcinată.
Așa cum am menționat deja, în acest articol îți prezentăm un remediu pentru amenoree cu mușețel și pătrunjel extrem de eficient.
Care sunt cauzele amenoreei?
Dacă nu ești în perioada de dinaintea primei menstruații sau la menopauză, amenoreea care durează câteva luni poate indica o problemă de sănătate ce trebuie diagnosticată și tratată în mod corespunzător. (Desigur, nu vorbim despre situația în care ești însărcinată).
Posibilele cauze ale lipsei menstruației sunt:
- Sindromul ovarelor polichistice (SOP): ovarele nu produc ovule.
- Disfuncții ale hipotalamusului cauzate de exercițiile fizice în exces, pierderea în greutate sau hipertensiunea arterială.
- Un nivel ridicat al hormonului numit prolactină.
- Insuficiența ovariană prematură, înainte de instalarea menopauzei.
- Stresul sau traumele.
- Tulburările de alimentație, cum ar fi anorexia și bulimia.
- Disfuncțiile tiroidiene.
Tratamentul convențional
Tratamentul clasic pe care medicii ginecologi îl recomandă pentru tratarea dereglărilor menstruale îl reprezintă pilulele contraceptive. Însă, deși aceste pastile reglează ciclul menstrual, ele nu reprezintă singura soluție pentru combaterea amenoreei.
Odată ce încetezi administrarea de anticoncepționale, este posibil ca neregulile să reapară. În plus, aceste pilule pot avea anumite efecte secundare asupra organismului.
Înainte de a începe orice tratament, este recomandat să afli cât mai multe informații despre medicamentele respective, luând în calcul atât efectele lor pozitive, cât și pe cele negative.
Remediu pentru amenoree cu mușețel și pătrunjel
Ca de obicei, îți recomandăm să mergi la medic pentru un diagnostic corect și un tratament pe măsură. Însă dacă suferi din motive specifice, cum ar fi o situație stresantă cu care te confrunți sau dacă vrei să încerci o opțiune naturistă înaintea unui tratament medicamentos, poți opta pentru acest remediu natural pentru amenoree cu mușețel și pătrunjel.
Mușețelul
Ceaiul de mușețel este o băutură populară pe care o poți servi după masă pentru a-ți ușura digestia. Însă această plantă medicinală are multe alte beneficii pentru sănătate.
Mușețelul are proprietăți sedative, foarte utile atunci când amenoreea este cauzată de stres. În plus, această plantă are un efect antiinflamator care poate fi, de asemenea, de mare ajutor în funcție de cauza dereglării menstruale.
Infuzia de mușețel este folosită de zeci de ani atât pentru combaterea amenoreei, cât și pentru tratarea mai multor afecțiuni digestive și nervoase.
Pătrunjelul
Pătrunjelul este folosit ca ingredient în numeroase preparate culinare, însă are și multe proprietăți terapeutice. Această plantă este bogată în vitaminele A, C, acid folic și minerale, cum ar fi magneziul, fierul și potasiul.
În ceea ce privește amenoreea, pătrunjelul este una dintre cele mai bune plante pentru inducerea menstruației datorită uleiurilor volatile din compoziția sa. Aceste uleiuri stimulează circulația sanguină la nivelul uterului, ajutând la relaxarea și dilatarea acestuia. În acest fel, este facilitat fluxul menstrual.
Ingrediente
- 4 căni de apă (1 litru)
- 3 linguri de flori de mușețel uscate (30 g)
- O mână de pătrunjel proaspăt (în jur de 20 g)
Mod de preparare
- Pune apa la fiert.
- Când dă prima dată în clocot, ia vasul de pe foc și adaugă pătrunjelul și florile de mușețel.
- Acoperă cratița și lasă plantele la infuzat timp de 10 minute.
- Strecoară apoi lichidul.
- Dacă dorești, poți îndulci infuzia cu stevia sau miere de albine.
Mod de consum
Bea acest remediu pentru amenoree cu mușețel și pătrunjel în 3 doze pe tot parcursul zilei:
- Dimineața, pe stomacul gol;
- Între mic dejun și prânz;
- După-amiaza.
Bea acest ceai în fiecare zi timp de maxim 7 zile. Dacă după încheierea acestui interval nu a început sângerarea menstruală, îți recomandăm să mergi la medicul ginecolog.
Alte remedii naturale
Dacă vrei să întărești efectele acestui tratament, poți folosi în același timp alte suplimente, tehnici și remedii naturale:
- Vitamina C.
- Melărea (Vitex Agnus-Castus)
- Cataplasmă cu argilă roșie pe burtă.
- Terapie cu ventuze în zona ovarelor (efectuată întotdeauna de un specialist).
- Terapii florale Bach: flori de muștar și cicoare.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Terranova, P. (2011). Amenorrhea. In xPharm: The Comprehensive Pharmacology Reference. https://doi.org/10.1016/B978-008055232-3.60959-6
- Master-Hunter, T., & Heiman, D. L. (2006). Amenorrhea: Evaluation and treatment. American Family Physician.
- Manuscript, A. (2011). Chamomile : A herbal medicine of the past with bright future. Chemomile: A Herbal Medicine of the Post with Bright Future. https://doi.org/10.1080/07481189508252740
- Charles, D. J. (2012). Parsley. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition. https://doi.org/10.1533/9780857095671.430
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.