Rețetă de chifteluțe de vinete absolut delicioase
Dacă trebuie să alegi alternative vegetariene sau vegane, această rețetă de chifteluțe de vinete reprezintă o alegere excelentă. Nu durează foarte mult să le prepari. În plus, sunt crocante la exterior și moi în interior.
Mai jos îți prezentăm două variante de preparare a acestei rețete.
De ce să prepari chifteluțe de vinete?
Următoarea rețetă de chifteluțe de vinete necesită mai multe condimente, însă va avea un gust echilibrat. Așadar, nu trebuie să te îngrijorezi atunci când le prepari.
Principalul avantaj al vinetelor este faptul că au o consistență moale pe care o putem digera ușor. Vinetele pot fi incluse într-o mare varietate de rețete și se potrivesc de minune cu o mulțime de ingrediente și condimente. Astfel, poți să modifici rețeta după preferințele tale, adăugând o cantitate mai mare din ingredientele a căror savoare dorești să o pui în evidență.
Din moment ce vinetele sunt legume cărnoase, ai nevoie doar de câteva bucăți pentru a prepara câteva porții. De asemenea, în funcție de condimentele adăugate, putem face ca preparatul să aibă un gust asemănător cu cel oferit de carne.
În general, în cazul preparării chifteluțelor sau hamburgerilor vegetarieni, sosul de soia și cel de chimen sunt cele care, în mare parte, reproduc gustul cărnii.
Îți recomandăm să citești și:
1. Rețetă de chifteluțe de vinete și spanac
Ingrediente
- 3 linguri de pesmet (45 g)
- Un ou
- Câteva frunze de pătrunjel tocate
- 3 căței de usturoi proaspăt
- O ceapă mică
- 3 vinete mari
- ⅓ cană de spanac (10 g)
- Condimente: sare și piper negru
- Opțional: oregano pudră
Mod de preparare
- Preîncălzește cuptorul la 200 ºC.
- Curăță usturoiul de coajă și toacă-l în bucăți mici.
- Toacă apoi vinetele în cubulețe mici, apoi începe să le procesezi în blender, adăugând treptat bucățile. Vei obține o cremă de vinete.
- Pune o tigaie cu puțin ulei de măsline la foc mediu.
- Separat, toacă ceapa în bucăți cât mai mici posibil. Sotează leguma. După ce devine transparentă, adaugă un pic de piper și usturoi.
- După ce usturoiul devine auriu, adaugă spanacul și crema de vinete.
- Adaugă sare după gust, apoi sotează timp de aproximativ 10 minute, amestecând continuu.
- După ce au trecut cele 10 minute, ia tigaia de pe foc și lasă amestecul să se răcească la temperatura camerei.
- Bate ouăle și adaugă pătrunjelul tocat. Toarnă apoi amestecul preparat anterior (cel cu vinete, spanac și usturoi) și amestecă totul cu ajutorul unui tel.
- Ia o bucățică din amestec, formează chifteluțele cu mâna, trece-le prin pesmet și așază-le pe o tavă pentru cuptor. Modelarea chiftelelor poate dura aproximativ 20 de minute.
- Acestea se pun în cuptor și se gătesc 10-15 minute. Le poți găti și într-o tigaie.
Te-ar putea interesa și:
2. Rețetă de chifteluțe de vinete cu sos de roșii
Ingrediente (pentru crema de vinete)
- Pătrunjel proaspăt
- Ulei de măsline
- O căpățână de usturoi
- 4 sau 5 vinete (600 g)
- Un ou
- 150 g de pâine uscată
- Condimente: sare, piper negru, chimen măcinat
- Opțional: ½ cană de apă (125 ml)
Ingrediente (pentru sosul de roșii)
- Un borcan de roșii decojite (800 g)
- Un pic de sare
- 2 linguri de zahăr (30 g)
- Busuioc proaspăt
Mod de preparare – chifteluțe de vinete
- În primul rând, pune o tigaie cu un strop de ulei la foc mediu.
- Separă fiecare cățel din căpățâna de usturoi și decojește-l. Continuă prin a toca usturoiul în bucăți foarte mici. Toacă pătrunjelul și apoi pune-l deoparte.
- Taie pâinea uscată în bucăți mici și înmoaie bucățile în apă.
- Toacă vinetele în cubulețe (nu este nevoie să le cureți de coajă) și sotează-le în tigaie. Odată ce sunt gata, pune-le într-un blender împreună cu pâinea, bucățile de usturoi și pătrunjelul, apoi adaugă un strop de ulei de măsline și un pic de apă. Procesează ingredientele până ce obții o cremă.
- Dacă crema are consistența necesară, poți să o torni într-un vas, dacă nu, adaugă puțină apă și procesează din nou.
- Acoperă vasul cu crema preparată cu o bucată de pânză și lasă la odihnit la temperatura camerei timp de aproximativ 20 de minute.
- Între timp, preîncălzește cuptorul la 200 °C.
- Bate ouăle și adaugă puțină sare și piper. Toarnă ouăle bătute peste crema de vinete anterior preparată și amestecă bine.
- Poți începe să modelezi chifteluțele din crema preparată, dimensiunea lor depinzând de preferințele tale. Totodată, ține cont de faptul că niște chifteluțe mari se vor găti mai încet. Pentru a evita lipirea chifteluțelor de tavă, unge tava cu puțin unt înainte de a așeza chifteluțele sau folosește hârtie de copt.
- Gătește în cuptor timp de 20 de minute la 180 ºC.
Mod de preparare – sos de roșii
- Toarnă întregul conținut al borcanului de roșii decojite (inclusiv sucul) într-un blender și adaugă puțină de sare și zahăr. Amestecă ingredientele până ce obții un sos.
- La final, adaugă busuiocul și pune sosul deoparte.
- După ce chifteluțele sunt gata, toarnă peste ele sosul de roșii.
Această rețetă de chifteluțe de vinete poate fi preparată și cu mozzarella. Pur și simplu trebuie să o adaugi în crema de vinete. Dacă ești iubitor de brânză, mozzarella este un ingredient excelent de adăugat în această rețetă.
Dacă vrei să ai o consistență mai densă la crema de vinete, poți adăuga un pic de quinoa. Acest ingredient face ca aceste chifteluțe absolut delicioase să fie și mai crocante.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Rozano, V., Quiróz, C., Acosta, J., Pimentel, L., & Quiñones, E. (2004). Hortalizas, las llaves de la energía. Revista Digital Universitaria. https://doi.org/ISSN: 1067-6079
- Wikipedia, la enciclopedia libre. (Consulta 2018). SOLANUM MELONGENA. Online [https://es.wikipedia.org/wiki/Solanum_melongena].
- Wikipedia, la enciclopedia libre. (Consulta 2018). SPINACIA OLERACEA. Online [https://es.wikipedia.org/wiki/Spinacia_oleracea].
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.