Rețetă de cuscus cu pui
Rețeta de cuscus cu pui este un fel de mâncare tradițional marocan. Pregătirea cuscusului poate fi ceea ce v-a împiedicat să vă aventurați să pregătiți acest fel de mâncare, dar vă vom arăta ce trebuie să faceți pas cu pas. Nu mai pierdeți timpul și apucați-vă de treabă!
Fiecare regiune a Marocului are propriile variante de cuscus, combinate cu pui, miel sau vițel și diverse legume, precum dovlecelul, cartofii, morcovii, etc. În plus, pot include și leguminoase precum năutul (folosit pe scară largă în bucătăria marocană,) și hrișca.
Rețetă de cuscus cu pui
Informații utile
- Regiunea: Africa/Tunisia
- Pentru: 4 persoane
- Dificultate: medie
- Timp de preparare: 90 minute
- Timp de gătire: 60 de minute
- Cost: foarte mic
Ingrediente
- 2 ½ căni de cuscus (500 g)
- ½ kg piept de pui
- 2 cepe
- 3 cartofi
- 3 morcovi
- 250 g năut
- 500 g varză albă
- 500-600 g dovleac
- 100 g concentrat de pui (cub Knorr sau similar)
- 1 linguriță de chili (3 g)
- 1 linguriță Tebel (vedeți note) (4 g)
- 1 linguriță de făină (5 g)
- Sare
- 1 cană de ulei (200 ml)
- 3 ardei verzi
- 8 păstăi de mazăre despicate
- 3 dovlecei
- Ardei iute verde prăjit
Recomandăm și: 6 beneficii ale freekeh pentru sănătate
Pregătire
- Pentru început, căliți ceapa tăiată felii în ulei timp de 5 minute și apoi adăugați bucățile de pui și prăjiți-le timp de 10 minute.
- Apoi, adăugați concentratul de pui.
- Gătiți câteva minute și apoi aromatizați cu condimente după gust (pătrunjel, piper, boia…). Adăugați 1 cană de apă (250 ml).
- Lăsați la fiert 10 minute, apoi adăugați morcovii și năutul.
- Adăugați legumele în funcție de timpul de gătire. De exemplu, cele care fierb mai greu (precum morcovul) se adaugă primele.
- Apoi, adăugați încă un litru de apă pentru a permite legumelor să se gătească uniform.
- Amestecați cuscusul cu o lingură de ulei de măsline, o linguriță de sare și 60 ml apă rece.
Preparare cuscus
Ce este cuscus?
Pentru a pregăti cuscusul, se folosește o oală specială. Acest recipient este format din trei părți:
- Cea de jos este o oală îngustă și înaltă (unde se gătește mâncarea).
- Cea intermediară este mai lată și are perforații pe fund (aici se fierbe cuscusul la abur).
- Cea de sus este capacul, care are mici perforații.
Gătiți cuscusul în oala specială
- Mai întâi, puneți cuscusul din tigaie în oală.
- Apoi, adăugați apă, astfel încât să poată fi produs suficient abur pentru a găti boabele.
- Fierbeți aproximativ 20 de minute. Mutați preparatul într-un bol și amestecați-l cu mâinile, adăugând 60 ml de apă rece.
- Puneți cuscusul într-o tigaie și căliți-l 20 de minute.
- La final, puneți cuscusul fiert înapoi într-un bol și asezonați-l cu aproximativ 4 linguri de zeamă din vasul de cuscus inferior. Adăugați mai multă zeamă dacă vi se pare prea uscat.
Servire
- Puneți cuscusul peste bucățile de pui și legumele fierte.
- Presărați deasupra chili verde dulce.
- Puteți servi cuscusul cu pui într-un vas mare sau pe farfurii individuale.
Recomandăm și: Rețetă ușoară de couscous vegetal
Notă
Tebel este un amestec de condimente care constă în 50% semințe de coriandru, 25% semințe de chimen, 10% pudră de chili și 15% usturoi decojit. Tebelul pe care îl folosim pentru această rețetă este făcut doar din semințe de coriandru și chimen.
Ca la orice altă rețetă, secretul unui cuscus bun cu pui este să nu vă grăbiți atunci când îl fierbeți.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.