Rețetă de gemista: legume umplute grecești
 

Rețetă de gemista: legume umplute grecești

Vă vom învăța cum să pregătiți gemista, un fel de mâncare de origine greacă ce conține multe vitamine și antioxidanți.
Rețetă de gemista: legume umplute grecești

Ultima actualizare: 18 martie, 2022

A pregăti o rețetă de gemista este foarte simplu. Va crește prezența legumelor în dietă, ceea ce este foarte benefic pentru sănătate. Este un preparat energizant care se remarcă prin conținutul nutrițional ridicat, motiv pentru care este excelent în contextul unei alimentații variate și echilibrate.

Consumul de legume este esențial pentru a vă asigura că organismul uman funcționează corect. Acestea oferă o cantitate semnificativă de micronutrienți și fitochimicale cu capacitate antioxidantă, elemente care ajută la prevenirea dezvoltării patologiilor cronice și complexe.

Ingrediente pentru o rețetă de gemista

Pentru a face o gemista excelentă pentru 2 persoane, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 2 roșii mari coapte
  • 1 cățel de usturoi
  • 1 ceapă medie
  • 1/2 dovlecel
  • 1 vânătă mică
  • 1/2 pahar de orez
  • 1/2 lămâie
  • 1 cartof
  • Sare și piper după gust
  • Ulei de măsline extravirgin
  • Pătrunjel și mentă
  • 1/2 linguriță de boia dulce
  • 1 linguriță de zahăr
  • 1 pahar cu apă
Rețetă de gemista cu roșii

Instrucțiuni pas cu pas

  • Tăiați mărunt ceapa, dovlecelul și vinetele. Din acestea din urmă, la această rețetă, vom folosi doar pulpa, așa că este necesară îndepărtarea cojii.
  • Apoi, sotați legumele într-o tigaie cu ulei de măsline extravirgin la foc mic.
  • În același timp, scoateți capacul roșiilor și scobiți interiorul cu o lingură. Este important să efectuați acest pas cu atenție, deoarece nu este indicat să străpungeți coaja. Pulpa și capacele se pun separat pentru mai târziu.
  • Odată finalizat acest pas și când legumele sunt gata, adăugați orezul în tigaie și gătiți-l până începe să se rumenească.
  • În paharul, blenderului puneți cățelul de usturoi și pulpa de roșii cu pătrunjelul și frunzele de mentă, puțină sare și piper după gust. Amestecați totul la putere maximă. Apoi, turnați amestecul în tigaie.
  • Așteptați ca totul să fiarbă, până când orezul absoarbe complet lichidul.
  • Adăugați sucul de lămâie, paharul cu apă, puțină boia și zahărul.
  • Amestecați și măriți focul. Așteptați ca orezul să absoarbă lichidul și să capete un aspect de risotto.
  • Odată ce orezul este gata, umpleți roșiile cu amestecul.
  • Așezați roșiile într-o tavă și acoperiți-le cu capacele puse deoparte.
  • În jurul lor, puneți cartofii curățați de coajă și tăiați bucățele. Presărați sare și rozmarin și stropiți cu ulei de măsline.
  • Coaceți la 210 grade Celsius timp de 45 de minute cu căldură sus și jos. Puneți o jumătate de pahar de apă în tavă Astfel, cartofii se vor găti bine. Este gata!

Beneficiile preparatului gemista

Consumul de gemista poate genera o serie de beneficii pentru organism, atât timp cât este introdus în contextul unei alimentații variate și echilibrate. Este esențial să ne asigurăm că nu există un deficit de nutrienți esențiali care ar putea condiționa buna funcționare a organismului.

Oferă energie de calitate

Este important să rețineți că orezul este una dintre cele mai bune surse de carbohidrați pe care le puteți include în dietă. Acești nutrienți sunt cruciali pentru a asigura o performanță optimă atunci când desfășurați activități fizice de intensitate medie sau mare. De asemenea, consumul acestuia este esențial pentru activarea proceselor de recuperare.

S-a demonstrat că completarea cu glicogen este mai eficientă atunci când carbohidrații sunt consumați cu o porție semnificativă de proteine cu valoare biologică ridicată. Acestea pot fi găsite în alimente de origine animală. Au toți aminoacizii esențiali și au un scor bun în ceea ce privește digestibilitatea.

Roșii coapte

Ajută la întârzierea îmbătrânirii

Atât roșia, cât și restul legumelor incluse în această rețetă sunt o sursă de fitochimicale cu potențial antioxidant. Aceste elemente neutralizează formarea radicalilor liberi și împiedică acumularea ulterioară a acestora în țesuturile organismului. Acest efect este legat de o întârziere a procesului de îmbătrânire, după cum au confirmat cercetările publicate în revista Clinical Interventions in Aging.

Este esențial să ținem sub control procesele de oxidare și inflamație pentru a ne bucura de sănătate pe termen mediu. Astfel, incidența multor patologii complexe va fi redusă. Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul Internațional de Științe Moleculare, licopenul conținut de roșii ajută, de exemplu, la prevenirea problemelor cardiovasculare.

Generează sațietate

Este foarte important ca dieta adoptată să fie capabilă să genereze sațietate. În caz contrar, se va instala anxietatea, ceea ce va duce la un „efect de rebound”. Consumul de fibre este cheia pentru reglarea apetitului. Gemista are o concentrație mare de fibre.

Pregătiți această rețetă de gemista acasă într-un mod simplu

După cum ați văzut, pregătirea rețetei de gemista acasă este foarte ușoară. Este o rețetă care poate furniza o cantitate importantă de vitamine și substanțe cu potențial antioxidant, motiv pentru care este considerată sănătoasă. De altfel, se recomandă un aport zilnic de 5 porții de fructe și legume pentru a menține eficiența proceselor fiziologice.

Pentru o sănătate optimă, nu este suficient să aveți grijă doar de alimentație. Este necesar să dobândiți și alte obiceiuri benefice, precum practicarea regulată a exercițiilor fizice. Mai presus de toate, puneți accent pe antrenamentul de forță, deoarece acesta favorizează hipertrofia țesutului slab și reglarea la nivel metabolic.

S-ar putea să te intereseze...
Rețetă de fasolada tipic grecească
Doza de Sănătate
Citește pe Doza de Sănătate
Rețetă de fasolada tipic grecească

Această rețetă de fasolada tipic grecească poate fi adăugată în dietă pentru a vă îmbunătăți sănătatea pe termen mediu și lung.



  • Alghannam, A. F., Gonzalez, J. T., & Betts, J. A. (2018). Restoration of Muscle Glycogen and Functional Capacity: Role of Post-Exercise Carbohydrate and Protein Co-Ingestion. Nutrients10(2), 253. https://doi.org/10.3390/nu10020253
  • Liguori, I., Russo, G., Curcio, F., Bulli, G., Aran, L., Della-Morte, D., Gargiulo, G., Testa, G., Cacciatore, F., Bonaduce, D., & Abete, P. (2018). Oxidative stress, aging, and diseases. Clinical interventions in aging13, 757–772. https://doi.org/10.2147/CIA.S158513
  • Przybylska, S., & Tokarczyk, G. (2022). Lycopene in the Prevention of Cardiovascular Diseases. International journal of molecular sciences23(4), 1957. https://doi.org/10.3390/ijms23041957