Rețetă de rollatini sau rulouri de vinete
 

Rețetă de rollatini sau rulouri de vinete

Vă vom învăța cum să pregătiți cu ușurință „rollatini” sau rulouri de vinete, un preparat care are un conținut important de proteine și care este foarte sănătos.
Rețetă de rollatini sau rulouri de vinete
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Aceste rulouri de vinete sunt excelente pentru creșterea consumului de legume. Este o rețetă ușor de preparat, care are o densitate energetică mare. Ajută organismul sa funcționeze optim pe parcursul zilei. În plus, rolurile sunt făcute fără aditivi și cu alimente proaspete.

Rețineți că prezența legumelor în dietă este considerată esențială pentru sănătate. Aceste alimente furnizează vitamine și antioxidanți care ajută la optimizarea fiziologiei corpului uman și la prevenirea dezvoltării patologiilor complexe. Consumați cel puțin 5 porții de fructe și legume în fiecare zi!

Ingrediente pentru rulouri de vinete

Pentru a pregăti rulouri excelente de vinete sau rollatini veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

 • 2 vinete mari
 • 250 g de ricotta
 • 2 căni de mozzarella
 • 1/2 cană de parmezan ras
 • 250 g de spanac
 • 1 ou
 • 1 cățel de usturoi tocat
 • Sare și piper
 • 1 cană de sos marinara

Rețineți că vinetele trebuie să fie la momentul potrivit de maturitate. Este important să le alegeți pe cele care nu au denivelări pe suprafață, deoarece vânăta este o legumă destul de sensibilă la manipulare. Este relativ ușor să-i deteriorați calitatea dacă sub presiune. Odată tăiată, oxidează rapid.

Nu uitați că există opțiunea de a alege și alte tipuri de brânză pentru prepararea rulourilor. Cu acestea, veți obține un rezultat potrivit pentru aproape toate gusturile. Folosiți alimente cu o aromă mai intensă pentru a varia gustul rezultatului final.

Vinete coapte

Instrucțiuni pas cu pas

 1. Preîncălziți cuptorul la 200 de grade Celsius.
 2. În același timp, tăiați capetele vinetelor și aruncați-le.
 3. Apoi, tăiați restul de legume în fâșii lungi.
 4. Ungeți hârtia de copt cu ulei de măsline virgin și puneți feliile de vinete pe ea.
 5. Coaceți vinetele timp de 10 minute. Lăsați-le să se răcească.
 6. În acest moment, faceți amestecul de ricotta și spanac. Pentru a face acest lucru, puneți ricotta, mozzarella, parmezanul, spanacul, oul și usturoiul într-un castron. Amestecați totul bine și adăugați sare după gust.
 7. Între timp, puneți o jumătate de cană de sos marinara într-o tavă mare de copt. Puneți amestec de ricotta și spanac pe o felie de vânătă. Rulați și așezați cu fața în jos, astfel încât să nu se desfacă.
 8. După ce ași făcut același lucru cu toate feliile de vinete, acoperiți cu sosul marinara rămas și cu puțină mozzarella.
 9. Acoperiți bine tava cu folie de aluminiu și gătiți în cuptor încă 45 de minute.
 10. Îndepărtați folia și lăsați încă 15 minute sau până când brânza devine maro aurie.

Beneficiile rulourilor de vinete

Includerea în alimentație a rulourilor de vinete are o serie de beneficii pentru sănătate. Pentru a le experimenta, va trebui să vă asigurați că dieta este suficient de variată și echilibrată.

Ajută la prevenirea dezvoltării bolilor

Vinetele sunt o sursa de flavonoide cu capacitate antioxidantă. Printre acestea se remarcă antocianinele. Aceste elemente se găsesc și în alte alimente, precum afinele și sunt considerate capabile să reducă riscul de a dezvolta patologii cronice, precum cele neurodegenerative. Acest lucru este dovedit de un studiu publicat în Molecules.

Este important să avem un aport regulat de antioxidanți pentru a evita formarea excesivă a radicalilor liberi. Acumularea acestor compuși în țesuturile organismului ar putea duce la un risc crescut de mutații celulare și ineficiențe în sistemele fiziologice, ducând la boli.

Felii de vinete

Îmbunătățesc tranzitul intestinal

Vinetele se remarcă și prin furnizarea unei cantități semnificative de fibre. Această substanță nu este digerabilă, ci acționează prin creșterea volumului fecal. Are loc o stimulare mai eficientă a mecanoreceptorilor tubului digestiv, ce duce la mișcări peristaltice mai intense.

Potrivit cercetărilor publicate în Handbook of Experimental Pharmacology , o dietă săracă în fibre este unul dintre principalii factori de risc pentru dezvoltarea constipației și altor probleme digestive. În plus, este necesar să beți apă în cantități adecvate și să faceți exerciții fizice în mod regulat.

Contribuie la menținerea sănătății musculare

Proteinele sunt substanțe nutritive esențiale pentru menținerea masei musculare. Potrivit unui studiu publicat în jurnalul Annals of Nutrition & Metabolism, este necesar să avem un aport de peste 0,8 g de proteine per kilogram de greutate pe zi (persoanele sedentare) pentru a evita probleme precum sarcopenia.

Rulourile de vinete sunt capabile să ofere multe proteine datorită conținutului lor de brânză. Acest aliment are proteine de cea mai buna calitate și cu un nivel bun de digestibilitate.

Pregătiți acasă „rollatini” sau rulouri de vinete

După cum ați văzut, este foarte ușor să faceți rollatini sau rulouri de vinete acasă. Rezultatul va fi foarte bun din punct de vedere organoleptic. Iubitorii de brânzeturi le vor adora.

Vă recomandăm să încercați. Amintiți-vă că este posibil să folosiți multe tipuri de brânză, altele decât cele menționate, pentru a conferi preparatului o aromă mai intensă.

Este necesar să combinați o dietă adecvată cu alte obiceiuri de viață sănătoase. Printre acestea se remarcă practicarea exercițiilor fizice în mod regulat și odihna corespunzătoare.

În timpul somnului, se desfășoară toate procesele de recuperare a organismului și, astfel, se realizează echilibrul în mediul intern. Dormiți cel puțin 7 ore în fiecare noapte.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Mattioli, R., Francioso, A., Mosca, L., & Silva, P. (2020). Anthocyanins: A Comprehensive Review of Their Chemical Properties and Health Effects on Cardiovascular and Neurodegenerative Diseases. Molecules (Basel, Switzerland)25(17), 3809. https://doi.org/10.3390/molecules25173809
 • Sharma, A., & Rao, S. (2017). Constipation: Pathophysiology and Current Therapeutic Approaches. Handbook of experimental pharmacology239, 59–74. https://doi.org/10.1007/164_2016_111
 • Richter, M., Baerlocher, K., Bauer, J. M., Elmadfa, I., Heseker, H., Leschik-Bonnet, E., Stangl, G., Volkert, D., Stehle, P., & on behalf of the German Nutrition Society (DGE) (2019). Revised Reference Values for the Intake of Protein. Annals of nutrition & metabolism74(3), 242–250. https://doi.org/10.1159/000499374

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.