Logo image
Logo image

Rețetă de kimchi: cel mai sănătos aliment fermentat

4 minute
Kimchi este un aliment coreean făcut cu varză fermentată și condimente. În acest articol, vei descoperi de ce este atât de sănătos și cum să-l faci acasă. Trebuie să-l încerci!
Rețetă de kimchi: cel mai sănătos aliment fermentat
Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Știi cum să prepari o rețetă de kimchi? Ce ingrediente presupune? Ei bine, vom începe prin a-ți spune că kimchi este o combinație interesantă de legume fermentate, al căror consum este benefic pentru organism. Rețeta provine din Coreea, acolo unde este felul de mâncare național.

De fapt, kimchi este unul dintre cele mai consumate preparate din țară și a fost chiar declarat parte a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității de către UNESCO. Ingredientul principal este în mod normal varza, dar kimchi poate fi preparat și cu alte legume. Îți vom oferi mai multe informații mai jos.

Ce este mai exact kimchi?

Some figure
Kimchi este un fel de mâncare tradițional coreean, plin de probiotice lactice.

Termenul kimchi se referă la un fel de mâncare tipic din bucătăria coreeană, care este preparat cu diferite legume fermentate și condimentat. Cea mai utilizată rețetă de kimchi este făcută cu varză albă sau varză chinezească, dar există și versiuni cu ridiche iute, ardei și alte legume.

Condimentele pe care coreenii le folosesc pentru a adăuga aromă acestui fel de mâncare includ fulgi de chili roșu, usturoi, ghimbir, arpagic și sare. Aceste ingrediente influențează aroma unică și picantă a preparatului. De ce a devenit kimchi atât de popular? Este unul dintre cele mai sănătoase alimente fermentate?

Popularitatea preparatului kimchi se datorează în mare parte conținutului de bacterii lactice Lactobacillus kimchii și alte microorganisme utile pentru sănătatea digestivă. În plus, kimchi este plin de vitamine și minerale, inclusiv vitamina K, riboflavină (vitamina B2) și fier.

Încearcă și:

Cum se prepară bibimbap, un preparat coreean clasic

Beneficiile consumului de kimchi

Pentru a pregăti kimchi, trebuie să finalizezi un proces de fermentare în recipiente de sticlă închise ermetic. Legumele sunt lăsate la fermentat câteva zile, chiar și luni. Textura și aroma lor încep să se schimbe și preparatul dobândește numeroase beneficii pentru sănătate.

Potrivit unui raport publicat în Journal of Medicinal Foods în 2014, culturile vii care se formează în timpul fermentării sporesc proprietățile acestui aliment, făcându-l foarte benefic pentru organism. În general, consumul de kimchi ajută la:

  • Dezvoltarea microbiotei intestinale și protejarea sănătății digestive
  • Scăderea riscului de diabet și alte boli metabolice
  • Controlul colesterolului ridicat
  • Scăderea poftei de mâncare și prevenirea obezității și a creșterii în greutate
  • Întărirea sistemului imunitar pentru a reduce riscul de boli bacteriene și virale
  • Prevenirea îmbătrânirii premature

Citește mai mult:

Care sunt beneficiile alimentelor fermentate?

Rețetă de kimchi: cel mai sănătos aliment fermentat

Some figure
Pentru preparare, ai nevoie de legume fermentate, cum ar fi varza și condimente picante.

La fel ca în cazul altor alimente fermentate, kimchi are un miros puternic, care nu este întotdeauna plăcut. Unora nu le place gustul său picant și acid. Cu toate acestea, dacă îi dai o șansă, încetul cu încetul va începe să-ți placă.

De fapt, datorită varietății de arome și rețete, acesta ajunge să fie un fel de mâncare preferat de mulți oameni. Cum faci kimchi acasă? Întrucât acest aliment devine din ce în ce mai popular, nu este de mirare că poți cumpăra adesea mărci comerciale din magazine.

Cu toate acestea, nu este greu să prepari kimchi acasă, iar acest lucru îți garantează că poți utiliza ingrediente 100% ecologice. Deși există multe rețete pe care le poți încerca, îți vom împărtăși una dintre cele mai folosite versiuni. Să ai poftă!

Ingrediente

  • 1 varză chinezească
  • 2 linguri de sare (40 g)
  • 1 lingură de făină de orez (20 g)
  • 1/4 linguriță de fulgi de chili coreean (poți folosi și chili uscat sau cayenne)
  • 4 linguri de sos de pește (80 g)
  • 2 linguri de zahăr (40 g)
  • 3 fire de arpagic (partea verde)
  • 3 căței de usturoi tocați
  • 1/2 linguriță de ghimbir proaspăt tocat (2,5 g)
  • 1 vârf de cuțit de boia iute

Mod de preparare

  1. Pentru început, dizolvă sarea într-o cană și jumătate de apă. Spală și toacă varza și pune-o în amestecul de apă și sare.
  2. Apoi, las-o să stea 3 sau 4 ore până se înmoaie.
  3. Fă sosul, amestecând făina de orez cu o cană de apă. Încălzește-l la foc mediu timp de 5 minute, până se îngroașă. Apoi, ia-l de pe foc.
  4. După aceea, adaugă chili, sosul de pește și zahărul. Amestecă bine, astfel încât aromele să se combine.
  5. Adaugă ghimbirul, usturoiul și arpagicul tocat.
  6. Verifică dacă varza este moale și clătește-o pentru a elimina excesul de sare.
  7. După ce faci acest lucru, adaugă sosul și amestecă bine, astfel încât varza să îl absoarbă.
  8. Acum trebuie doar să pui preparatul într-un recipient de sticlă și să aștepți până când fermentează și eliberează toate sucurile.

Vrei să faci kimchi acasă? Îl poți folosi ca aperitiv, garnitură sau fel principal. Se servește adesea cu orez, dar se potrivește și cu salate, pizza și multe alte feluri de mâncare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Park, K.-Y., Jeong, J.-K., Lee, Y.-E., & Daily, J. W. (2014). Health Benefits of Kimchi (Korean Fermented Vegetables) as a Probiotic Food. Journal of Medicinal Food. https://doi.org/10.1089/jmf.2013.3083
  • Park, K. Y., & Jeong, J. K. (2015). Kimchi (Korean Fermented Vegetables) as a Probiotic Food. In Probiotics, Prebiotics, and Synbiotics: Bioactive Foods in Health Promotion. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-802189-7.00026-5
  • Marco, M. L., Heeney, D., Binda, S., Cifelli, C. J., Cotter, P. D., Foligné, B., … Hutkins, R. (2017). Health benefits of fermented foods: microbiota and beyond. Current Opinion in Biotechnology. https://doi.org/10.1016/j.copbio.2016.11.010
  • Park, K. Y., Kim, H. Y., & Jeong, J. K. (2016). Kimchi and Its Health Benefits. In Fermented Foods in Health and Disease Prevention. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-802309-9.00020-0
  • Choi, H. J., Lee, N. K., & Paik, H. D. (2015). Health benefits of lactic acid bacteria isolated from kimchi, with respect to immunomodulatory effects. Food Science and Biotechnology. https://doi.org/10.1007/s10068-015-0102-3

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.