Rețetă de omletă vegetală delicioasă
Scris și verificat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante
Începerea zilei cu o masă în familie aduce bucurie tuturor membrilor acesteia. De aceea, poți prepara această masă simplă și minunată. Cum sună o rețetă de omletă vegetală?
Mulți oameni nu cunosc faptul că originea omletei se află în Spania. În timpul Războiului Peninsulei, embargoul economic și politic a făcut ca resursele alimentare să se împuțineze, inclusiv cartofii, care sunt esențiali pentru prepararea omletelor spaniole.
Locuitorii Spaniei au fost nevoiți să descopere noi modalități de a prepara omlete, fără a folosi cartofi. Ei le-au numit în glumă „omlete franțuzești”. Această denumire s-a păstrat până în ziua de azi.
Ingredientul principal al preparatului este reprezentat de ouă. Însă mulți bucătari creativi folosesc alte ingrediente pentru a prepara omlete, deoarece există numeroase versiuni ale acestui preparat popular.
Omleta este o rețetă sănătoasă deoarece ouăle sunt o sursă importantă de proteine, vitamine și minerale. Aceasta poate fi consumată des, mai ales de către copii.
Albușurile sunt bogate în proteine, iar gălbenușurile în vitamine, minerale, colesterol și lecitină. Au fost efectuate numeroase studii pentru a se descoperi valoarea nutrițională a ouălor. Astfel, am aflat că gălbenușurile conțin antioxidanți precum luteina și zeaxanthina.
Rețetă de omletă vegetală
Poți prepara următoarea rețetă de omletă vegetală folosind legumele tale preferate. Te vei bucura din plin de aroma ouălor. De fapt, poți crea mai multe variante în funcție de gusturile tale. Următoarea rețetă este una de bază:
Ingrediente
- 4 sau 5 ouă (300 g)
- 1 ceapă mică (60 g)
- 1 morcov mic (60 g)
- 2 lingurițe de sare (10 g)
- 1 linguriță de piper (5 g)
- 1 ardei roșu mic (80 g)
- 4 linguri de ulei de măsline (60 ml)
- Brânză tăiată în cuburi mici (100 g)
- 2 felii de șuncă de curcan coaptă (25 g)
Mod de preparare
- Mai întâi, taie morcovul în cuburi mici și fierbe-l la foc mediu.
- Apoi, sotează ardeiul și ceapa cu două linguri de ulei de măsline într-o tigaie mică. Dacă dorești, poți adăuga în omletă puțin piept de pui.
- Oprește focul atunci când ardeiul este copt, iar morcovul moale. Strecoară legumele și pune-le deoparte.
- Într-un vas, pune ouăle, cuburile de brânză și cele două felii de șuncă de curcan coaptă taiată felii.
- Amestecă bine și adaugă sare și piper. Adaugă legumele pregătite mai sus după ce s-au răcit.
- Pune cele două linguri de ulei de măsline rămase într-o tigaie. Împarte conținutul omletei în jumătate și prepară două porții.
- Atunci când omleta poate fi ridicată ușor cu o spatulă, împăturește-o pe jumătate.
- Așteaptă 5 minute pentru a o întoarce. Așteaptă încă 5 minute și gata. Repetă procesul cu cealaltă jumătate de preparat și vei obține omletă pentru toată familia.
Încearcă și:
Rețetă de omletă vegetală cu spanac
Această rețetă de omletă vegetală este perfectă pentru cei care au grijă de sănătatea lor și vor să se mențină în formă. Este pur și simplu o variantă a acestui preparat popular pentru micul dejun. Încearcă și tu!
Ingrediente
- 4 sau 5 ouă (300 g)
- 3 lingurițe de sare (15 g)
- 2 căni de frunze de spanac (200 g)
- 1 linguriță de piper (5 g)
- 2 lingurițe de ulei de măsline (60 ml)
- 1/2 cană de tulpini de praz tocate (120 g)
Îți recomandăm și:
Mod de preparare
- Începe prin a încălzi uleiul de măsline într-o tigaie și sotează prazul la foc mediu.
- Apoi, adaugă frunzele de spanac tocate și amestecă bine. Așteaptă un minut și ia vasul de pe foc.
- Bate ouăle bine și adaugă sarea, piperul, spanacul și prazul.
- Pune amestecul într-o tigaie cu strat antiaderent și lasă-l câteva minute la foc mic.
- Atunci când omleta capătă crustă, întoarce-o cu ajutorul unei spatule. Las-o să devină aurie pe ambele părți. Servește omleta vegetală caldă.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Delgado-Andrade, C., Morales, F. J., Seiquer, I., & Pilar Navarro, M. (2010). Maillard reaction products profile and intake from Spanish typical dishes. Food Research International. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2010.03.018
- Garrish, C. (2002). UNSCRMABLING THE OMELETTE Understanding British Columbia’s Agricultural Land Reserve. BC Studies.
- Svozil, K. (2014). Unscrambling the Quantum Omelette. International Journal of Theoretical Physics. https://doi.org/10.1007/s10773-013-1995-3
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.