Rețetă de orez cu mazăre rapidă, delicioasă și sănătoasă
 

Rețetă de orez cu mazăre rapidă, delicioasă și sănătoasă

Vă vom învăța cum să pregătiți o rețetă simplă, dar plină de substanțe nutritive esențiale pentru sănătate. Este vorba despre orezul cu mazăre.
Rețetă de orez cu mazăre rapidă, delicioasă și sănătoasă
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Vă vom învăța cum să pregătiți o rețetă de orez cu mazăre, un preparat care concentrează carbohidrați de înaltă calitate. Este un fel de mâncare ce conține o cantitate semnificativă de proteine, pe lângă fibre și antioxidanți.

Rețineți că varietatea este unul dintre pilonii unei diete sănătoase. Este important ca alimentele pe bază de plante să apară zilnic în dietă. Mazărea, de exemplu, are mai multe efecte benefice asupra sănătății atunci când este consumată în mod regulat.

Ingrediente pentru o rețetă de orez cu mazăre

Pentru a pregăti un amestec bun de orez cu mazăre, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

 • 1 ceapă medie
 • 1 căpățână mică de usturoi
 • 100 de grame de șuncă maturată
 • 200 de grame de orez cu bob rotund
 • 1 linguriță de boia dulce
 • Ulei de măsline extravirgin și sare
 • 100 de grame de mazăre congelată
 • 4-5 linguri de roșii zdrobite sau roșii uscate

Rețineți că roșiile uscate conțin adesea zaharuri adăugate. Gustul lor poate fi mai bun decât cel al roșiilor zdrobite, dar calitatea este mai scăzută. Din acest motiv, vă recomandăm să citiți cu atenție etichetele și să alegeți un produs cu ingrediente naturale.

Castron cu mazăre
Mazărea este bogată din punct de vedere nutrițional și contribuie la creșterea calității diferitelor feluri de mâncare.

Instrucțiuni pas cu pas

Gătiți orezul în apă sărată aproximativ 15 minute la foc mediu și apoi scurgeți apa. Este important să nu fie prea moale sau prea tare. În timp ce orezul fierbe, sotați ceapa într-o tigaie cu ulei de măsline extravirgin. Adăugați puțină sare, precum și cățeii de usturoi tocați mărunt.

Așteptați ca ingredientele să capete culoare aurie și adăugați șunca tăiată cubulețe. Adăugați și boiaua și continuați să amestecați. În cele din urmă, va trebui să adăugați roșia zdrobită.

Scurgeți bine orezul și mazărea și adăugați-le în tigaie. Este important să corectați nivelul de sare și să așteptați ca totul să se gătească corect. Nu va dura mult, dar trebuie să verificați periodic ingredientele.

În aproximativ 5 minute, preparatul poate fi servit și consumat ca aperitiv sau fel principal. Este o opțiune bună pentru o cină. De asemenea, puteți completa rețeta cu alte ingrediente, cum ar fi ciupercile (este important să le sotați mai întâi).

Rețetă de orez cu mazăre: beneficii nutriționale

Crește aportul de proteine

Potrivit unui studiu publicat în revista Annals of Nutrition & Metabolism, adulții sedentari trebuie să aibă un aport de proteine mai mare de 0,8 grame per kilogram de greutate corporală pe zi. Proteinele pot fi atât de origine animală, cât și de origine vegetală.

Mazărea se remarcă prin concentrația ridicată de proteine. Este adecvată pentru a completa aportul zilnic și pentru a ne asigura că mușchii se recuperează bine după un efort fizic de intensitate ridicată.

Ajută la accelerarea tranzitului intestinal

Trebuie remarcat faptul că mazărea este o sursă de fibre. Această substanță este esențială pentru creșterea volumului scaunului și asigurarea unui tranzit intestinal eficient.

Mazărea activează mecanoreceptorii și stimulează mișcările peristaltice. Potrivit cercetărilor publicate în revista Nature Reviews, un aport corect de fibre reduce riscul de constipație.

Pe de altă parte, trebuie luat în considerare faptul că o parte din fibre fermentează la nivel intestinal. Astfel, fibrele servesc ca substrat energetic pentru bacteriile care locuiesc în tractul digestiv, permițându-le să se reproducă și să crească sănătos.

Crește senzația de sațietate

Fibrele au puterea de a spori sațietatea. Acest lucru este demonstrat de un studiu publicat în European Journal of Clinical Nutrition . Datorită acestui efect, riscul de supraalimentare este redus, ceea ce poate preveni dezvoltarea obezității.

Este important să vă asigurați că mecanismele poftei de mâncare și ale sațietății funcționează corect pe tot parcursul zilei. Un somn adecvat noaptea contribuie la aceste procese. De asemenea, mâncați legume din abundență și faceți exerciții frecvent.

Bărbat care consumă o prăjitură
Mazărea este o opțiune excelentă pentru a controla foamea și a reduce gustările între mese.

Oferă antioxidanți

Ca aproape toate produsele din plante, mazărea este capabilă să furnizeze o cantitate mare de antioxidanți. Aceste substanțe neutralizează formarea radicalilor liberi și acumularea lor ulterioară în țesuturile corpului.

Trebuie luat în considerare faptul că speciile reactive la oxigen pot fi responsabile de o accelerare a mecanismelor inflamatorii. Aceste procese stau la baza unui număr mare de patologii cronice și complexe.

Preparați o rețetă de rețetă de orez cu mazăre

Pregătirea orezului cu mazăre este ușoară. Este un fel de mâncare echilibrat din punct de vedere energetic și nutrițional. Oferă carbohidrați de calitate, proteine și fibre. Poate fi inclus în contextul oricărei diete sănătoase.

Cu toate acestea, nu uitați că este important să asigurați echilibrul și varietatea în dietă. De asemenea, este recomandat să vă antrenați zilnic și să vă odihniți bine.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Richter, M., Baerlocher, K., Bauer, J. M., Elmadfa, I., Heseker, H., Leschik-Bonnet, E., Stangl, G., Volkert, D., Stehle, P., & on behalf of the German Nutrition Society (DGE) (2019). Revised Reference Values for the Intake of Protein. Annals of nutrition & metabolism74(3), 242–250. https://doi.org/10.1159/000499374
 • Vriesman, M. H., Koppen, I., Camilleri, M., Di Lorenzo, C., & Benninga, M. A. (2020). Management of functional constipation in children and adults. Nature reviews. Gastroenterology & hepatology17(1), 21–39. https://doi.org/10.1038/s41575-019-0222-y
 • Warrilow, A., Mellor, D., McKune, A., & Pumpa, K. (2019). Dietary fat, fibre, satiation, and satiety-a systematic review of acute studies. European journal of clinical nutrition73(3), 333–344. https://doi.org/10.1038/s41430-018-0295-7

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.