Rețetă delicioasă de vinete umplute cu carne
Scris și verificat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva
Dacă prepari vinete umplute cu carne, te poți bucura de beneficiile acestei legume hrănitoare într-un mod inedit. Acest preparat este ideal pentru cină! Îl poți prepara și congela pentru a-l consuma după câteva zile.
Vinete umplute cu carne
Ingrediente pentru patru porții
- 4 vinete de dimensiuni medii
- 1 ceapă mijlocie
- 1 ardei gras roșu
- 2 căței de usturoi
- 1½ cană de carne tocată de porc (300 g)
- 1½ cană de carne tocată de vită (300 g)
- 2 căni de roșii tocate (500 ml)
- 1 linguriță de cimbru uscat (5 g)
- 1 linguriță de rozmarin uscat (5 g)
- ¼ cană de făină albă sau integrală (30 g)
- ¼ cană de unt (70 g)
- 4 căni de lapte integral (1 litru)
- 1 linguriță de nucșoară măcinată (5 g)
- ½ cană de brânză rasă (100 g)
- Sare și piper după gust
- Ulei de măsline extravirgin
Mod de preparare
Iată ce pași trebuie să urmezi pentru a găti vinete umplute cu carne:
1. Taie vinetele în jumătate pe lungime și fă câteva tăieturi superficiale pe fiecare jumătate, fără să intri în contact cu coaja.
2. Fă câteva tăieturi, mai întâi pe lungime și apoi pe diagonală pentru a face niște pătrățele.
3. Așază vinetele pe o tavă de copt, adaugă ulei și pune-le în cuptorul preîncălzit la 180°C. Lasă-le să se coacă timp de 20 de minute.
4. După acest interval, scoate vinetele din cuptor și așteaptă să se răcească puțin. Cu o lingură, scoate miezul, lăsând coaja intactă. Fiind parțial coaptă, pulpa va ieși ușor.
Umplutura
1. Pentru a prepara umplutura, începe cu încălzirea uleiului de măsline la foc mic într-o tigaie mare.
2. După ce s-a înfierbântat uleiul, adaugă usturoiul, ceapa și ardeiul tăiate mărunt. Adaugă sarea și piperul și lasă amestecul să fiarbă 15 minute, amestecând des.
3. După 15 minute, adaugă pulpa vinetelor, carnea de vită și de porc. Mărunțește bucățile de carne cu o lingură de lemn pentru a se amesteca mai bine cu restul ingredientelor. Lasă amestecul pe foc două sau trei minute, până când carnea nu mai pare crudă (capătă o nuanță maronie).
4. Adaugă apoi roșiile tocate, cimbrul și rozmarinul. Cele două condimente merg bine cu restul ingredientelor din rețeta de vinete umplute cu carne, însă le poți înlocui și cu alte mirodenii, cum ar fi oregano.
5. Amestecă toate ingredientele și lasă-le să fiarbă la foc mic timp de 30 de minute. După ce s-a evaporat toată apa din carne și roșii, umplutura este gata.
Sosul Bechamel
1. În timp ce se evaporă apa din umplutură, prepară sosul bechamel care se toarnă peste vinetele umplute. Într-o cratiță separată, încălzește untul (îl poți înlocui cu ulei de măsline). După ce acesta s-a topit, adaugă făina.
2. Amestecă și fierbe sosul cu făină timp de 3 minute. După acest interval, adaugă treptat un pahar de lapte (aproximativ 200 ml) și amestecă bine. Adaugă apoi încă un pahar și amestecă.
3. Anestecă până se evaporă laptele și obții un sos ușor gros. Adaugă apoi nucșoara și dă sosul deoparte.
Ultimii pași
- În acest moment nu-ți mai rămâne decât să umpli vinetele. Ia cojile de vinete și umple-le cu amestecul preparat.
- Poți adăuga câtă umplutură dorești. Toarnă apoi sosul Bechamel deasupra.
- Presară apoi brânză rasă și pune din nou vinetele la cuptor, la 200 °C.
- Lasă-le la copt timp de 10 minute, până se topește brânza. Poftă bună!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Gürbüz, N., Uluişik, S., Frary, A., Frary, A., & Doğanlar, S. (2018, December 1). Health benefits and bioactive compounds of eggplant. Food Chemistry. Elsevier Ltd. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.06.093
- Singh, A. P., Luthria, D., Wilson, T., Vorsa, N., Singh, V., Banuelos, G. S., & Pasakdee, S. (2009). Polyphenols content and antioxidant capacity of eggplant pulp. Food Chemistry, 114(3), 955–961. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2008.10.048
- McAfee, A. J., McSorley, E. M., Cuskelly, G. J., Moss, B. W., Wallace, J. M. W., Bonham, M. P., & Fearon, A. M. (2010, January). Red meat consumption: An overview of the risks and benefits. Meat Science. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2009.08.029
- Wyness, L. (2016). The role of red meat in the diet: Nutrition and health benefits. In Proceedings of the Nutrition Society (Vol. 75, pp. 227–232). Cambridge University Press. https://doi.org/10.1017/S0029665115004267
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.