Logo image
Logo image

Rețete de chec de banane simple și gustoase

4 minute
Vrei să savurezi un chec de banane gustos? În acest articol îți prezentăm câteva rețete simple și gustoase ale acestui desert sănătos. 
Rețete de chec de banane simple și gustoase
Ultima actualizare: 09 august, 2022

În acest articol îți prezentăm două rețete de chec de banane cu puține calorii, cu ajutorul cărora te poți bucura de gustul minunat și valoarea nutrițională a acestui fruct sănătos. Prima este rețeta standard, iar cea de-a doua este destinată persoanelor vegetariene și intolerante la gluten.

Checul de banane este un desert delicios care îți oferă energie, remarcându-se prin conținutul de fibre, vitamine și minerale din banane.

Încearcă și tu rețetele simple de mai jos și răsfață-te cu o gustare dulce și delicioasă pe care o poți savura fără niciun sentiment de vinovăție.

Rețetă de chec de banane și ovăz

Some figure

Acest chec este alegerea ideală în momentele în care bananele coapte pe care le ai în casă încep să se înnegrească. Nu uita că poți înlocui zahărul alb cu zahărul brun, care este mult mai sănătos.

Pentru a găti acest chec de banane delicios, ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 3 linguri (5 g lingura) de făină
  • 3 linguri (15 g lingura) de miere
  • Brânză ricotta proaspătă, cu un conținut mic de grăsimi (50 g)
  • ½ cană de ulei vegetal (100 ml)
  • 1 linguriță (2 g) de praf de copt
  • 1 linguriță (5 g) de scorțișoară măcinată
  • 3 ouă mari (80 g oul)
  • 4 banane coapte mari
  • ½ cană de ovăz (100 g)
  • Un praf de sare

Mod de preparare

  • Amestecă ingredientele uscate cernute în prealabil (făina, sarea, scorțișoara și praful de copt) și dă-le deoparte.
  • Separat, bate ouăle cu uleiul până fac puțină spumă.
  • Pasează bine bananele și adaugă mierea pentru a forma o pastă. 
  • Amestecă pasta de banane, ricotta, zahărul și amestecul de ouă și ulei.
  • Adaugă treptat fulgii de ovăz și amestecul de ingrediente uscate.
  • Unge o tavă cu ulei și tapeteaz-o cu făină și toarnă compoziția, lăsând-o să se coacă în cuptorul preîncălzit la 180 °C.
  • Checul se va coace în 40 – 50 de minute. Pentru a verifica dacă este gata, înfige o scobitoare în el și vezi dacă este curată când o scoți.
  • Lasă checul să se răcească și servește-l după bunul plac.

Rețetă de chec de banane cu nuci pentru vegetarieni și celiaci

Some figure

Desigur, ne gândim și la cititorii noștri vegetarieni sau care suferă de celiachie. În cele ce urmează, poți descoperi o rețetă de chec de banane cu nuci foarte delicioasă și hrănitoare.

De această dată, vei avea nevoie de 8 ingrediente și de un timp minim de preparare:

Ingrediente

  • 4 linguri (10 g lingura) de zahăr brun. Poți folosi miere, dacă dorești.
  • 300 g amidon de porumb sau un amestec de copt fără gluten
  • ½ linguriță (2 g) de ghimbir măcinat
  • 1 linguriță (2 g) de esență de vanilie
  • ½ cană de ulei vegetal (100 ml)
  • ½ cană de lapte de migdale (100 ml)
  • 1 linguriță (5 g) de praf de copt
  • 1 linguriță (5 g) de scorțișoară măcinată
  • 200 g miez de nucă curățat și tocat
  • 3 banane coapte mari
  • Coaja rasă a unei portocale

Mod de preparare

  1. Amestecă ingredientele uscate cernute în prealabil (amidon de porumb, praf de copt, sare, scorțișoară și ghimbir măcinat) și dă-le deoparte.
  2. Pasează bine bananele coapte cu o furculiță până obții o pastă. 
  3. Bate laptele de migdale cu uleiul și zahărul până fac puțină spumă.
  4. Amestecă esența de vanilie, coaja de portocală și bananele pasate.
  5. Adaugă treptat ingredientele uscate, amestecând în continuare, până obții un aluat omogen, consistent.
  6. Adaugă miezul de nucă și amestecă din nou.
  7. Unge o tavă cu ulei și tapeteaz-o cu făină și toarnă compoziția, lăsând-o să se coacă în cuptorul preîncălzit la 180 °C.
  8. Checul se va coace în 35 – 40 de minute. Pentru a verifica dacă este gata, înfige o scobitoare în el și vezi dacă iese curată.
  9. Lasă checul să se răcească și servește-l oricum dorești.

Beneficiile bananei pentru sănătate

Pe lângă textura unică și gustul inconfundabil, bananele oferă multe beneficii pentru organism și te ajută să îți menții sănătatea în stare optimă.

Bananele sunt asociate cu un conținut bogat de potasiu, fiind folosite pentru a preveni crampele musculare. Acestea pot fi considerate super-fructe, având o compoziție nutrițională deosebită.

Bananele sunt bogate în vitamine antioxidante, cum ar fi A, C și E, au puține grăsimi și un conținut ridicat de fibre și vitamine din complexul B.

O banană de 100 g  are în jur de 100 calorii și conține 1 g de proteine, 25 g de glucide, 3 g de fibre și mai puțin de 1 g de grăsimi.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Blasco López, G., & Gómez Montaño, F. J. (2014). Propiedades funcionales del plátano (Musa sp). Revista Médica de La Universidad Veracruzana. https://doi.org/10.1017/S0022215113001801
  • Septembre-Malaterre, A., Stanislas, G., Douraguia, E., & Gonthier, M. P. (2016). Evaluation of nutritional and antioxidant properties of the tropical fruits banana, litchi, mango, papaya, passion fruit and pineapple cultivated in Réunion French Island. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.05.147
  • Thanaraj, T., & Terry, L. A. (2011). Tropical fruit [banana, pineapple, papaya and mango]. In Health Promoting Properties of Fruits and Vegetables. https://doi.org/10.1079/9781845935283.0352

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.