Logo image
Logo image

Rețete de granola delicioase: cum se prepară batoanele?

4 minute
Deși putem găsi granola deja pregătită, dacă o facem acasă, putem alege cerealele și nucile pe care le folosim. Vă plac rețetele de batoane de granola?
Rețete de granola delicioase: cum se prepară batoanele?
Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Vă place granola? Pentru început, este un aliment hrănitor. În plus, elimină pofta de mâncare și anxietatea și ne împiedică să mâncăm compulsiv. Cu siguranță ați încercat-o cândva, dar ați dori să pregătiți granola acasă. Este mai ușor decât credeți. Vă oferim cele mai bune rețete de granola!

Rețete de granola delicioase: cum se prepară?

În primul rând, granola este alcătuită din nuci sau migdale (sau alte fructe uscate), ovăz și miere. De asemenea, poate avea și alte ingrediente pentru a-i oferi arome noi. Poate fi consumată sub formă de batoane sau granule în suc de portocale, iaurt sau lapte.

În plus, este un aliment care oferă multă energie. De aceea, este recomandată pentru micul dejun sau pentru cei care fac mișcare.

Granola de casă nu este mai accesibilă și mai sănătoasă. Prin urmare, vă învățăm cum să o pregătiți într-un mod simplu!

Ingrediente:

  • 3 căni de cereale (ovăz, secară, orz, germeni de grâu, tărâțe) (300 g)
  • 1 cană de fructe uscate (migdale, alune, nuci, fistic, nuci) (120 g)
  • ½ cană de îndulcitor (miere, sirop sau zahăr brun) (120 ml)
  • ½ cană de ulei (semințe de struguri, măsline sau nucă de cocos) (100 ml)
  • 1 praf de sare (marină, kosher sau de Himalaya)

Opțional:

  • 1 cană de semințe (in, susan, floarea soarelui, mei, dovleac) (100 g)
  • 1 cană de nucă de cocos (bucăți sau rasă) (80 g)
  • 1 cană de fructe uscate ( afine, stafide, cireșe, smochine, mere, banane) (150 g)
  • 1 linguriță de condimente (cardamom, ghimbir, nucșoară) (4 g)
  • ½ cană de cacao (poate fi și 1 cană de chipsuri de ciocolată) (45 g)
  • 1 albuș de ou (sau 2 linguri ulei)

Citiți mai mult: Cerealele pentru micul dejun: sănătoase sau nu?

Some figure

 

Ustensile:

  • Recipient
  • Lingură de lemn
  • Spatulă
  • Tavă
  • Cuţit

Preparare:

  • Mai întâi, puneți ingredientele de bază într-un recipient (cereale, nuci, semințe, condimente, sare). Adăugați apoi uleiul, îndulcitorul și albușul. Amestecați ingredientele cu o lingură de lemn sau o spatulă.
  • Setați cuptorul la 150 °C. Puneți un strop de ulei pe o hârtie de copt. Apoi, întindeți bine preparatul pe toată lungimea tăvii.
  • Gătiți 40 de minute (amestecați cu o lingură de lemn după 20 de minute). Din când în când, verificați preparatul pentru a vă asigura că granola nu se arde. De asemenea, nu uitați că se întărește atunci când se răcește.
  • Scoateți granola din cuptor când vedeți că este maro auriu și are o aromă bogată de cereale coapte. Apoi, adăugați fructele uscate și câteva dintre ingredientele opționale. Lăsați-o să se răcească și, dacă doriți, întindeți ciocolata. Tăiați batoane. Depozitați granola într-un recipient etanș pentru a rezista mai mult.

Date de interes

  • Nivel de dificultate: Ușor
  • Timp de preparare: 1 oră și 30 de minute
  • Sfaturi: Puteți acoperi hârtia de copt cu hârtie pergament, astfel încât granola să nu se lipească. De asemenea, veți face mai puțină mizerie.

Alte rețete de granola

Acum că ați descoperit elementele de bază pentru fabricarea granolei, ar fi bine să cunoașteți și câteva opțiuni pentru combinarea elementelor. Procedura este aceeași, doar ingredientele și proporțiile lor variază:

Some figure

Granola tradițională:

  • 2 căni de fulgi de ovăz (200 g)
  • ¼ cană de îndulcitor (60 ml)
  • 1 cană de nuci (120 g)
  • ¼ cană de ulei (100 ml)
  • 1 praf de sare
  • 1 linguriță de esență de vanilie (5 ml)
  • ¼ linguriță de condimente la alegere (3 g)

Granola cu scorțișoară de mere:

  • 3 și ½ căni de fulgi de ovăz (350 g)
  • 1 cană de semințe de dovleac (100 g)
  • 2 lingurițe de scorțișoară măcinată (10 g)
  • ¼ cană de zahăr brun (50 g)
  • 1 praf de sare
  • ¼ linguriță de ienibahar (2 g)
  • ¾ cană de mere (150 g)
  • 1 și ½ linguri de miere (30 g)
  • ½ lingură de extract de vanilie (5 ml)
  • 1 lingură de ulei (15 ml)
  • 1 cană de mere uscate tocate (150 g)

Vă recomandăm și: Rețete de batoane granola fără gluten

Granola cu afine:

  • 3 căni de fulgi de ovăz (300 g)
  • ¼ ceașcă de miere (75 g)
  • 3 linguri de ulei de cocos (45 ml)
  • 3 linguri de apă (45 ml)
  • 1 praf de sare
  • ¾ ceașcă de nucă de cocos tocată (60 g)
  • ¾ ceașcă de fistic tăiat (80 g)
  • ¾ cană de afine uscate (110 g)

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Lai, P., & Roy, J. (2004). Antimicrobial and Chemopreventive Properties of Herbs and Spices. Current Medicinal Chemistry. https://doi.org/10.2174/0929867043365107
  • Butt, M. S., Tahir-Nadeem, M., Khan, M. K. I., Shabir, R., & Butt, M. S. (2008). Oat: Unique among the cereals. European Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1007/s00394-008-0698-7
  • Andersson, K. E., Svedberg, K. A., Lindholm, M. W., Öste, R., & Hellstrand, P. (2010). Oats (Avena sativa) reduce atherogenesis in LDL-receptor-deficient mice. Atherosclerosis. https://doi.org/10.1016/j.atherosclerosis.2010.05.001

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.