Riscurile folosirii uscătoarelor de mâini
Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina
Uscătoarele de mâini din spațiile publice sunt dispozitive electrice pe care le găsim în băile instituțiilor de sănătate, instituțiilor de învățământ și centrelor comerciale sau în alte spații în care circulă mulți oameni. Care sunt riscurile folosirii uscătoarelor de mâini?
După cum sugerează și numele lor, le folosim pentru a ne usca mâinile odată ce am terminat cu spălatul. Motivul din spatele existenței lor are legătură cu două principii: economia și ecologia. Pe termen lung, acestea sunt mai ieftine decât prosoapele de hârtie și fabricarea lor nu necesită tăierea copacilor.
Practic, uscătoarele de mâini din spații publice expulzează aerul cald provenit din același spațiu în care sunt amplasate, făcându-l să circule. Am putea spune că reciclează și încălzesc aerul din interiorul băii.
Acest mod de funcționare a dus la apariția întrebărilor privind siguranța lor. Dovezile găsite în cadrul studiilor recente au pus sub semnul întrebării uscătoarele, deoarece acestea pot contamina mâinile care au fost deja spălate.
Dezinfectarea mâinilor
În copilărie, i-am auzit pe adulți recomandându-ne să ne spălăm pe mâini în mod repetat pe tot parcursul zilei: înainte de a mânca, după ce ne-am dus la baie, după ce am lucrat cu mâinile și după ce am venit din exterior, etc. Acum le facem aceeași recomandare copiilor noștri.
În aceste condiții și în alte circumstanțe, spălarea este ceva ce facem pentru a evita contractarea bolilor, de la răceala obișnuită, la hepatită și diaree. Aceste boli sunt adesea cauzate de viruși și bacterii care se află pe mâini și care pot intra în contact cu membranele mucoase. Unele microorganisme sunt inofensive, dar altele devin periculoase.
Spălarea corectă a mâinilor este o măsură de igienă preventivă pe care trebuie să o respectăm. Procedând astfel, nu numai că evităm să ne îmbolnăvim singuri, ci reducem și șansele de răspândire a infecțiilor. Acest lucru este crucial pentru persoanele care manipulează produsele alimentare și personalul medical.
Vezi și:
Ce spun studiile despre riscurile folosirii uscătoarelor de mâini?
Cu ceva timp în urmă, birourile publice, companiile private, instituțiile de învățământ și cele de sănătate au decis să elimine prosoapele de hârtie din toaletele publice. Produsele din hârtie produc deșeuri și afectează mediul.
Drept urmare, au decis să înlocuiască prosoapele cu uscătoare de mâini. Totuși, se pare că această soluție s-a dovedit a fi mai rea decât problema. Ceea ce realizăm prin spălarea mâinilor poate fi anulat prin utilizarea uscătorului de mâini.
Un studiu recent a testat uscătoarele de mâini atât din toaletele pentru bărbați, cât și din cele pentru femei (într-o unitate de îngrijire a sănătății). Studiul a avut ca scop detectarea bacteriilor. Au fost folosite plăci care au fost expuse la aerul uscătorului pentru o anumită perioadă de timp.
Rezultatele au indicat faptul că există multe tipuri de bacterii, inclusiv agenți patogeni potențiali și spori, care pot ateriza pe mâinile oamenilor atunci când aceștia folosesc uscătoarele din toaletele publice. Adică, după ce ne-am spălat pe mâini, ne recontaminăm cu aerul fierbinte, care poate conține chiar și bacterii fecale.
Potrivit studiilor în domeniu, plasarea filtrelor de aer în uscătoare a scăzut concentrația bacteriilor. Acest lucru a condus la concluzia că bacteriile sunt prezente în aerul băilor. Descoperirile indică faptul că, la spălarea toaletei, o anumită cantitate de microbi trece în aer.
Mai multe studii similare au confirmat astfel de descoperiri, arătând faptul că uscătoarele de mâini pot fi o sursă de contaminare bacteriană. Un alt studiu a comparat diferite metode de uscare a mâinilor și a concluzionat faptul că numărul bacteriilor a fost mai mare în cazul uscătorului cu aer, spre deosebire de utilizarea prosopului de hârtie.
Nu toată lumea este de acord cu aceste afirmații. Alte studii susțin că există dovezi neconcludente, deoarece datele nu au variabilele cheie necesare pentru a evalua riscurile reale de infecție.
Unele cercetări afirmă că riscul utilizării uscătoarelor de mâini publice nu este mai mare decât cel al utilizării prosoapelor de hârtie.
Riscurile folosirii uscătoarelor de mâini
Este demn de remarcat faptul că unii dintre microbii găsiți în aerul din baie pot să nu cauzeze boli sau să afecteze persoanele sănătoase. Cu toate acestea, printre ei, există și microbi mai dăunători, cum ar fi Staphylococcus aureus.
De asemenea, a fost detectată prezența Acinetobacter, care poate provoca infecții la persoanele cu sistemul imunitar slăbit sau la pacienții spitalizați. Acest lucru este delicat, mai ales când vine vorba de uscătoarele de mâini din băile spitalelor, pe care personalul medical le folosește.
Dincolo de microorganismele prezente în aerul toaletei, germenii de pe mâinile oamenilor sunt răspândiți din cauza efectului aerului fierbinte din uscător, care funcționează ca un aerosol.
Cum ne putem usca mâinile?
Ar fi mai bine să nu-ți usuci deloc mâinile? Aceasta nu este alegerea corectă. Potrivit cercetărilor, bacteriile pot fi transmise mai ușor atunci când pielea este umedă.
Prima și cea mai bună opțiune ar fi să-ți usuci mâinile cu un prosop curat. Desigur, poți face acest lucru dacă ești acasă sau în spațiul de lucru, unde ai intimitate.
Chiar și în acest context, prosoapele trebuie spălate în mod regulat. În cazul în care există persoane bolnave în casă, atunci este mai bine să folosești prosoape de hârtie atât timp cât problema persistă.
În ceea ce privește toaletele publice, pe baza rezultatelor observate în majoritatea studiilor, sugestia este de a folosi prosoape de hârtie pentru uscarea mâinilor. Prosoapele de hârtie absorb mai bine umezeala și ajută la eliminarea bacteriilor care rămân după spălare, reducând nivelul de contaminare.
Vezi și:
Cum se previne utilizarea uscătoarelor de mâini publice
Bacteriile din uscătoarele de mâini nu sunt o cauză directă a bolilor. De fapt, pentru cei cu un sistem imunitar sănătos, nu ar trebui să fie o problemă.
Nu există nicio îndoială că acestea prezintă un risc potențial pentru persoanele bolnave sau imunodeprimate. În plus, trebuie să ne amintim că nu trăim singuri pe lume. Dimpotrivă, suntem întotdeauna în contact cu alții.
Cel mai bun lucru pe care îl putem face este să ne uscăm mâinile cu propriul prosop, atât timp cât acesta este curat. Totuși, când ieșim din casă și trebuie să mergem la o toaletă publică, vom avea o dilemă.
Dacă există prosoape de hârtie, nu mai este nicio problemă. Dar, dacă există doar uscătoare de mâini, ideal este să ai întotdeauna o cutie mică de prosoape de hârtie pentru uz personal într-o pungă sau în mașină. În acest fel, vei preveni orice risc.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Alharbi SA, Salmen SH, Chinnathambi A, Alharbi NS, Zayed ME, Al-Johny BO, Wainwright M. Assessment of the bacterial contamination of hand air dryer in washrooms. Saudi J Biol Sci. 2016; 23(2): 268-271.
- Best E, Parnell P, Couturier J, Barbut F, Le Bozec A, Arnoldo L, Madia A, Brusaferro S, Wilcox MH. Environmental contamination by bacteria in hospital washrooms according to hand-drying method: a multi-centre study. J Hosp Infect. 2018; 100(4): 469-475.
- Gammon J, Hunt J. The neglected element of hand hygiene – significance of hand drying, efficiency of different methods and clinical implication: A review. J Infect Prev. 2019; 20(2): 66-74.
- Lam SC, Cheung MMF, Au JKL, Suen LKP. Bioluminescence-based hygiene evaluation of public washroom environment: Repeated measurement of posthandwashing facilities on baseline and before and after cleaning schedule. Am J Infect Control. 2020; S0196-6553(20)30960-3. doi: 10.1016/j.ajic.2020.10.015.
- Margas E, Maguire E, Berland CR, Welander F, Holah JT. Assessment of the environmental microbiological cross contamination following hand drying with paper hand towels or an air blade dryer. J Appl Microbiol. 2013; 115(2): 572-582.
- Matthews JA, Newsom SW. Hot air electric hand driers compared with paper towels for potential spread of airborne bacteria. J Hosp Infect. 1987; 9(1): 85-88.
- Reynolds KA, Sexton JD, Norman A, McClelland DJ. Comparison of electric hand dryers and paper towels for hand hygiene: a critical review of the literature. J Appl Microbiol. 2021; 130(1): 25-39.
- Sasahara T, Ae R, Watanabe M, Kimura Y, Yonekawa C, Hayashi S, Morisawa Y. Contamination of healthcare workers’ hands with bacterial spores. J Infect Chemother. 2016; 22(8): 521-5.
- Snelling AM, Saville T, Stevens D, Beggs CB. Comparative evaluation of the hygienic efficacy of an ultra-rapid hand dryer vs conventional warm air hand dryers. J Appl Microbiol. 2011; 110(1):19-26.
- Suen LKP, Siu GKH, Guo YP, Yeung SKW, Lo KYK, O’Donoghue M. The public washroom – friend or foe? An observational study of washroom cleanliness combined with microbiological investigation of hand hygiene facilities. Antimicrob Resist Infect Control. 2019; 8. doi: 10.1186/s13756-019-0500-z.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.