Logo image
Logo image

Rita Simons: când este necesară o histerectomie?

4 minute
Decizia de a face o histerectomie radicală nu este una ușoară. Rita Simons a optat pentru aceasta operație după ani întregi de tratament medical fără rezultate favorabile.
Rita Simons: când este necesară o histerectomie?
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto

Ultima actualizare: 30 ianuarie, 2023

Rita Simons, 45 de ani, a optat pentru o histerectomie radicală pentru a pune capăt problemelor legate de ciclul menstrual. Protagonista uneia dintre cele mai longevive telenovele britanice, EastEnders, a fost sinceră și deschisă cu privire la problemele ei de sănătate. Click aici pentru a afla mai multe despre ea.

Potrivit declarațiilor actriței, menstruațiile dureroase și abundente nu i-au permis să ducă o viață normală, nici măcar în sfera profesională. A fost nevoită adesea să-și anuleze obligațiile, întâlnirile și interviurile pentru că nu se simțea bine.

Deși a încercat tratamente conservatoare, bazate pe medicamente hormonale, acestea nu au avut efect. Prin urmare, sfătuindu-se cu medicul, a optat pentru îndepărtarea uterului și a ovarelor.

Histerectomia radicală a Ritei Simons are indicații precise și este rezervată doar anumitor paciente. Vom analiza când este indicată o astfel de intervenție chirurgicală și de ce.

Rita Simons: ce este o histerectomie?

O histerectomie este o operație majoră prin care uterul este îndepărtat din corpul femeii. Este o procedură ireversibilă care funcționează ca tratament definitiv pentru mai multe afecțiuni.

Chirurgul poate îndepărta numai uterul și poate lăsa colul uterin sau poate îndepărta și colul uterin. În mod similar, poate alege să îndepărteze și trompele uterine și ovarele.

Rita Simons a ales o histerectomie radicală cu salpingo-ooforectomie. Alte tipuri de histerectomie, conform Clinicii Cleveland, sunt următoarele:

  • Supracervicală: Uterul este îndepărtat, lăsând colul uterin în urmă.
  • Totală: Întregul uter este îndepărtat, la fel și colul uterin.
  • Cu salpingo-oforectomie: Trompele uterine și ovarele sunt eliminate alături de uter. Este unilaterală (doar pe o parte) sau bilaterală dacă totul este îndepărtat.
  • Radicală: Se elimină uterul, colul uterin, trompele uterine, ovarele, o parte a vaginului și ganglionii limfatici din zonă. Deși principala indicație este cancerul ginecologic local avansat, poate fi efectuată și în cazuri clinice legate de ciclul menstrual, cu condiția ca pacienta să nu mai dorească să aibă copii în viitor.

Citiți mai mult: Cum este sexul după histerectomie?

Some figure
Tipurile de histerectomie se bazează pe structura anatomică a sistemului reproducător feminin. 

Histerectomia în contextul ciclurilor menstruale dureroase

Unele femei au cicluri menstruale dureroase cu sângerări abundente. Afecțiunea se numește sângerare menstruală abundentă (HMB). Uneori există o cauză specifică, cum ar fi chisturile ovariene sau endometrioza, dar există și paciente fără un diagnostic specific.

Se estimează că 27,2% dintre femeile europene au simptome de HMB. Mai mult de jumătate suferă de anemie asociată cu pierderea de fier din cauza sângerării abundente. Cu toate acestea, în ciuda prevalenței mari, HMB este o afecțiune clinică subdiagnosticată.

Tratamente disponibile

Federația Internațională de Ginecologie și Obstetrică (FIGO) a elaborat o clasificare a cauzelor HMB pentru a organiza mai bine protocoalele de tratament. Astfel, în funcție de diagnosticul de bază, există o abordare pentru fiecare pacientă. Fiecare cauză este tratată după cum urmează:

  • Polipi uterini: Prezența polipilor în uter justifică îndepărtarea lor folosind tehnici minim invazive. De obicei, nu este necesară histerectomia.
  • Adenomioză și leiomiom: În funcție de dimensiunea acestor tumori benigne și de simptomele pacientei, se poate alege histerectomia, precum în cazul Ritei Simons. Administrarea medicamentelor nu este întotdeauna suficientă pentru a reduce volumul țesutului suplimentar.
  • Tumori maligne: Aceasta este principala indicație pentru histerectomie atunci când cancerul a avansat local.
  • Coagulopatie: Femeile cu tulburări de coagulare sunt tratare de hematologi care încearcă să rezolve problema ce duce la sângerare abundentă.
  • Disfuncție ovulatorie: O tulburare hormonală este capabilă să modifice cantitatea și ritmul sângerării menstruale. Dacă substanța găsită în proporții anormale este detectată, medicul prescrie terapie cu hormoni sintetici.
  • Probleme cu endometrul: Pentru endometrioză și alte tulburări asociate, recomandarea este individualizarea tratamentului. Unele femei răspund bine la medicație, fără intervenție chirurgicală, în timp ce altele nu găsesc o soluție până când uterul nu este îndepărtat.
Cazurile de HMB nediagnosticate sunt cele mai complicate.

În absența unor rezultate hormonale alterate sau a modificării anatomiei uterului sau ovarelor, situația este complexă. Femeile pot discuta cu medicul despre histerectomia radicală dacă îndeplinesc anumite criterii, cum ar fi să aibă peste 40 de ani, să fi încercat abordări conservatoare și să nu își dorească să rămână însărcinate.

Citiți mai mult: Menopauza chirurgicală: ce este și care sunt consecințele ei

Deci, cine ar trebui să aleagă histerectomia?

Potrivit experților în domeniu, histerectomia este o alegere bună pentru femeile care au sângerare menstruală abundentă, fără patologie malignă diagnosticată și care au încercat deja tratamente conservatoare fără succes. Desigur, trebuie să nu-și dorească o viitoare sarcină.

Rita Simons și histerectomia ei radicală s-a încadrat în acest context. La 45 de ani și cu o lungă istorie de probleme din cauza HMB, a fost candidata potrivită.

Operația este destul de eficientă. La un an de la operație, majoritatea femeilor înregistrează o îmbunătățire a calității vieții.

Some figure
Ciclurile menstruale dureroase necesită un diagnostic medical, deoarece sunt cauza modificării vieții normale.

Când să consultați medicul?

Dacă aveți sângerări menstruale abundente și dureroase, consultați medicul. Căutați cauza ciclurilor menstruale anormale. Specialistul vă va sugera alternative de tratament. Histerectomia nu este prima opțiune, deoarece la început se recomandă medicamentele și alte terapii mai puțin invazive.

Cu toate acestea, dacă nu există rezultate bune și îndepliniți anumite criterii, intervenția chirurgicală radicală este o posibilitate. În acest context, discutați cu medicul despre avantajele și dezavantajele procedurii pentru a lua o decizie în cunoștință de cauză.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Chen, Y. J., Li, Y. T., Huang, B. S., Yen, M. S., Sheu, B. C., Chow, S. N., … & Taiwan Association of Gynecology Systematic Review Group. (2015). Medical treatment for heavy menstrual bleeding. Taiwanese Journal of Obstetrics and Gynecology54(5), 483-488.
  • Davies, J., & Kadir, R. A. (2017). Heavy menstrual bleeding: an update on management. Thrombosis research151, S70-S77.
  • Fraser, I. S., Mansour, D., Breymann, C., Hoffman, C., Mezzacasa, A., & Petraglia, F. (2015). Prevalence of heavy menstrual bleeding and experiences of affected women in a European patient survey. International Journal of Gynecology & Obstetrics128(3), 196-200.
  • Mora, E., Gallego, P. A., & Fuentes, J. S. (2018). Histerectomía radical por cáncer de cuello uterino. Revista Repertorio de Medicina y Cirugía27(1), 2-6.
  • Rolla, E. (2019). Endometriosis: advances and controversies in classification, pathogenesis, diagnosis, and treatment. F1000Research8.
  • Selvanathan, S., Acharya, N., & Singhal, S. (2019). Quality of life after hysterectomy and uterus-sparing hysteroscopic management of abnormal uterine bleeding or heavy menstrual bleeding. Journal of Mid-life Health10(2), 63.
  • van der Meij, E., & Emanuel, M. H. (2016). Hysterectomy for heavy menstrual bleeding. Women’s Health12(1), 63-69.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.