Logo image
Logo image

Sănătatea respiratorie și coronavirusul

5 minute
Sănătatea respiratorie este esențială pentru a trece cu bine de pandemia de COVID-19. Coronavirusul este un microorganism care atacă plămânii. Prin urmare, îngrijirea și protejarea acestor organe este fundamentală.
Sănătatea respiratorie și coronavirusul
Ultima actualizare: 22 mai, 2020

SARS-CoV-2 este coronavirusul care se află în spatele pandemiei ce a cuprins întreaga planetă. Deoarece acest virus afectează în principal plămânii, îngrijirea sănătății respiratorii este o problemă de o importanță majoră. În acest articol, vom vorbi despre sănătatea respiratorie și coronavirusul.

Știm deja că acest virus intră în organism prin picăturile respiratorii expulzate de persoanele infectate. Prin aceste picături, care acționează ca un aerosol, coronavirusul călătorește și contaminează aparatul respirator al noilor gazde. De asemenea, picăturile respiratorii contaminate pot cădea pe o suprafață pe care indivizii sănătoși o pot atinge. Aceștia se vor infecta.

Odată ce virusul ajunge în aparatul respirator, SARS-CoV-2 se deplasează spre alveolele pulmonare, acolo unde provoacă cele mai multe daune. Coronavirusul produce inflamație pulmonară și simptome pe care le cunoaștem deja: febră, tuse, oboseală și dificultăți de respirație.

Sănătatea respiratorie în perioada pandemiei de coronavirus este un pilon al prevenirii afecțiunilor grave, deoarece nu toți oamenii sunt afectați de această infecție în același mod. Unii pacienți se confruntă cu forme grave de boli pulmonare, care îi fac să ajungă în secțiile de terapie intensivă. În cazul în care tratamentul medicamentos nu oferă suficiente rezultate, aceștia trebuie conectați la aparate respiratorii artificiale.

Printre grupurile care prezintă riscul de a dezvolta forme grave ale infecției cu coronavirus se numără pacienții cu boli respiratorii cronice (de exemplu, persoanele cu astm, boli pulmonare obstructive cronice (BPOC), etc.). De asemenea, și fumătorii pot fi incluși printre cei mai vulnerabili pacienți.

Sănătatea respiratorie și coronavirusul: pacienții cu BPOC

BPOC sau boala pulmonară obstructivă cronică cuprinde patologii precum astmul, bronșita cronică, emfizemul și atelectazia (sindromul de condensare pulmonară retractilă). Toate aceste afecțiuni au în comun un lucru: obstrucția bronșică a trecerii aerului.

Un pacient cu BPOC trebuie să ia medicamente care stimulează deschiderea tuburilor bronșice. Uneori, acesta necesită administrare zilnică de medicamente. Alteori, medicamentele sunt administrare doar în caz de crize acute. Cele mai grave cazuri necesită oxigen, fie în cea mai mare parte a zilei, fie doar noaptea.

Este logic să presupunem faptul că pacienții cu aceste caracteristici sunt mai vulnerabili în timpul actualei pandemii. O infecție cu SARS-CoV-2 poate duce la exacerbarea stării acestor bolnavi și la creșterea necesității de spitalizare.

Sănătatea respiratorie a pacienților cu BPOC în vremea coronavirusului este mai importantă ca niciodată. Dacă virusul se atașează de țesutul pulmonar deja deteriorat, acesta poate produce și mai multe daune.

În cazul spitalizării și acordării de sprijin respirator, pacienții cu BPOC sunt dezavantajați. Tuburile lor bronșice sunt reactive și permit trecerea unei cantități mai mici de aer, reducând saturația de oxigen. Acest grup de risc ar trebui să fie foarte atent în ceea ce privește obiceiurile zilnice. Este important ca bolnavii să nu oprească administrarea de medicamente fără să consulte mai întâi un medic. De asemenea, respectarea reglementărilor de distanțare socială are o importanță extremă.

Dacă se confruntă cu simptome ale infectării cu coronavirus, pacienții cu BPOC trebuie să consulte imediat un medic. Aceștia trebuie să urmeze instrucțiunile furnizate de autoritățile locale și să evita mersul la cabinetul medical înainte de a contacta telefonic specialistul.

Citește mai mult:

Conjunctivita este un simptom al coronavirusului?

Some figure

Persoanele cu BPOC iau de obicei medicamente, deoarece țesutul lor pulmonar este mai vulnerabil la COVID-19.

Pericolul fumatului în timpul pandemiei de coronavirus

Tutunul este un agent toxic foarte puternic care distruge sănătatea respiratorie. Acesta poate afecta mecanismul de curățare a celulelor din membrana mucoasă a aparatului respirator. Prin urmare, acesta distruge sistemul natural de apărare a organismului.

Experiența anterioară cu pandemia de gripă H1N1 le-a permis oamenilor de știință să efectueze cercetări privitoare la efectul tutunului asupra pacienților. Specialiștii au descoperit o asociere puternică între fumat și riscul de a suferi de această formă de gripă.

Când vine vorba de tulpina actuală de coronavirus, nu avem altă opțiune decât să presupunem că același lucru este valabil. Fumătorii ar trebui să își reducă aportul de tutun sau, mai bine, să profite de această perioadă pentru a nu mai fuma. Deși carantina poate fi stresantă și poate duce la un abuz de tutun, este important ca oamenii să depună eforturi pentru a rezista tentației de a fuma în timpul pandemiei de COVID-19.

Some figure

Tutunul este un agent toxic care transformă fumătorii într-un grup foarte vulnerabil la infectarea cu noua tulpină de coronavirus.

Afecțiuni respiratorii care nu sunt provocate de coronavirus

Deși poate părea că infecția cu COVID-19 este singura boală care există în această perioadă, nu este deloc așa. Trebuie să ne amintim că există și alte boli, inclusiv afecțiunile respiratorii. Oamenii se confruntă în continuare cu răceli, infecții ale sinusurilor, bronșite acute, alergii nazale, etc.

Dacă ai îndoieli, este important să consulți un medic pentru a diferenția simptomele. De asemenea, evită să-ți administrezi pe cont propriu medicamente. Stai departe de produsele farmaceutice rămase în dulap din alte perioade în care tu sau cineva din familie a experimentat una dintre aceste boli.

După ce autoritățile ne vor da voie să ne părăsim casele și vor ridica restricțiile de carantină, este important să rămânem în alertă. Atunci când oamenii vor începe din nou să se miște normal, toate aceste afecțiuni respiratorii se vor înmulți.

Este important să adoptăm măsuri corecte de igienă și pentru viitor. Acestea includ spălarea mâinilor, strănutatul și tușitul în interiorul cotului și păstrarea distanței în cazul în care ne confruntăm cu simptomele unei afecțiuni contagioase.

Citește mai mult:

Medii care favorizează transmiterea coronavirusului

Sănătatea respiratorie și coronavirusul: nevoia de a fi responsabili

Unul dintre lucrurile pe care le auzim adesea este faptul că trebuie să fim cu toții responsabili. Același lucru este valabil atunci când vine vorba de sănătatea respiratorie în timpul pandemiei de COVID-19. Acest lucru nu este important doar pentru pacienții cu BPOC, ci și pentru întreaga comunitate națională și internațională. Prin bun simț și considerație îi protejăm pe cei aflați în grupele de risc și prevenim răspândirea coronavirusului.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Lawrence H, Hunter A, Murray R, et al. Cigarette smoking and the occurrence of influenza– Systematic review. J Infect 2019;79:401–6.
  • Shaker, Marcus S., et al. “COVID-19: Pandemic Contingency Planning for the Allergy and Immunology Clinic.” The Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice (2020).
  • Chica-Meza, Carmen, et al. “Cuidado Respiratorio En Covid-19.” Acta Colombiana de Cuidado Intensivo (2020).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.