Săptămâna Mondială a Imunizării: schema corectă de vaccinare
 

Săptămâna Mondială a Imunizării: schema corectă de vaccinare

Pandemia de COVID-19 a redus semnificativ vaccinarea la copii. Care este schema corectă de vaccinare?
Săptămâna Mondială a Imunizării: schema corectă de vaccinare
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 25 aprilie, 2023

Săptămâna Mondială a Imunizării din 2023 se desfășoară între 24 și 30 aprilie. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a definit un motto care rezumă obiectivul acestui an: „Marea actualizare”.

Această expresie se referă la întârzierile imunizărilor în întreaga lume din cauza pandemiei de COVID-19. Deși această boală a fost abordată prin dezvoltarea unui vaccin în timp record și cea mai mare campanie de vaccinare văzută vreodată de omenire, alte probleme au fost neglijate.

OMS estimează că, în cursul anului 2021, 25 de milioane de copii nu au primit vaccinurile de care aveau nevoie pentru vârsta lor. Din acest motiv, Săptămâna Mondială a Imunizării 2023 propune reluarea schemelor corecte de vaccinare.

Ce a cauzat pandemia de COVID-19?

O analiză publicată în revista științifică Annals of Medicine a scos la iveală câteva statistici privind programele de vaccinare și respectarea acestora în timpul pandemiei de COVID-19. Potrivit autorilor:

  • În faza inițială a carantinării, vaccinarea de rutină a fost redusă cu 70% în majoritatea țărilor. Reducerea a fost mai vizibilă în ceea ce privește imunizările pentru poliomielită și difterie.
  • 80 de milioane de copii din întreaga lume sunt mai predispuși la infecții care pot fi prevenite de vaccinurile obișnuite.
  • Numai în Statele Unite, în 2020 au fost administrate cu 80% mai puține doze de vaccin împotriva rujeolei decât în alți ani.
  • În Marea Britanie, în prima lună de izolare, s-a înregistrat o reducere de aproape 20% a dozelor de vaccinuri antivirale administrate pentru rujeolă/rubeolă/oreion.
  • În 2020, Singapore a atins o acoperire vaccinală de doar 84% la copii, deși în anul precedent avusese o acoperire de 95%.
  • În Brazilia, mai mult de 20% dintre copiii mai mari de 2 luni nu au primit la timp vaccinurile din schema obișnuită.

Datele nu sunt încurajatoare. Sistemele de sănătate nu au acordat atenție copiilor care trebuiau vaccinați. Cu alte cuvinte, nu a fost doar o lipsă de interes din partea populației sau un impediment din cauza izolării. Conform estimărilor publicate în 2021:

  • Guvernele au suspendat 90 de campanii de vaccinare în masă în timpul pandemiei.
  • Campaniile împotriva poliomielitei s-au oprit brusc, în concordanță cu creșterea cazurilor raportate în Afganistan și Pakistan.
  • Țările cu venituri mici și medii au avut o tendință mai mare de reducere a vaccinărilor la copii.

Cum să respectați schema corectă de vaccinare?

Putem să profităm de campania Săptămânii Mondiale a Imunizării pentru a face vaccinurile pe care le-am ratat. Fiecare țară are un plan de acoperire specific pentru populație. Este necesar să mergem la un centru de sănătate pentru a afla care sunt dozele de care avem nevoie.

Există și campanii care se desfășoară atunci când apar focare ale unei anumite boli. În general, ministerele anunță aceste vaccinări în masă prin afișe, broșuri și publicitate în mass-media.

Internetul ne oferă posibilitatea de a accesa informații actualizate despre flacoanele disponibile. Accesând site-uri de încredere, putem înțelege mai bine ce vaccinuri sunt prioritare.

De ce să vă vaccinați cu dozele ratate?

Există suficiente dovezi științifice legate de importanța vaccinurilor. Potrivit informațiilor oferite de Organizația Panamericana de Sănătate (PAHO), cu doar 10 vaccinuri obișnuite administrate întregii populații, în jur de 25 de milioane de decese pot fi evitate.

Cele 10 vaccinuri în cauză sunt următoarele:

  1. Rubeolă
  2. Pojar
  3. Hepatita B.
  4. Encefalită japoneză
  5. Virusul papiloma uman
  6. Haemophilus influenzae tip b
  7. Meningococul a
  8. Febra galbenă
  9. Pneumococ
  10. Rotavirus

Unele dintre aceste vaccinuri nu sunt gratuite la nivel global. Acest lucru îngreunează accesul multor oameni la imunizare, așa cum subliniază revista Vaccines. În orice caz, multe altele sunt gratuite și totul depinde doar de dorința de a merge la un centru de sănătate.

Săptămâna Mondială a Imunizării este un angajament comunitar

Oportunitățile de vaccinare ratate provoacă daune suplimentare copiilor. Cei mici au nevoie de adulți care să-i ducă la centrele de sănătate. Acest lucru denotă faptul că, fără angajamentul părinților, îngrijitorilor și profesorilor, va fi imposibil să recuperăm ceea ce ne-a răpit pandemia.

Săptămâna Mondială a Imunizării este o oportunitate de a evalua propriile scheme de vaccinare. A merge la un centru de vaccinare înseamnă reducerea riscului de îmbolnăvire în viitor!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.