Schimbarea culorii ochilor: adevăruri și mituri
Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto
Culoarea ochilor, la fel ca și culoarea pielii și a părului, este legată de producția de melanină din corp. Unele persoane experimentează schimbarea culorii ochilor pe parcursul vieții din diferite motive. În acest articol, îți vom dezvălui câteva dintre miturile apărute în jurul acestui subiect.
Există peste 150 de gene implicate în producția, transportul și depozitarea melaninei. Melanina este pigmentul care definește culoarea ochilor unei persoane.
Persoanele care au ochi deschiși la culoare, de nuanță albastru-verde, nu produc sau nu stochează cantități mari de melanină. Persoanele cu ochi mai închiși la culoare, de la căprui închis la negru, produc și stochează multă melanină.
Descoperă mai mult:
Cum este determinată culoarea ochilor?
Potrivit unui articol publicat în revista Missouri Medicine, culoarea ochilor umani este determinată de densitatea și mărimea melanocitelor, care sunt structurile celulare ce produc melanina. Melanocitele se află pe stroma irisului și influențează culoarea și nuanța ochilor.
Articolul de mai sus explică, de asemenea, faptul că gena OCA2 de pe al 15-lea cromozom produce proteina responsabilă de crearea și procesarea melaninei. Cu cât această genă este mai activă, cu atât produce mai multă melanină, rezultând culori mai închise ale ochilor. Însă există și alte gene care pot afecta culoarea ochilor, iar mai multe dintre ele implică culori mai deschise, cum ar fi albastru și verde.
Ce face irisul?
Irisul este o membrană plană, în formă de inel, formată din țesut conjunctiv și fibre musculare. Se află în spatele corneei și înconjoară pupila. Irisul este partea ochiului care are culoare și, împreună cu pupila, controlează cât de multă lumină intră în ochi.
Fibrele musculare din iris contribuie la extinderea și micșorarea pupilei pentru a permite luminii să intre în ochi. Când funcționează corect, acest lucru se întâmplă în mod natural ca răspuns la cantitatea de lumină din mediu.
Potrivit Academiei Americane de Oftalmologie, uneori poate părea că ochii își schimbă culoarea, dar cel mai adesea este doar o iluzie optică. Schimbările de lumină determină dilatarea pupilei, ceea ce poate face să pară că ochii au o culoare diferită. Este doar temporar.
Cu toate acestea, dacă observi o modificare evidentă a culorii ochilor, fie la unul, fie la ambii ochi, contactează imediat un optometrist. Schimbarea culorii ochilor este destul de rară și poate fi un semn al unei boli, cum ar fi uveita, hepatita sau aniridia cauzată de medicamente sau al unei traume oculare.
Credințe populare despre schimbarea culorii ochilor
Există multe credințe populare în legătură cu schimbarea culorii ochilor. Suntem aici pentru a te ajuta să identifici care sunt adevărate și care sunt doar mituri.
Ne naștem cu o culoare diferită a ochilor
Adevărat. În primele câteva luni de viață, melanocitele abia încep să producă melanina corpului. Prin urmare, culoarea ochilor unui nou-născut se va schimba în timp.
Un articol publicat de Academia Americană de Pediatrie subliniază faptul că melanocitele au nevoie de aproximativ un an pentru a produce toată melanina din corp. Cu alte cuvinte, ochii gri sau albaștri ai unui bebeluș ar putea deveni mai închiși la culoare în primul an de viață.
Este posibil ca unii copii să se nască cu afecțiuni care le afectează pigmentarea, cum ar fi albinismul sau heterocromia, caz în care un ochi ar putea fi diferit de celălalt sau un ochi ar putea avea mai multe culori. Accidentele, factorii genetici sau bolile pot cauza această problemă.
Ochii verzi sunt rezultatul unei mutații genetice
Fals. Ochii verzi nu sunt rezultatul unei mutații genetice, ci mai degrabă rezultatul unei producții moderate de melanină și a unei densități medii de melanocite, așa cum sugerează un studiu apărut în Genetics of Eye Color.
Un alt studiu, publicat în International Journal of Molecular Sciences, susține faptul că nuanța ochilor nu este determinată de numărul de melanocite. În schimb, conform studiului, compoziția de melanină afectează culoarea ochilor. Există trei tipuri de melanină: eumelanină, feomelanină și neuromelanină. Doar feomelanina înfluențează culoarea ochilor.
Culoarea ochilor se poate schimba odată cu starea de spirit
Fals. Starea de spirit nu schimbă culoarea ochilor sau, cel puțin, nu există studii care să susțină această afirmație.
După cum am menționat anterior, schimbările de lumină fac ca pupila să se dilate pentru a se adapta la mediul mai luminos sau mai întunecat. Atunci când se întâmplă acest lucru, irisul este mai puțin vizibil, ceea ce te poate face să crezi că ochii au o culoare diferită. În plus, ochii pot chiar să reflecte culoarea unui obiect din apropiere, alimentând această percepție greșită.
Îți poți schimba culoarea ochilor printr-o intervenție chirurgicală
Acest lucru este adevărat, dar nu recomandat. În plus față de utilizarea lentilelor colorate, există două operații care pot schimba aspectul irisului. Una dintre acestea este implantul protetic de iris, care a fost aprobat de Food and Drug Administration (FDA) în 2018.
Acest tip de intervenție chirurgicală a apărut ca o modalitate de a trata defectele congenitale și de a repara ochiul după un accident. Cu toate acestea, a devenit rapid o procedură cosmetică populară pentru schimbarea culorii ochilor.
Majoritatea profesioniștilor din domeniul medical nu recomandă supunerea ochilor sănătoși acestei intervenții chirurgicale, deoarece operația poate compromite funcționarea corectă a acestora. Unele dintre riscurile acestei intervenții chirurgicale sunt creșterea presiunii intraoculare, inflamația intraoculară, edemul corneei, pierderea vederii și glaucomul.
Al doilea tip de intervenție chirurgicală este cheratopigmentarea corneei, cunoscută adesea sub numele de tatuaj corneean. Această procedură este recomandată pacienților cu grade diferite de orbire, care cauzează pete opace pe ochi.
Tatuajul corneei ajută la reducerea aspectului ochiului afectat și prezintă puține riscuri, fiind o opțiune bună în scopuri cosmetice. Un studiu clinic care evaluează efectele pe termen mediu și lung ale procedurii a constatat faptul că aceasta poate provoca sensibilitate la lumină, decolorarea ochilor și cheratită.
Îți recomandăm:
Ai grijă de ochii tăi
Ochii ne ajută să privim lumea din jur și să desfășurăm activități zilnice cu ușurință. De fapt, vederea este considerată a fi cel mai important dintre cele cinci simțuri. Deși este posibil să nu-ți placă culoarea ochilor tăi, este important să-ți amintești faptul că aceste proceduri pot provoca leziuni ireparabile ochilor și vederii.
După primul an de viață, de obicei, ochii nu își mai schimbă culoarea. Dacă observi modificări ale culorii ochilor, mergi la optometrist. Acesta te va ajuta să înțelege de ce s-au produs schimbările și ce poți face pentru a-ți menține ochii sănătoși.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Eissenberg JC. More than Meets the Eye: Eye Color and Alcoholism. Mo Med. 2016;113(2):98-103.
- Rauch K. Why Are My Eyes Changing Color?. American Academy of Ophthalmology [Internet]. 2019 Feb, 28. Disponible en: https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/why-are-my-eyes-changing-color
- Hill D. Newborn Eye Color. American Academy of Pediatrics [Internet]. 2020 Aug, 06. Disponible en: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/Pages/Newborn-Eye-Color.aspx
- Houtzagers LE, Wierenga APA, Ruys AAM, Luyten GPM, Jager MJ. Iris Colour and the Risk of Developing Uveal Melanoma. Int J Mol Sci. 2020 Sep 28;21(19):E7172. doi: 10.3390/ijms21197172. PMID: 32998469.
- El Chehab H, Gatinel D, Baudouin C, Muraine M, Hoffart L, Rozot P, Mehanna C, Bonnet C, Nordmann JP, Santiago PY, Burillon C, Baillif S, Pisella PJ, Weber M, Robinet-Perrin A, Deidier D, Hay A, Villain M, Baïkoff G, Gauthier AS, Mathis T, Dot C. Complications of cosmetic iris implants: French series of 87 eyes. J Cataract Refract Surg. 2020 Jan;46(1):34-39. doi: 10.1097/j.jcrs.0000000000000032. PMID: 32050230.
- Hasani H, Es’haghi A, Rafatnia S, Alilou S, Abolmaali M. Keratopigmentation: a comprehensive review. Eye (Lond). 2020 Jun;34(6):1039-1046. doi: 10.1038/s41433-019-0750-2. Epub 2020 Jan 2. PMID: 31896801; PMCID: PMC7253443.
- DʼOria F, Alio JL, Rodriguez AE, Amesty MA, Abu-Mustafa SK. Cosmetic Keratopigmentation in Sighted Eyes: Medium- and Long-term Clinical Evaluation. Cornea. 2020 Jul 29. doi: 10.1097/ICO.0000000000002417. Epub ahead of print. PMID: 32740012.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.