Se spală sau nu orezul înainte de a-l găti?
Orezul este considerat alimentul de bază pentru jumătate din populația globului. Versatilitatea și valoarea sa nutritivă îl fac un ingredient fundamental în dieta multor culturi din întreaga lume. Se spală sau nu orezul înainte de a-l găti?
Există oameni care spală și scurg această cereală înainte de a o găti, cu scopul de a reduce amidonul și de a o curăța de eventualele impurități. Alții pun orezul direct în oală. Cum este mai bine?
Se spală sau nu orezul înainte de a-l găti?
Conform științei, este mai sigur să spălați orezul înainte de a-l găti. Cu toate acestea, motivul principal depășește reducerea amidonului: carbohidrații care pare să fie responsabil pentru caracterul lipicios al orezului după gătit. Să vedem, mai jos, câteva dintre motivele pe care le oferă știința pentru a recomanda spălarea orezului.
Reducerea microplasticului
Înmuierea orezului poate reduce cantitatea de plastic prezentă. Un studiu din 2021, publicat în Journal of Hazardous Materials, a analizat nivelul de contaminare cu plastic al orezului cumpărat din magazin. Studiul a identificat prezența polietilenei, polipropilenei și polistirenului.
Potrivit raportului, consumul de plastic ar fi de 3,7 miligrame per porția de 100 de grame de orez dacă nu este spălat înainte de gătit și de 2,8 miligrame dacă este spălat.
Acest fapt poate părea foarte surprinzător, dar adevărul este că mâncăm microplastice permanent și fără să ne dăm seama. Potrivit unui studiu al Fondului Mondial pentru Natură (WWF), consumăm echivalentul unui card de credit în fiecare săptămână.
Efectele utilizării acestor substanțe includ posibilitatea de a dezvolta cancer și leucemie, precum și impacturi genetice. În plus, merită să știți că conținutul de plastic este de patru ori mai mare în orezul instantaneu, prefiert, pe care îl cumpărați din magazin decât în orezul crud.
Descoperiți: Cum se folosește hârtia de orez pentru decorare?
Reducerea arsenului
De asemenea, s-a demonstrat că spălarea orezului elimină până la 90% din arsenul bioaccesibil, care este una dintre substanțele pe care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) le-a considerat a fi cea mai importantă pentru sănătatea publică. Potrivit acestei organizații, arsenul este cancerigen și este unul dintre cei mai prezenți contaminanți chimici în apă din întreaga lume.
Poate vă întrebați: cum ajunge arsenicul în orez? Adevărul este că această cereală o absoarbe în mod natural, deoarece culturile o colectează de pe pământ. Acum, cantitatea de arsenic din acest aliment variază în funcție de zona geografică (Statele Unite ale Americii au unul dintre cele mai mari procente, conform unui studiu) și în funcție de tipurile de orez.
Potrivit unui raport realizat de Organizația Consumatorilor și Utilizatorilor (OCU), acesta este conținutul mediu de arsenic pe kilogram, în funcție de tipul de orez:
- Cereale integrale : 131 micrograme.
- Pregătit : 3 micrograme.
- Vaporizat : 79 micrograme.
- Asiatic/ basmati : 58 micrograme.
- Alb cu bob lung : 75 micrograme.
- Alb cu bob scurt : 86 micrograme.
Eliminarea acizilor grași
Alte cercetări au descoperit că spălarea orezului cu 5 până la 10 minute înainte de gătit poate elimina 60 până la 80% din acizii grași liberi, cum ar fi lipidele, care sunt atașați la suprafața acestei cereale.
Acest lucru este benefic pentru îmbunătățirea calității orezului, deoarece oxidarea lipidelor contribuie la descompunerea grăsimilor și uleiurilor, determinând alimentele să dezvolte o aromă proastă.
Recomandăm: Orez cu pui columbian: rețetă sănătoasă, bogată și economică
Igienă
Trebuie să știm că spălarea orezului înainte de gătit nu va ucide bacteriile: fierberea este cea care se va ocupa de el. Cu toate acestea, este adevărat că spălarea orezului contribuie la o mai bună igienă în bucătărie, deoarece permite eliminarea impurităților, precum insectele, praful, bucățile de coajă sau orice element nedorit.
Reducerea amidonului
Acesta este probabil motivul principal pentru care mulți oameni decid să spele orezul înainte de a-l găti. Adevărul este că avem tendința de a crede că amidonul este componenta care lipește și leagă orezul; ceva care, cu excepția cazului în care dorim să pregătim un risotto, de obicei nu este ceea ce căutăm.
Da, spălarea orezului reduce cantitatea de amilază, o enzimă care ajută la digerarea carbohidraților. Cu toate acestea, spre deosebire de ceea ce cred mulți bucătari, un studiu publicat în Food Chemistry a arătat că procesul de spălare a orezului nu i-a afectat duritatea.
Varietatea acestei cereale în sine, și nu spălarea, este cea care afectează în principal lipiciitatea.
Spălarea orezului elimină nutrienții?
Deși știința pare să fie de acord că spălarea orezului înainte de gătit este o idee bună, asta nu înseamnă că există studii care iau în considerare partea negativă a acestui proces.
În primul rând, orezul conține seleniu, un antioxidant care are multiple beneficii pentru organismul uman, precum protejarea acestuia de infecții sau reducerea riscului de cancer de prostată. De fapt, o porție de 80 de grame de orez brun oferă un sfert din seleniul de care avem nevoie în fiecare zi.
O investigație a revistei Tecnología en Marcha a descoperit că spălarea orezului reduce conținutul de seleniu cu între 51 și 79%, deoarece este un material solubil în apă.
Pe de altă parte, spălarea orezului înainte de gătit face ca alimentele să piardă alți nutrienți esențiali, cum ar fi zincul, fierul sau vitamina B.
Cum ar trebui să speli orezul înainte de a-l găti?
Deși există recenzii care sugerează că nu există o relație directă între îndepărtarea amidonului și aglomerarea orezului după gătit, dovezile anecdotice sugerează că spălarea orezului l-ar putea face mai puțin aglomerat.
Prin urmare, este indicat să spălați orezul înainte de a-l găti dacă aveți de gând să faceți rețete cu orez care necesită ca boabele să fie mai separate. Procedura este foarte simpla:
1. Pune orezul într-un recipient în chiuveta de bucătărie.
2. Inchide robinetul si clateste orezul cu apa rece. Amestecați orezul cu mâinile sau folosind o oală.
3. Amidonul va face apa tulbure. Aruncați această apă și repetați procesul până când apa este limpede.
4. Scurgeți orezul cu o strecurătoare.
5. Lasă orezul să stea câteva minute înainte de a-l transfera într-o oală. Acest lucru va ajuta boabele de orez să absoarbă mai bine lichidul de gătit.
Concluzie: orezul se spală
Să speli sau să nu speli orezul înainte de a-l găti? Aceasta este întrebarea. Până acum, deși există dezbateri în acest sens, știința înclină spre această practică. Deși acest proces vă poate determina pierderea unor substanțe nutritive, eliminarea produselor dăunătoare organismului uman ar putea fi un motiv suficient de valabil.
În cele din urmă, respectarea practicilor adecvate de igienă alimentară și gătitul corect este esențial pentru a vă bucura de beneficiile nutriționale ale acestui aliment de bază.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- As.com. (2023). La OCU detecta arsénico en el arroz: las variedades donde está más presente. https://as.com/actualidad/
- Center for International Environmental Law. (2019). El plástico y la salud: los costos ocultos de un planeta plástico. https://www.ciel.org/plasticandhealth/
- Dalberg, University of Newcastle, Australia y World Wide Fund for Nature. (2019). Naturaleza sin plástico: evaluación de la ingestión humana de plásticos presentes en la naturaleza. Gland, Suiza: World Wide Fund for Nature. https://wwfes.awsassets.panda.org/
- Dessì, C., Okoffo, E. D., O’Brien, J. W., Gallen, M., Samanipour, S., Kaserzon, S., Rauert, C., Wang, X., & Thomas, K. V. (2021). Plastics contamination of store-bought rice. Journal of Hazardous Materials, 416. https://www.sciencedirect.com/
- Dihub Li, H., Yang, J., Gao, M., Wang, J., & Sun, B. (2019). Washing rice before cooking has no large effect on the texture of cooked rice. Food Chemistry, 271, 388-392. https://www.sciencedirect.com/
- Fondo Mundial para la Naturaleza. (s.f.) Consumimos el equivalente a una tarjeta de crédito cada semana. https://www.wwf.es/
- Organización de Consumidores y Usuarios. (2023). ¿Arsénico en los alimentos? https://www.ocu.org/alimentacion/
- Organización Mundial de la Salud. (2022). Arsénico. https://www.who.int/es/
- Silva Trejos, P. (2013). Efectos del lavado del arroz enriquecido en su contenido de selenio. Tecnología en Marcha, 26(3), 93-98. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4835728
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.