Cum se folosește hârtia de orez pentru decorare?
 

Cum se folosește hârtia de orez pentru decorare?

Un material economic, simplu și polivalent. Descoperiți cum să folosiți hârtia de orez pentru decor prin diferite tehnici!
Cum se folosește hârtia de orez pentru decorare?

Ultima actualizare: 07 aprilie, 2023

Hârtia de orez este un material foarte versatil, care se folosește în gastronomie, pentru desen și chiar pentru panouri tipice japoneze. Este din ce în ce mai folosită în domeniul decorativ. Ușurința de manipulare, costul redus și varietatea de modele o fac ideală pentru înfrumusețarea obiectelor. Cum se folosește hârtia de orez pentru decorare?

Ce este hârtia de orez?

Hârtia de orez este un articol realizat din fibre ale plantei de orez, dar are și componente din bambus și cânepă. Este un material cu aspect delicat, dar rezistență ridicată. În ciuda faptului că are o textură fină și un aspect subțire, este un element care rezistă trecerii timpului. În schimb, nu rezistă bine la lovituri sau presiune.

Origine

Hârtia de orez a apărut în cultura orientală, la fel ca planta de orez. Există scrieri pe hârtie de orez vechi de secole, deși nu este materialul ideal în acest scop. Este prezentă în obiectele tradiționale japoneze, precum panourile shoji care împart încăperile unei locuințe.

Se folosește în crearea de origami și în alte meșteșuguri. Și lămpile chinezești, din ce în ce mai folosite în întreaga lume, au ca material principal hârtia de orez. Utilizarea sa s-a răspândit pe întreaga planetă.

Hârtia de orez folosită pentru decorare în dormitor
Hârtia de orez care înfășoară lămpile în stil japonez este populară și se găsește în aproape toate magazinele de decorațiuni.

Cum se folosește hârtia de orez pentru decorare?

Rame foto

Unul dintre cele mai mari avantaje ale hârtiei de orez este că faptul că permite adăugarea de desene. Textura materialului nu este cea mai potrivită, dar fiind atât de subțire, poate fi pusă deasupra pentru a copia diverse modele.

Această tehnică este foarte utilă în decorarea ramelor pentru tablouri, fotografii sau oglinzi. Se recomandă ca ramele să fie suficient de late pentru a putea lipi hârtia de orez.

Farfurii, sticle și alte obiecte de bucătărie

Articolele de bucătărie, cum ar fi paharele, tăvile și farfuriile pot fi decorate cu hârtie de orez. În acest caz, se recomandă lipirea de porțiuni decupate.

Deși desenul pe hârtia de orez este mai dificil, puteți obține modele frumoase. De asemenea, hârtia de orez se poate aplica pe diferite obiecte din lemn, cum ar fi scaunele sau alte piese de mobilier.

Cutii

Cutiile de depozitare pot fi înfrumusețate cu hârtie de orez. Există diferite moduri de a face acest lucru; de exemplu, puteți acoperi doar capacul sau întreaga cutie, inclusiv baza. Toate tăieturile trebuie lipite cu lipici alb diluat în apă. Acesta este lipiciul ideal pentru lucrul cu hârtie de orez.

Asigurați-vă că nu există cute. Designul depinde de gustul personal; puteți folosi o singură culoare sau o combinație de mai multe nuanțe.

Puteți apela și la desene, bricolaj, motive și chiar decupaje. Daca doriți să protejați designul realizat, este indicat sa aplicați deasupra un strat de lac, care conferă strălucire și fermitate.

Pereți și sticlă

Puteți să decorați pereți întregi cu hârtie de orez. Pentru aceasta, suprafața trebuie să fie cât mai netedă. Procedura este similară cu cea de decorare a cutiilor. Este important să nu creați cute care distrug designul.

Hârtia de orez poate fi folosită chiar și pe uși sau ferestre din sticlă. În acest caz, întreaga suprafață trebuie igienizată, astfel încât să nu existe impurități care să afecteze hârtia.

Folosiți lipici alb sau latex pentru a lipi hârtia de orez. Este esențial să nu existe bule de aer.

Persoană care folosește hârtia de orez pentru decorare
Prin tehnici de bricolaj, puteți să puneți fragmente de hârtie de orez pe diferite suprafețe.

Lămpi chinezești

Dacă există un motiv pentru care mulți oameni au auzit despre hârtia de orez, acesta este reprezentat de lămpile chinezești. Această hârtie are avantajul de a fi translucidă, ceea ce permite trecerea luminii.

Alte utilizări ale hârtiei de orez

Dincolo de utilizarea sa decorativă, acest element are un rol din ce în ce mai important în universul gastronomic. Atât timp cât folosiți hârtie naturală fără aditivi, o puteți utiliza în diverse rețete:

  • Prăjituri: se aplică pentru a crea diferite modele.
  • Torturi: o tehnica folosită este desenarea pe hârtia de orez cu cerneluri comestibile.
  • Rulouri: în acest caz, hârtia de orez joacă un rol cheie în asamblarea preparatului. Este indispensabilă în rulourile vietnameze.

Desene de tot felul

Hârtia de orez poate fi cumpărată simplă sau deja decorată. Dacă doriți să săriți peste pasul de desenare, există opțiuni cu motive orientale. Trebuie doar să vă folosiți imaginația pentru a obține cele mai frumoase decoruri cu hârtie de orez!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Díaz Navarro, Janet, Inés Baró Valle, and Sofía Flavia Borrego Alonso. “Evaluación de Almidones de Arroz Cubanos Como Adhesivo Para La Restauración de Documentos: Fuerza de Adhesión y Flexibilidad.” Ge-conservacion 20 (2021): 219–227. Disponible en: https://doi.org/10.37558/gec.v20i1.867
  • Vázquez Rodríguez, Yunior,  Los Espacios interiores de la Vivienda y el diseño de interiores en Hoteles para el turismo.. Revista de Arquitectura e Ingeniería [Internet]. 2011;5(1): Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=193921374005
  • Pérez, Noraida , Ruiz, M , Muñoz, Yaumara, Rodríguez, M. E., Díaz, G. S. , Domínguez, D.,  COMPORTAMIENTO DE LA VARIEDAD DE ARROZ (Oryza sativa L.) INCA LP-4 SEMBRADA EN DIFERENTES ÉPOCAS DEL AÑO. Cultivos Tropicales [Internet]. 2009;30(1):57-60. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=193217899009

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.