Tipuri de hârtie pentru meșteșuguri și utilizări ale acestora
 

Tipuri de hârtie pentru meșteșuguri și utilizări ale acestora

Dacă aveți un proiect de lucru manual, dar încă nu știți ce hârtie să alegeți, continuați să citiți și învățați să diferențiați tipurile care există!
Tipuri de hârtie pentru meșteșuguri și utilizări ale acestora

Ultima actualizare: 21 martie, 2022

Există multe tipuri de hârtie care pot fi folosite pentru a profita la maxim de proiectele de lucru manual. În acest articol, veți învăța să diferențiați tipurile principale și veți afla cum le puteți folosi în următoarele proiecte.

Hârtia este un mijloc ideal de exprimare ce lasă imaginația să zboare și elimină stresul zilnic. Din fericire, acum există multe tipuri, de la foi subțiri și netede până la carton gros, texturat.

Ce tipuri de hârtie sunt cele mai bune în funcție de utilizarea lor?

În funcție de activitatea sau meșteșugurile pe care urmează să le desfășurați, sunt recomandate anumite tipuri de hârtie. De exemplu, nu se folosește același tip pentru pictura cu acuarele ca pentru desenul cu carioci. Meșteșugul este cel care ne va ghida.

1. Hârtie de desen

Dacă vă place să desenați și vreți să învățați ce hârtie să folosiți, alegeți tehnica pe care o veți folosi. Cea mai comună hârtie de desen este bond, care este o foaie albă subțire. Cu toate acestea, există și alte opțiuni:

 • Pentru acuarelă: aceasta tehnică de desen generează multă umezeală și este necesar să optați pentru hârtie cu un gramaj mai mare (între 200 și 300 grame).
 • Vegetală: cunoscută și sub denumirea de hârtie de patiserie, este o foaie de hârtie foarte subțire și translucidă, perfectă pentru trasarea și realizarea schițelor.
 • Ingres: este o hârtie albă de înaltă calitate, caracterizată prin apariția unor ușoare urme transversale pe ambele părți ale foii. Este ideală pentru tehnici uscate, cum ar fi cărbunele și pastelul.
 • Carton Bristol: este cel mai comun carton pentru desen, deoarece este compatibil cu aproape orice tehnică. Sunt disponibile diverse texturi.
 • Carton Durex: este cel mai gros și mai rezistent carton. Este o hârtie foarte dură în comparație cu cele anterioare și poate rezista la multă umiditate.
Copil care desenează

2. Hârtie pentru lucru manual

Există proiecte perfecte pentru ca cei mici să-și exploreze creativitatea. Acestea sunt folosite în școli și tind să fie ieftine:

 • Hârtie creponată: Este o hârtie ușoară și texturată care vă permite să creați obiecte care simulează mișcarea. Are textura moale și este una dintre preferatele copiilor.
 • Hârtie cerată: Particularitatea ei este strălucirea. Este ideal pentru realizarea pieselor transparente. Are o textură fină și flexibilă și este foarte ușor de manipulat de către orice adult sau copil.
 • Hârtie de mătase: Cunoscută și sub numele de hârtie de China, este ieftină, subțire și fragilă. Vine într-o gamă largă de culori. Se poate rupe cu ușurință.

3. Hârtie pentru origami

Această formă de artă orientală veche necesită o hârtie specială, suficient de subțire pentru a fi pliată de nenumărate ori, dar și suficient de puternică pentru a rezista la îndoire:

 • Kraft: Este un tip de hârtie groasa și foarte rezistentă la tracțiune și rupere.
 • Sandwich: Această hârtie este perfectă pentru origami datorită numărului imens de modele disponibile. Sunt două hârtii de mătase cu folie de aluminiu între ele.
 • Hârtie lăcuită: Este unul dintre cele mai populare tipuri de hârtie pentru origami, deoarece foile au un finisaj satinat care reflectă foarte bine lumina.

4. Hârtie pentru invitații

Atunci când căutați hârtia ideală pentru a imprima invitațiile la evenimente, este important să țineți cont de câteva puncte cheie pentru a alege cea mai bună alternativă. Sunt recomandate tipurile mai groase, deoarece oferă stabilitate:

 • Hârtie fotografică: Este una dintre cele mai potrivite pentru tipărirea invitațiilor. Păstrează detaliile imaginii și oferă o luminozitate naturală de înaltă definiție.
 • Hârtie reciclată: Aceasta protejează mediul. Există mai multe tipuri de hârtie reciclată care sunt perfecte pentru imprimare, deoarece sunt mai groase decât hârtia de primă presă.
 • Opalină: Este un fel de carton extra alb și foarte rigid. Există diverse prezentări și finisaje, printre care se remarcă cele satinate, sidefate și texturate.
 • Carton: Este o varianta economică ce oferă o rezistență mare. Printurile sunt de bună calitate.
Tipuri de hârtie pentru plicuri

5. Hârtie pentru transfer

Dacă ceea ce vă doriți este să luați o ilustrație și să o puneți pe un tricou, puteți folosi tehnica transferului. Aceasta poate fi realizată numai cu anumite tipuri de hârtie:

 • Hârtie de transfer pentru imprimante cu jet de cerneală: Cunoscută și sub denumirea de hârtie de transfer cu jet de cerneală, este cea care ar trebui folosită dacă imprimanta folosește un cartuș de cerneală.
 • Hârtie de transfer pentru imprimante laser: După cum indică și numele, este ideală pentru imprimarea laser. Aceste tipuri de imprimante folosesc toner și funcționează ca un fotocopiator.

Alegeți hârtia preferată și apucați-vă de treabă

Acum că ați descoperit unele dintre cele mai populare tipuri de hârtie de pe piață și principalele lor aplicații, este timpul să începeți următorul proiect artistic. Amintiți-vă că fiecare tip are particularitățile sale, așa că țineți cont de tehnica pe care o veți folosi.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.