5 semne că îți exfoliezi prea mult pielea
 

5 semne că îți exfoliezi prea mult pielea

Îți exfoliezi prea mult pielea? Acest lucru nu este deloc benefic. Roșeața, uscăciunea și excesul de ulei sunt primele semne ale exfolierii excesive.
5 semne că îți exfoliezi prea mult pielea
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 09 iunie, 2023

Cum știi că îți exfoliezi prea mult pielea? Trebuie să acorzi atenție semnelor care indică faptul că abuzezi de acest tratament cosmetic. Deși exfolierea este necesară în rutina de înfrumusețare, procesul trebuie să țină cont de tipul de piele. Pielea are nevoie de timp pentru a se regenera.

5 semne că îți exfoliezi prea mult pielea

Exfolierea ajută la uniformizarea nuanței și a texturii pielii, la menținerea umidității și la controlul afecțiunilor precum acneea. Cu toate acestea, atunci când este făcută necorespunzător sau excesiv, se întâmplă invers: pielea pierde prea multe celule și bariera naturală este afectată.

Dacă crezi că îți exfoliezi pielea în exces, citește mai departe. În continuare, vom vorbi despre semnele de avertizare pe care nu le poți ignora!

1. Roșeață persistentă

Exfolierea generează întotdeauna roșeață a pielii. Totuși, această roșeață trebuie să dispară rapid. Dacă acest lucru nu se întâmplă și apare o senzație de mâncărime sau de arsură, atunci vorbim de supraexfoliere.

Dacă ai scăzut numărul de exfolieri și simptomul continuă să apară, trebuie să evaluezi calitatea produsului pe care îl folosești. De asemenea, trebuie să iei în considerare compatibilitatea sa cu tipul tău de piele și să alegi o altă metodă de exfoliere.

2. Hipersensibilitate și inflamație

Un alt semn de avertizare este hipersensibilitatea pe care o dezvoltă pielea. Acest lucru este mai evident atunci când încerci să aplici alte produse. Pielea devine inflamată din cauza afectării barierei naturale ca urmare a frecării. Potrivit unui articol publicat în Revista Dermatología Venezolana, eczema de contact iritativă apare din cauza unei pierderi transdermice mari de apă.

Acest semn apare adesea în combinație cu roșeața.

3. Uscăciune și descuamare

Pielea uscată sau xeroza este un simptom al deshidratării. Potrivit experților, este o afecțiune mai frecventă la femei.

Atunci când pielea este exfoliată în mod excesiv, capacitatea ei de a reține în mod corespunzător apa se pierde. Așa apar uscăciunea și descuamarea.

În cazul pielii uscate, exfolierea în exces crește riscul agravării problemei inițiale.

4. Acnee și erupții

Deși exfolierea reduce petele, aplicată excesiv duce la agravarea acneei. Motivul este același: deteriorarea semnificativă a barierei cutanate.

Pielea trebuie să mențină echilibrul bacteriilor care o colonizează. Unul dintre aceste microorganisme rezidente este Propionibacterium acnes sau Cutibacterium acnes (noul său nume). Când această bacterie se înmulțește excesiv, provoacă focare de acnee, conform articolelor științifice.

Bariera cutanată deteriorată nu poate acționa împotriva înmulțirii bacteriene excesive. Prin urmare, bacteriile colonizează din ce în ce mai mult pielea. În plus, frecarea exfoliatului poate transporta microorganismele dintr-un loc în altul.

5. Exces de ulei și strălucire

Ultimul semn al exfolierii în exces este sebumul abundent, care se prezintă sub formă de strălucire neplăcută a tenului. Pielea își pierde uleiurile naturale din cauza exfolierii și trebuie să acționeze pentru a compensa dezechilibrul. Cum face acest lucru? Producând mai multă grăsime.

Deși exfolierea ajută la restabilirea sănătății pielii, ea nu trebuie făcută în exces.

Cum să inversezi efectele supraexfolierii?

Dacă ai recunoscut aceste semne care îți arată că îți exfoliezi prea mult pielea, trebuie să iei măsuri pentru a restabili sănătatea tegumentului. Iată ce poți face:

  • Hidratează-ți foarte bine pielea pentru a o ajuta să-și revină mai repede.
  • Oprește exfolierea până când pielea se recuperează complet.
  • Folosește uleiuri faciale care seamănă cu uleiurile naturale ale pielii dacă suferi de uscăciune.
  • Aplică produse cosmetice cu peptide pentru a stimula producția de colagen și pentru a reduce inflamația.
  • Stabilește dacă daunele sunt cauzate de frecvența exfolierii, de tehnică sau de produs. Schimbă produsul la nevoie.
Reia exfolierea doar dacă pielea este complet refăcută. Începe cu o singură aplicare pe săptămână.

Ce semne ai identificat?

Nimeni nu îți cunoaște pielea mai bine decât tine, așa că ia în calcul semnele care arată că îți exfoliezi prea mult pielea. După cum ai putut vedea, acestea pot fi de bază, cum ar fi o simplă erupție cutanată sau roșeață, sau pot escalada la afecțiuni mai complexe, cum ar fi acneea și uscăciunea.

În plus, exfolierea excesivă poate deteriora ireversibil stratul protector al pielii, expunându-te la infecții și răni dacă nu întrerupi la timp tratamentul cosmetic. Acționează acum!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.