5 semne de gelozie nesănătoasă într-o relație
 

5 semne de gelozie nesănătoasă într-o relație

Nu știi cum să identifici gelozia nesănătoasă? Deși pare pozitivă, în realitate nu este așa. Gelozia face mult rău.
5 semne de gelozie nesănătoasă într-o relație
Elena Sanz

Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 27 mai, 2023

„Gelozia înseamnă că îi pasă de tine”. De câte ori ai auzit această frază? Este un mit despre dragoste care, în loc să facă bine în relații, le face să devină toxice. Prin urmare, trebuie să identifici acele semne de gelozie nesănătoasă în relație care te pot răni.

Uneori, încercăm să justificăm gelozia. Puțină gelozie pare să fie acceptabilă, dar care este realitatea? Psihologul Silvia Congost clarifică faptul că „gelozia este, ca multe alte lucruri, o reacție produsă de lipsa stimei de sine”.

De exemplu, dacă partenerul flirtează cu o altă persoană în fața noastră, este normal să simțim gelozie și să luăm o decizie, precum ruperea relației. Cu toate acestea, dacă nu există niciun indiciu de flirt, gelozia nesănătoasă distruge relația și poate genera efectul Pygmalion.

Efectul Pygmalion și relația sa cu gelozia nesănătoasă

Efectul Pygmalion este cunoscut ca profeția auto-împlinită. Este vorba despre anticiparea unor evenimente care nu ar trebui să se întâmple. Totuși, inconștient, ajungem să facem anumite lucruri care ne ajută să coroborăm tot ceea ce credeam că se va întâmpla. Să folosim un exemplu foarte simplu pentru a ilustra mai bine acest efect!

Să ne imaginăm că gelozia nesănătoasă ne face să credem că partenerul filtrează la serviciu sau când iese cu prietenii. Acest lucru ne va face să ne schimbăm. Vom deveni mai irascibili și, când vom fi întrebați ce este în neregulă cu noi, nu vom spune nimic.

La un moment dat, partenerul poate discuta cu o altă persoană, iar acest lucru ne va alarma. Ne justificăm deja gelozia bolnavă, dar realitatea este alta.

Gelozia nesănătoasă duce doar la distrugerea completă a relației, pentru că nu se bazează pe nimic concret. Acest lucru nu este deloc sănătos, așa că trebuie să știm să identificăm semnele cât mai curând posibil.

Femeie care dă semne de  gelozie
Gelozia poate fi sau nu justificată. A ști sa identifici situațiile false este pasul necesar pentru a evita distrugerea unei relații.

5 semne de gelozie nesănătoasă într-o relație

Deși pot exista multe semne de gelozie nesănătoasă, am ales 5 pe care le considerăm foarte importante. Merită să le acordăm atenție, deoarece numai ajutorul profesional ne va permite să ieșim din acest cerc distructiv.

1. Vrem ca partenerul să fie mereu alături de noi

Acesta este un prim semnal. Partenerii trebuie să aibă spațiu personal. Uneori, expresii precum „acum suntem unul” sau „nu putem face nimic unul fără celălalt” dăunează relației.

Prin urmare, trebuie să faceți și activități separate. A fi mereu împreună poate însemna o lipsă de încredere.

2. Ne urmărim partenerul

Există multe aplicații pe care le putem instala pe mobilul partenerului și care ne ajută să știm în orice moment unde se află. Acest lucru este mai frecvent decât pare și nu este deloc sănătos.

Acest control va alimenta gelozia nesănătoasă și va sfârși prin a dăuna relației. Prin urmare, este mai bine să nu le încercați.

3. Verificăm telefonul mobil

Un alt semn important de gelozie nesănătoasă este verificarea telefonului mobil al partenerului. Chiar dacă nu avem parola, găsim mereu ocazia să-i verificăm WhatsApp-ul sau rețelele de socializare pentru a-i citi mesajele. Acest lucru nu este sănătos.

4. Suntem suspicioși dacă nu răspunde rapid la telefon

Graba este o problemă actuală în toată societatea, iar aceasta poate fi transferată și în relații. Dacă nu acceptăm ca celălalt să discute cu un prieten sau să facă alte lucruri în loc să răspundă imediat la telefon, este posibil să avem în față o situație de gelozie nesănătoasă.

Tânără care manifestă semne de gelozie
Neîncrederea cu privire la dispozitivele mobile poate duce la situații extreme, precum instalarea de aplicații de urmărire.

5. Verificăm și mirosim hainele

Verificarea și mirosirea hainelor partenerului pentru a detecta parfumuri sau pete care pot justifica gelozia nesănătoasă este un lucru foarte serios. Sunt acțiuni pe care le vedem în unele filme și pe care nu ar trebui să le reproducem în viața reală. Ce s-ar întâmpla dacă partenerul nostru ar face la fel? Ne-ar plăcea?

Gelozia nesănătoasă distruge relația de cuplu

Mulți oameni manifestă gelozie nesănătoasă și suferă din cauza acesteia. Detectarea geloziei nesănătoase este primul pas în căutarea ajutorului profesional. Trebuie să scăpăm de ideea că gelozia este bună sau că înseamnă că celălalt contează pentru noi. A ști că avem această atitudine ne va ajuta să stabilim limite.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.