3 sfaturi pentru a te elibera de convingerile limitative
 

3 sfaturi pentru a te elibera de convingerile limitative

Convingerile limitative nu se reduc la tărâmul gândirii, ci mai degrabă ne condiționează acțiunile. Aflați trei sfaturi pentru a le depăși!
3 sfaturi pentru a te elibera de convingerile limitative
Maria Fatima Seppi Vinuales

Scris și verificat de psihologul Maria Fatima Seppi Vinuales.

Ultima actualizare: 17 mai, 2023

„Dacă crezi, crezi”. Dincolo de semnificațiile acestei afirmații, sintagma sintetizează puterea pe care gândurile o au asupra acțiunilor noastre. De multe ori, convingerile limitative ajung să devină o profeție care se împlinește de la sine.

De exemplu, dacă o persoană crede că este incapabilă să vorbească în public pentru a explica un proiect, acest lucru duce la un cerc vicios al gândirii în care își imaginează că eșuează, greșește și devine ținta glumelor publicului. Dacă încearcă, stresul o va trăda. Dacă nu încearcă, își va reafirma convingerea limitativă că este incapabilă.

Convingerile limitative captează și închid, afectând potențialul și performanța. Ce putem face pentru a scăpa de ele?

Ce sunt convingerile limitative?

Abordarea convingerilor limitative este de mare interes pentru psihologia cognitivă. Comportamentul uman este direct legat de modul în care este structurată lumea.

Unul dintre cei care au abordat această temă este Aaron Beck, un expert în tablouri depresive. Multe dintre aceste convingeri sau erori de gândire se află la baza diferitelor tulburări.

Convingerile limitative sunt cele care împiedică sau blochează o persoană în dezvoltarea sa. Convingerile pot ține de persoana însăși („Nu sunt capabil să fac asta”) sau de ceea ce merită („Nu merit să fiu fericit”).

Multe dintre aceste convingeri limitative se bazează pe prejudecăți cognitive, adică pe distorsiunea la selectarea și interpretarea informațiilor. Există diferite tipuri de prejudecăți și ele pot replica și întări credințele limitative.

Diverse curente teoretice subliniază importanța experiențelor timpurii în formarea convingerilor limitative, în ceea ce privește conceptul de sine și stima de sine. Prin urmare, dacă toată viața ni s-a spus că suntem incapabili, la un moment dat am ajuns să credem acest lucru.

3 sfaturi pentru a te elibera de convingerile limitative

Convingerile limitative ne spun că suntem incapabili. Prin urmare, ele provoacă disconfort, frustrare și angoasă. Iată câteva sfaturi pentru a renunța la convingerile limitative!

1. Identifică și analizează convingerile limitative

Multe dintre convingerile limitative par să fi existat dintotdeauna. Apar din inerție, fără să ne gândim de unde vin sau ce cauze au. Așadar, un prim pas presupune identificarea lor pentru a le pune la îndoială.

Trebuie să facem un pas în față și să ne întrebăm de ce repetăm așa ceva. Uneori, răspunsurile au de-a face cu o experiență specifică. Alteori, descoperim că factorul declanșator este ceea ce am auzit de la alții la un moment dat. Convingerile limitative pot proveni și din așteptări prea mari atunci când ne comparăm cu cei din jur.

Atunci când le punem la îndoială, trebuie să le relativizăm. De exemplu, este o persoană cu adevărat inutilă pentru că devine nervoasă când vorbește în public? Sigur că nu. Acea persoană poate avea alte puncte forte.

Așadar, câteva întrebări pertinente pe care să ți le pui sunt:

  • Mă doare să gândesc așa?
  • Cum mă avantajează această gândire?
  • Ce lucruri s-ar putea schimba dacă aș gândi altfel?
  • Care sunt avantajele și dezavantajele convingerilor limitative?

2. Găsește alternative

Când identifici credința limitativă și disfuncțională, gândește-te la un lucru mai bun cu care să o înlocuiești.

Pune-ți întrebări precum următoarele:

  • Ce nouă convingere m-ar ajuta să nu mă mai simt așa?
  • Cum m-ar ajuta să gândesc diferit?
  • Ce s-ar întâmpla dacă aș încerca?

3. Acceptă-te și vorbește pozitiv

Există multe convingeri limitative care ne împiedică să ne atingem obiectivele. Trebuie să învățăm să ne cunoaștem și să ne respectăm așa cum suntem.

Este important să începem să schimbăm modul în care vorbim cu noi înșine. Dacă ne criticăm mereu, ajungem să credem ceea ce spunem.

Dincolo de aceste practici și întrebări pe care ni le putem pune, terapeuții cognitivi lucrează pe modele de gândire disfuncționale. Aceștia ne oferă ghiduri de schimbare pentru a adopta alte modele funcționale și adaptative. Pentru a face acest lucru, există tehnici de reprogramare.

Exemple ale celor mai comune convingeri limitative

Fără să ne dăm seama, mulți dintre noi repetăm convingerile limitative ca adevăruri incontestabile. Unele dintre cele mai frecvente convingeri limitative sunt următoarele:

„Dacă nu am putut atunci, nu voi putea nici acum”

Există credințe limitative care provin dintr-o experiență anterioară. Acestea ne condiționează viitorul. Cu toate acestea, trebuie să ne gândim întotdeauna că nu numai circumstanțele se pot schimba, ci și resursele disponibile. Așadar, dacă nu ai putut obține permisul de conducere la 25 de ani, o poți face la 35 de ani deoarece ai devenit mai atent și mai relaxat.

„Este imposibil pentru mine”

Obiectivul stabilit pare ireal sau utopic. Încercarea de a-l atinge este imediat înăbușită de convingeri limitative.

„Este prea târziu să încerc”

Această credință se bazează pe o prejudecată: vârsta sau timpul scurs. De exemplu, credem că cineva este prea bătrân pentru a-și schimba locul de muncă sau pentru a aborda o nouă profesie.

„Nu voi putea să”

Departe de a ne concentra pe instrumentele care ne ajută să ne atingem scopul, ne blocăm în limitări. Cum vom ști dacă suntem capabili sau nu dacă nici măcar nu încercăm?

Convingerile limitative ne împiedică să ne îndeplinim dorințele

Convingerile limitative nu se reduc la sfera gândirii. Ele ne condiționează acțiunile și sentimentele. Ne împiedică să ne conectăm cu ceea ce ne dorim, ne provoacă frustrare și nu ne lasă să mergem mai departe.

A lucra la convingerile limitative nu înseamnă a idealiza sau a ignora limitele sau condițiile reale. Nu încercăm să fim romantici cu privire la existență.

Trebuie este să identificăm resursele și punctele forte, precum și punctele slabe și amenințările. În acest fel, putem testa scenarii și mișcări realiste și la îndemâna noastră.

Trebuie să învățăm să ne cunoaștem pe noi înșine și să încetăm să ne comparăm cu ceilalți!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.