Oamenii cu viață dublă: caracteristici și consecințe
 

Oamenii cu viață dublă: caracteristici și consecințe

A avea o viață dublă are consecințe, de la neîncredere la o scădere a stimei de sine. De ce se întâmplă asta? Cum să recunoaștem persoanele cu viață dublă?
Oamenii cu viață dublă: caracteristici și consecințe
Maria Fatima Seppi Vinuales

Scris și verificat de psihologul Maria Fatima Seppi Vinuales.

Ultima actualizare: 06 martie, 2023

Oamenii cu viață dublă sunt cei care au o a doua familie sau o altă relație fără ca cineva să bănuiască asta. Este un fenomen care este legat de imaturitatea emoțională, deficiențele afective și stima de sine scăzută. Care sunt consecințele sale?

Adevărul este că descoperirea acestui tip de situație aduce cu sine multe probleme. „Nu aveam totul ca să fim fericiți?”, „Nu am făcut destule pentru tine?”… Multe elemente sunt implicate și le vom trece în revistă mai jos.

Ce înseamnă să ai o viață dublă?

Deși viața dublă este asociată cu relațiile și infidelitatea, trebuie luate în considerare și comportamentele legate de dependențe sau activități ilegale.

De exemplu, oamenii pretind că lucrează până târziu, dar sunt de fapt la cazinou. Sau pretind că primesc un salariu făcând o anumită muncă, care ulterior se dovedește a fi o afacere ilegală.

Vă amintiți seria Breaking Bad? Protagonistul este fi o mostră perfectă a unei persoane cu o viață dublă.

Oamenii cu viață dublă: de ce fac această alegere?

Încercarea de a găsi o cauză sau o listă de cauze nu are prea mult sens, deoarece omite greutatea pe care o au anumite experiențe în viața unei persoane. Totuși, există câteva cauze generale.

Bărbat trist stând la geam
Multe situații pot duce la adoptarea unei vieți duble.

Crize personale

Multe aventuri sau activități problematice (cum ar fi dependența de jocuri de noroc) merg mână în mână cu crizele personale. Viața dublă este o resursă pentru a face față conflictelor.

Căutarea de senzațional

Senzația de adrenalină motivează oamenii cu viață dublă. Chiar dacă este ceva care implică un anumit risc, mulți cred că este o modalitate de a-și recâștiga încrederea în sine sau de a se simți atotputernici.

Dorință

Viața dublă — când apare în cuplu — este asociată cu dorința. Angajamentul implică a fi alături de o altă persoană, dar asta nu înseamnă că încetăm să mai dorim să încercăm relații noi.

Probleme de comunicare

A avea dificultăți în ceea ce privește comunicarea și incapacitatea de a stabili limite poate împinge anumite persoane către o viață dublă mai simplă.

Ați auzit vreodată de cineva care a lăsat indicii evidente despre infidelitate? Acea persoană a vrut să simplifice lucrurile.

Modele de relații

Modelele și referințele servesc drept inspirație. Desigur, asta nu înseamnă că oamenii ai căror părinți au fost infideli sunt sortiți să repete același lucru. Este doar o informație care poate fi luată în considerare pentru a explora cu precizie ce valori sau ce modele ar fi putut fi interiorizate.

Caracteristicile oamenilor cu viață dublă

În ceea ce privește caracteristicile, trebuie să fim foarte atenți la generalizări. De cele mai multe ori, fiecare persoană are un motiv personal. Cu toate acestea, putem aminti câteva caracteristici:

  • Sunt incapabili să ia o decizie cu privire la sentimentele lor. Din acest motiv, optează adesea pentru viața dublă, care funcționează ca o evadare din ceea ce se întâmplă în prim-plan.
  • Sunt incapabili de responsabilitate afectivă. Aceasta implică recunoașterea faptului că propriile acțiuni au consecințe asupra celorlalți.
  • Cu cât viața dublă durează mai mult, cu atât devin mai reci și mai îndepărtați emoțional. Încep să trăiască într-un fel de disociere, pe măsură ce empatia, etica și chiar propria îngrijire de sine ajung în plac secund. Ajung chiar să se convingă că ceea ce fac nu este atât de grav.

Este posibil ca acești oameni să fie anesteziați emoțional atunci când desfășoară anumite activități, dar este posibil și ca, la întoarcerea acasă, să fie mai afectuoși, mai atenți și chiar mai dedicați.

Consecințele vieții duble

Oamenii cu viață dublă își complică relațiile
Conflictele nu sunt doar personale, ci îi pot afecta și pe cei dragi.

Există două consecințe principale. Pierderea încrederii poate depăși sfera cuplului. Familia va avea o altă imagine despre persoana respectivă. În plus, daunele și disconfortul provocate în relații sunt serioase.

Neîncredere: pierderea valorii cuvântului

Indiferent cât de des s-a întâmplat, impactul și efectul devastator asupra încrederii sunt aceleași. Neîncrederea are un efect „de maree” asupra tuturor celorlalte aspecte ale relației și chiar asupra altor domenii ale vieții. „Nu te recunosc”, „Nu știu cu cine am stat în acești ani”… sunt câteva dintre frazele spuse de parteneri.

Suferință: nu doar cuplul este afectat

Teoretic, după aflarea adevărului, relația se încheie. Totuși, lucrurile sunt mai complexe de atât. Partenerul este profund afectat, dar și stima de sine a individului are de suferit.

Atunci când există o familie, se pune problema lipsei de dragoste pentru copii. Suferința celuilalt părinte este evidentă, iar acest lucru tulbură copiii, indiferent de vârstă.

Nu uitați nici de familia extinsă, mai ales când vine vorba de o relație de lungă durată.

Apare un roller coaster de emoții, variind între furie, vinovăție, responsabilitate și rușine. Acestea se rotesc într-o buclă permanentă.

Dacă viața dublă implică o a treia persoană care a s-a implicat romantic, aceasta va suferi.

Mai devreme sau mai târziu, oamenii cu viață dublă vor simți doar durere

Este important să se țină seama de stereotipuri. De multe, pentru a justifica viața dublă, s-au folosit argumente precum „așa sunt bărbații”, „ar face-o și ea”, „caută afară ce nu găsește acasă”, etc.

Criteriul cu care se măsoară infidelitatea nu este același și, de multe ori, aceste judecăți morale ajung să întunece o situație în care doar cuplul ar trebui să intervină.

„Sigur a înșelat-o pentru că s-a dedicat prea mult copiilor ei”, spun adesea rudele care decid să intervină.

Bărbații tind să-și vadă bărbăția afectată, iar femeile respectul de sine. Cu alte cuvinte, genul determină interpretarea situației.

Aceste argumente sunt un adăpost general pentru o situație particulară. Dificultatea de a recunoaște că ceva se întâmplă la nivel personal sau la nivel de cuplu împiedică orice posibilitate de a căuta o soluție, fie ea continuarea sau încheierea relației. A nu spune lucrurilor pe nume va răni mai devreme sau mai târziu persoanele implicate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • González Galarza, Jomairy, & Martínez-Taboas, Alfonso, & Martínez Ortiz, Daniel (2009). Factores psicológicos asociados a la infidelidad sexual y/o emocional y su relación a la búsqueda de sensaciones en parejas puertorriqueñas. Revista Puertorriqueña de Psicología, 20( ),59-81.[fecha de Consulta 3 de Mayo de 2021]. ISSN: 1946-2026. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=233216361004.
  • Rodríguez Ceberio, M. (2017). Los juegos del mal amor. El amor, la comunicación y las interacciones que destruyen parejas. Buenos Aires: Ediciones B.
  • Selterman, Dylan et al. “Motivations for Extradyadic Infidelity Revisited.” The Journal of Sex Research 56 (2019): 273 – 286.
  • Soltanzadeh Rezamahalleh, M. (2021). Predicting Attitudes toward Marital Infidelity Based on Attachment and Perfectionism Styles. Journal of Modern Psychology, 1(1). https://doi.org/10.22034/jmp.1999.129775

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.