13 semne pe față care reflectă bolile
 

13 semne pe față care reflectă bolile

Deși nu facem legătura, multe probleme ale corpului ne pot trimite semnale pe față, așa că trebuie să învățăm să le recunoaștem pentru a trece la acțiune.
13 semne pe față care reflectă bolile
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Este suficient să ne privim în oglindă și să fim atenți la unele detalii pentru a depista din timp eventualele boli pe care le avem. Descoperiți 13 semne pe față care reflectă bolile!

Se spune că „fața este reflexia sufletului”. Uneori, este și reflexia sănătății, deoarece este unul dintre cei mai buni indicatori ce arată că ceva nu este în regulă în organism.

13 semne pe față care reflectă bolile

Rețineți că aceste semne nu reflectă întotdeauna boli, dar pot fi un efect al modificărilor hormonale sau al lipsei de somn, printre alte cauze. Prin urmare, la cea mai mică suspiciune de boală gravă, cel mai bine este să mergeți la medic pentru a obține un diagnostic și cel mai potrivit tratament.

1. Pungi și cearcăne sub ochi

Ele sunt adesea trăsături dobândite genetic. Cu toate acestea, se poate întâmpla să apară peste noapte. Printre cauzele posibile găsim:

  • Fumat
  • Nutriție proastă
  • Dezechilibru hormonal
  • Lipsa somnului
  • Consum excesiv de alcool

2. Pete sau acnee pe frunte

Semne pe față produse de acnee

 

Brusc v-ați apărut o acnee ușoară? Poate fi din cauza anumitor probleme digestive sau consumului de alimente grase. Se pare că există dovezi care sugerează că integritatea tractului gastrointestinal contribuie la apariția acneei.

Dacă acesta este cazul, cel mai bine este să faceți mici modificări în obiceiurile alimentare. Mergeți la un nutriționist pentru sfaturi.

3. Nas roșu

Dacă aveți nasul mai roșu decât în mod normal, nu uitați că acesta este conectat la diferite vase de sânge. În cazul în care unul nu funcționează bine, culoarea nasului tinde să se schimbe automat.

Mergeți la medic pentru a efectua analizele corespunzătoare. Ar putea fi o boală care necesită atenție, cum ar fi rinofimul, o alergie sau o simplă răceală.

4. Ten și ochi galbeni

Pot fi o consecință a disfuncției hepatice. Icterul este colorarea galbenă a pielii sau a ochilor cauzată de bilirubină. Poate fi un semn al diferitelor probleme de sănătate.

Mergeți la medic cât mai curând posibil pentru un control al pancreasului, al ficatului, al vezicii biliare sau al bilei. Astfel, puteți exclude boli precum hepatita, mononucleoza, etc.

5. Apariția alunițelor și a petelor pe piele

Medic care examinează alunițe

 

Este posibil ca, după mai multe ore la soare, pielea să genereze pete. Restricționați expunerea și utilizați protecție solară pe piele.

Dacă observați modificări neregulate ale alunițelor sau ale semnelor din naștere după câteva zile, mergeți la dermatolog pentru ca profesionistul să vă poată diagnostica.

6. Erupție pe față sub formă de fluture

Aceasta tinde să apară ca o pată roșie mai mare pe față. Este cauzată de lupusul eritematos sistemic. Este important să mergeți la medic pentru a efectua analize și a primi tratamentul adecvat.

7. Exfoliere a pielii din jurul gurii și nasului

Aceste semne indică lipsa de vitamine precum A, B, C sau E. Pot apărea căderea considerabilă a părului, unghiile fragile și slăbiciunea generalizată în restul corpului.

Cereți sfatul unui nutriționist și începeți prin a vă reajusta dieta, adăugând alimente cu vitaminele care vă lipsesc. Aceste deficite, pe termen lung, pot fi foarte dăunătoare sănătății.

8. Erupție cutanată în zona triunghiului nazolabial

Herpes labial

 

Observați o erupție pe față? Dacă apare în locuri foarte specifice, cum ar fi buzele sau nasul, indică faptul că este posibil să suferiți de herpes.

De obicei, herpesul se vindecă de la sine. Cu toate acestea, aplicarea unui unguent farmaceutic nu este o idee rea.

9. Buze crăpate

Dacă aveți crăpături pe buze, este foarte important să consumați multă apă. Balsamurile de buze pot fi o soluție bună.

De obicei, crăpăturile apar din cauza lipsei de hidratare, expunerii la soare sau alergiilor. Cu toate acestea, este important să le acordați atenția cuvenită.

10. Păr facial în exces

Aceasta este o altă trăsătură genetică. Însă, acest lucru nu exclude faptul că ar putea fi o modificare hormonală cauzată de sindromul ovarului polichistic (PCOS).

Mergeți la medicul ginecolog pentru a primi un tratament adecvat. El va determina cauza problemei.

11. Hiperpigmentare pe față

Semne pe față care reflectă bolile la femei

 

Acest semnal tinde să se manifeste în timpul sarcinii. Apare ca un fel de pată în zona obrajilor sau a septului nazal.

Este vorba despre melasmă. Este indicat sa mergeți la medic, mai ales dacă nu are legătură cu sarcina.

12. Sprâncene și gene subțiri

Fără să apelați la vreo intervenție chirurgicală sau tratament, observați brusc că sprâncenele sunt mai subțiri sau că v-ați pierdut genele. Este posibil să suferiți de probleme ale glandei tiroide. Faceți analize de sânge și mergeți la medic.

13. Acnee și erupție pe bărbie

Bărbia este asociată cu hormonii. Astfel, printre factorii care pot favoriza apariția acneei sau a erupțiilor cutanate găsim:

  • Stresul
  • Lipsa de somn
  • Dezechilibrul hormonal

Ce să faceți dacă aveți semne pe față care reflectă bolile

Este important să mergeți la medic și să faceți controale regulate pentru a exclude probleme mai grave.

Uneori, problemele apar din cauza unei perioade de stres, dezechilibrelor hormonale sau chiar lipsei de somn. Mâncați mai sănătos. Adăugați legume în meniurile zilnice și veți observa diferența!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Tan, J. K. L., & Bhate, K. (2015). A global perspective on the epidemiology of acne. British Journal of Dermatology. https://doi.org/10.1111/bjd.13462
  • Arduino, P. G., & Porter, S. R. (2008). Herpes Simplex Virus Type 1 infection: Overview on relevant clinico-pathological features. Journal of Oral Pathology and Medicine. https://doi.org/10.1111/j.1600-0714.2007.00586.x
  • Nygaard, B. (2015). Primary hypothyroidism. American Family Physician. https://doi.org/10.1016/S0015-1882(09)70095-3
  • Liu, A., Al-Lami, A., & Kapoor, K. (2019). Rhinophyma: when Red Nose Day is no laughing matter. The British journal of general practice : the journal of the Royal College of General Practitioners, 69(680), 137. https://doi.org/10.3399/bjgp19X701585
  • Sarkar, R., Ranjan, R., Garg, S., Garg, V. K., Sonthalia, S., & Bansal, S. (2016). Periorbital Hyperpigmentation: A Comprehensive Review. The Journal of clinical and aesthetic dermatology, 9(1), 49–55
  • Bowe, W. P., & Logan, A. C. (2011). Acne vulgaris, probiotics and the gut-brain-skin axis – back to the future?. Gut pathogens, 3(1), 1. https://doi.org/10.1186/1757-4749-3-1
  • Gondal B, Aronsohn A. A Systematic Approach to Patients with Jaundice. Semin Intervent Radiol. 2016;33(4):253-258. doi:10.1055/s-0036-1592331
    • Jović A, Marinović B, Kostović K, Čeović R, Basta-Juzbašić A, Bukvić Mokos Z. The Impact of Pyschological Stress on Acne. Acta Dermatovenerol Croat. 2017;25(2):1133-1141.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.