Acest scurtmetraj te va face să reflectezi asupra tiraniei oglinzii tale
 

Acest scurtmetraj te va face să reflectezi asupra tiraniei oglinzii

Perfecțiunea nu merită dacă pentru a o atinge trebuie să suferim și să nu ne acceptăm așa cum suntem.
Acest scurtmetraj te va face să reflectezi asupra tiraniei oglinzii
Raquel Aldana

Scris și verificat de psihologul Raquel Aldana.

Ultima actualizare: 03 ianuarie, 2023

Te-ai oprit vreodată să te gândești ce ești capabilă să faci din cauza tiraniei oglinzii? Probabil, dacă o vei face, vei realiza că ești extrem de dură și crudă în gândurile pe care ți le dedici. De multe ori, chiar și propria percepție este exagerată și apare o distorsiune cognitivă foarte periculoasă, așa cum s-a afirmat în acest studiu de la Universitatea din Valparaíso (Chile).

„Nu este corect”, „Mi-ar plăcea să am mai pieptul mai mare”, „Trebuie să slăbesc, astfel încât blugii să-mi vină mai bine”, „Rămân fără păr”, „Buzele mele sunt oribile”, „Nu inspir nimic cu look-ul meu”, „Nu pot merge la plajă cu acest bikini, toate vergeturile vor fi vizibile”.

Un număr nesfârșit de atacuri care constituie o luptă adevărată și acerbă corp la corp cu sine. Un dispreț constant pentru frumusețea noastră, existența noastră și realitatea noastră.

Corp privit de sus

 

Cea mai frumoasă curbă a unei femei este zâmbetul ei

Se spune că cea mai frumoasă curbă a unei femei este zâmbetul ei, deoarece prin ea se acceptă pe sine. Cu toate acestea, dialogul pe care îl purtăm de obicei cu sinele nostru în fața oglinzii reușește să ne facă zâmbetul să dispară.

În acest fel, hrănim un teribil sabotaj de sine, generând o mare nesiguranță, lăsând stima de sine deoparte și condamnându-ne să trăim în singurătate.

Acest scurt exemplifică perfect modul în care ne pedepsim și ne maltratăm din cauza tiraniei oglinzii, pe măsură ce o folosim pentru proiecția nesiguranțelor, a furiei și a conceptului de sine negativ.

https://www.youtube.com/watch?v=PDYyiZuYyMc

Suntem capabili să ne distrugem esența și să nu mai fim noi înșine, adaptându-ne la niște canoane care nu sunt ale noastre și nici măcar reale.

Oricum, acest lucru nu este valabil doar pentru femei. Bărbații se supun acelorași cruzimi. În acest fel, petrecem puțin timp cultivând ceea ce ne place și lucrând la iubirea de sine. Lăsăm literalmente viața să meargă în timp ce privim cum sclipirea din ochii noștri se estompează.

Te-ai născut pentru a fi reală, nu pentru ca societatea să-ți spună cum să te vezi pe tine însăți

Nu există o atitudine mai inteligentă decât una care să insufle și să promulge respectul pentru sine și pentru ceilalți. Nu merită să ne privim prin ochelarii idealurilor sociale, deoarece perfecțiunea nu există și idealizarea duce la nefericire.

Corpul tău nu este dușmanul tău și, prin urmare, nici tirania oglinzii nu este ceva real. Tu ești cea care, prin gândurile și cerințele tale, îți distrugi bunăstarea și te convingi că ar trebui să te urăști.

Trebuie să treci la a privi dincolo de oglindă, să încetezi să te torturezi. Nu ridurile, kilogramele, lipsa curbelor și celulita te definesc. Ești o persoană care este alcătuită din ceea ce simte, ce face și ce crede.

Te vei simți bine numai dacă te uiți în oglindă și încetezi să te cerți pentru fiecare detaliu. Creează o atmosferă de acceptare și iubire față de tine și față de corpul tău.

Nu te poți umili. Perfecțiunea nu are sens dacă trebuie să suferim cu singurul obiectiv de a fi toți egali. De aceea, este timpul să pariezi pe „imperfecțiune”, pe diferențe, pe a fi unică.

Depinde de tine ca reflexia din oglindă să nu te rănească. Valoarea ta depinde de tine, nu de a avea curbe și riduri mai mult sau mai puțin vizibile.

Exersează iubirea de sine și renunță la efectele tiraniei oglinzii

Femeie care nu mai suferă din cauza tiraniei oglinzii

 

Îndrăgostește-te de tine și de viață. Nu este vorba de a fi egoistă, ci de a te aprecia și a privi în interior pentru a fi stăpâna propriei tale ființe.

Pentru a face acest lucru, trebuie să ne însușim conceptul de sine, să îl facem al nostru și să nu permitem ca ceea ce alții adoptă să afecteze acele judecăți care, în opinia noastră, sunt corecte. Doar așa vom distruge acele comportamente care fac ca iubirea de sine să nu poată evolua pozitiv.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.