Logo image
Logo image

Sfaturi despre vopsitul mobilei din lemn

5 minute
Articolul de astăzi conține câteva sfaturi despre cum să vopsești mobilierul din lemn într-un mod profesionist. Dacă ești în căutarea unui aspect nou pentru mobilierul tău din lemn sau vrei să reciclezi mobilierul vechi, acest articol este ceea ce căutai!
Sfaturi despre vopsitul mobilei din lemn
Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Vopsitul mobilei din lemn este simplu și trebuie doar să ții cont de câteva indicații exacte. Acesta este un mod minunat de a-ți redecora casa!

Lemnul este un material atât de valoros și este prezent în majoritatea caselor într-o formă sau alta. De fapt, este atât de versatil și durabil, încât există posibilități infinite de reciclare și recondiționare a acestuia. Prin urmare, poți transforma o piesă veche, fără a fi nevoie să investești în mobilier nou.

Articolul de astăzi conține câteva sfaturi despre vopsitul mobilei din lemn.

Caracteristicile și avantajele mobilierului din lemn

Mobilierul din lemn are multe avantaje, unele dintre ele fiind:

  • Adaugă căldură casei, deoarece este un material natural. Orice mediu cu lemn va fi confortabil și plăcut.
  • Este clasic și nu se demodează niciodată, indiferent de ultimele tendințe în modă.
  • Mobilierul din lemn este ușor de curățat, reparat și restaurat.
  • Este un produs extrem de durabil pe care îl poți lăsa ca moștenire și care poate dura multe generații.

Sfaturi despre vopsitul mobilei din lemn

Vopsirea mobilierului din lemn este simplă, dar trebuie să ții cont de unele lucruri. Trebuie să urmezi cu atenție fiecare pas.

De asemenea, utilizează materialele pe care ți le sugerăm, deoarece nu poți folosi orice vopseluri pe lemn. Acestea fiind spuse, să trecem la prima opțiune!

Citește mai mult:

5 culori la modă pentru casă

Some figure
Lemnul poate fi reciclat elegant, oferind un stil nou oricărei încăperi.

Vopsitul mobilei din lemn în culori vii

Pentru această alternativă, primul lucru pe care îl vei face va fi să șlefuiești întreaga suprafață. Acest pas este esențial și baza pentru ca lucrarea finală să pară profesională.

  • Elimină orice lac, murdărie, grăsime și altele cu șmirghelul. Trebuie să faci acest lucru în direcția fibrelor lemnului.
  • Atunci când nu mai există urme de vopsea sau lac, va trebui să ștergi lemnul cu o cârpă pentru a îndepărta praful. Vopseaua nu va adera bine dacă nu îndepărtezi praful corect.
  • Acum este timpul să aplici grundul. Acesta este un tip de acoperire, similar vopselei, pe care trebuie să îl aplici pe lemn înainte de a începe să îl acoperi cu nuanța finală la alegere.
  • Lasă-l să se usuce câteva ore și apoi dă vopseaua finală. Este posibil să trebuiască să aplici mai mult de un strat, așa că lasă vopseaua să se usuce între timp.
  • În cele din urmă, aplică un strat de lac incolor (mat sau lucios) pentru a proteja vopseaua, pentru ca aceasta să dureze mai mult.

În ceea ce privește materialele suplimentare, vei avea nevoie de o pensulă pentru colțuri și caneluri și de un trafalet. Dimensiunile și materialele vor varia în funcție de dimensiunile mobilierului și de preferințe.

Restaurarea unei piese de mobilier cu lac

  • A doua opțiune necesită lucrul cu lacuri pentru a remodela o piesă de mobilier din lemn. Lacul poate fi incolor sau poate avea o anumită tonalitate. Alegerea finală va depinde de starea lemnului.
  • Primul lucru pe care îl vei face este să îndepărtezi petele de pe lemn, folosind produse special concepute în acest scop. Apoi, vei șlefui suprafața cu un șmirghel cu granulație medie pentru a îndepărta orice resturi de lac anterior și alte imperfecțiuni.
  • Apoi, vei aplica o bază și lemnul o va absorbi. Produsul se prezintă sub formă de ulei sau spray.
  • Șlefuiește din nou lemnul după ce se usucă, cu un șmirghel cu o granulație mai fină. Curăță praful cu o cârpă.
  • Acum este timpul pentru lacul principal. Primul strat trebuie diluat subțire, în timp ce al doilea va fi puțin mai gros. Este important să lași lemnul să se usuce cel puțin 24 de ore între aplicări.

Sfaturi generale de care trebuie să ții cont la vopsitul mobilei din lemn

Iată câteva sfaturi care sunt importante la începerea restaurării mobilierului din lemn. Există momente în care vrei să imiți un design pe care l-ai văzut în altă parte, dar nu este întotdeauna posibil să faci acest lucru cu ceea ce ai acasă.

Materialele

Asigură-te că vopseaua pe care o alegi este potrivită pentru ceea ce vrei să faci. Citește detaliat etichetele și instrucțiunile producătorului înainte de a o achiziționa și mai ales înainte de a o aplica. De exemplu, dacă vrei să restaurezi mobilierul de exterior, lacul trebuie să fie rezistent la soare și la apă. Pentru răchită, ideal este spray-ul, deoarece poate ajunge în colțuri.

Varietatea de pensule și role poate fi copleșitoare, așa că cel mai important lucru de care trebuie să ții cont este piesa de mobilier pe care vrei să o vopsești.

Rolele sunt cele mai bune pentru suprafețe mari și netede, deoarece periile pot lăsa urme și peri. În ceea ce privește unghiurile și colțurile, îți sugerăm să alegi o pensulă.

Asamblat sau dezasamblat?

Aceasta este întrebarea de un milion de dolari! Din nou, va depinde de tipul de mobilier. Demontează-l dacă este ușor să faci acest lucru pentru a putea ajunge în fiecare colț și a oferi lemnului o protecție adecvată.

Scoate orice piesă detașabilă, cum ar fi mânerele, sertarele și rafturile, pentru a facilita sarcina de șlefuire și vopsire dacă nu poți dezasambla mobila în întregime.

Îți recomandăm:

Cum să creezi mobilă din materiale reciclate

Some figure
Demontează piesa de mobilier dacă poți, pentru a putea vopsi toate colțurile.

Este necesară amorsarea?

Da, pentru că vei economisi timp și vopsea. Poate că nu știai, dar lemnul amorsat este mai ușor de vopsit, iar finisajul va fi mai uniform.

Ce vopsești mai întâi și cum?

Vei vopsi din interior spre exterior. Începe cu o pensulă pentru colțuri și apoi treci la suprafețele mai mari cu o rolă. Direcția trebuie să urmeze fibra lemnului. De asemenea, nu supraîncărca pensula. Vei împiedica astfel picurarea vopselei.

Este plăcut să vopsești mobilier din lemn

Există două momente importante când vopsești mobilierul: începutul și sfârșitul. Pregătește bine suprafața înainte de a o vopsi și nu te grăbi. O suprafață curată fără impurități și murdărie va asigura aderența vopselei. De asemenea, umple orificiile sau imperfecțiunile cu chit pentru lemn – alege tonul cel mai asemănător piesei de mobilier.

Mobilierul clasic necesită lăcuire sau alte tehnici pentru a căpăta aspectul potrivit. Opțiunile cu privire la finisaj sunt nelimitate!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Huallullo, C., & Olegario, G. (2018). Estudio de los materiales de acabado de superficies de muebles de madera.
  • González, S. F. L. Manipulación y Almacenamiento de Sustancias Químicas en la Industria de Muebles de Madera en la Ciudad de Cuenca.
  • Urias, J. T., de la Rosa, A. B., Velázquez, R. F., & Ambríz, A. C. (2002). Vida útil de dos barnices para exteriores mediante intemperismo artificial en madera de aile, pino y encino. Revista Chapingo. Serie ciencias forestales y del ambiente8(1), 83-90.
  • Morales, M. I. C., & Sordo, J. J. E. (1995). Acabados para madera en exteriores. Madera y Bosques1(2), 9-22.
  • Nutsch, W. (1996). Tecnología de la madera y del mueble. Reverté.
  • Bohórquez Duque, M. S. (2005). Guía para el artesano: referencial oficios de madera.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.