Logo image
Logo image

10 sfaturi estetice pentru pacienții cu lupus

4 minute
Pacienții cu lupus găsesc în machiaj o alternativă de a ascunde roșeața pielii. Descoperiți și alte trucuri utile pentru a face față consecințelor fizice ale bolii!
10 sfaturi estetice pentru pacienții cu lupus
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina

Ultima actualizare: 05 iunie, 2023

Camuflarea semnelor fizice ale unei afecțiuni autoimune nu este întotdeauna ușoară; totul depinde de tipul și gradul bolii. De exemplu, pacienții cu lupus eritematos sistemic (LES) au nevoie de trucuri pentru ascunderea imperfecțiunilor. Descoperiți 10 sfaturi estetice pentru pacienții cu lupus!

Soluția se numește machiaj terapeutic și este prezentată în revista Dermatological Nursing ca ajutor pentru acoperirea leziunilor inestetice cu produse care favorizează tratamentul medical.

Cifrele oferite de Lupus Foundation of America arată că 90% dintre bolnavi sunt femei și că lupusul cutanat reprezintă 10% din totalul cazurilor. Deși utilizarea produselor cosmetice nu vindecă bala, ascunderea leziunilor pe care afecțiunea le provoacă pielii contribuie la creșterea încrederii în sine.

Ce este lupusul?

Lupusul este o boală cronică ce provoacă inflamație și dăunează țesutului organelor afectate. Definiția prezentată de Lupus Research Alliance subliniază că, în afară de problemele cutanate, pacienții pot avea leziuni ale plămânilor, articulațiilor, creierului, rinichilor și vaselor de sânge.

Originea bolii este influențată de următoarele:

  • Genetică
  • Factori de mediu
  • Viruși și infecții
  • Epigenetică

Lupusul cutanat

Persoanele cu lupus cutanat sunt supuse unui tratament care îmbunătățește aspectul pielii, ameliorând cicatricile și împiedicând apariția altora noi. Ei trebuie să protejeze de soare sau de lumina artificială acele erupții în formă de fluture, vizibile pe obraji și pe puntea nasului.

Focarele nu apar doar la nivelul pielii, ci acoperă și alte părți ale corpului. Boala tinde să decoloreze sau să hiperpigmenteze zonele afectate. Din acest motiv, mulți pacienți cu lupus recurg la produse cosmetice care ascund leziunile.

Some figure
Lupusul afectează calitatea vieții și stima de sine așa că este important să căutăm alternative care să ne îmbunătățească starea de spirit.

10 sfaturi estetice pentru pacienții cu lupus

Potrivit Academiei Spaniole de Dermatologie și Venereologie (AEDV), dermocorecția crește încrederea în sine a pacientului cu lupus.

Folosirea oricărui produs trebuie să aibă avizul medicului curant. În plus, AEDV insistă că este esențial să folosiți formule non-dense, hipoalergenice, non-comedogenice și simple.

1. Aplicați cremă hidratantă

Hidratarea pielii este baza. Se face înainte de aplicarea protecției solare și a restului produselor cosmetice. Există creme hidratante cu componente antiinflamatoare. Pielea cu lupus apreciază simplitatea cremelor hidratante tip spray.

2. Alegeți cea mai bună protecție solară

Cosmeticele nu vor avea niciun efect dacă pielea nu este îngrijită corespunzător. Acoperiți pielea cu protecție solară înainte de machiaj.

Sunt de preferat produsele cu spectru larg. Se reaplică la fiecare 80 de minute, folosind pulberi minerale ce conțin antioxidanți și oxid de zinc.

3. Căutați haine din material special

Există haine care protejează pielea. Lupus Foundation of America recomandă țesături dense și culori deschise, deoarece acestea absorb mai puțină radiație UV.

Aceeași instituție menționează faptul că aceste articole de îmbrăcăminte sunt vândute de magazinele cu articole sportive, fiind etichetate cu acronimul UPF sau FPS (factorul de protecție ultravioletă).

În astfel de magazine, puteți găsi și accesorii precum ochelarii și pălăriile.

4. Purtați machiaj non-iritant

Acoperiți roșeața fără a împiedica transpirația pielii. Cereți în magazine un machiaj cu acoperire maximă, care să reziste cât mai mult, fără a irita pielea. Alegeți produsele ușoare.

5. Combinați primerul și corectorul

Primerul verde și corectorul ascund roșul. Primul este pentru întreaga față și minimizează dimensiunea porilor, în timp ce al doilea se folosește doar pe zonele cu imperfecțiuni.

6. Alegeți fondul de ten potrivit

Fondul de ten este cheie în camuflarea imperfecțiunilor. Dacă iritația nu este intensă, folosiți produse normale. Erupțiile grave necesită un produs asemenea celui folosit pentru ascunderea tatuajelor, potrivit pentru ten și orice altă parte a corpului.

7. Conturați fața

O parte a tratamentului pentru controlul lupusului implică administrarea de corticosteroizi. Această clasă de medicamente are ca efect rotunjirea feței tipică sindromului Cushing, după cum indică Societatea Endocrină. Conturați maxilarul cu fard și iluminator.

8. Alegeți o pensulă bună

Aplicați machiajul cu pensule concepute pentru corectare sau acoperire completă.

9. Profitați de benzile depilatoare

Steroizii provoacă și creșterea constantă a părului facial. Întrebați specialistul dacă puteți să îl îndepărtați cu benzi sau creme speciale. Nu folosiți lame.

10. Îndepărtați petele de pe piele

Dacă observați pete în timpul tratamentului, loțiunile cu hidrochinonă fac o treabă foarte bună. Când boala este în remisie și întotdeauna cu aprobare profesională, puteți face ședințe de depigmentare cu laser.

Citiți și: Lupusul în sarcină: ce trebuie să știi

Some figure
Pe lângă efectele directe ale afecțiunii asupra pielii, anumite medicamente provoacă modificări ale tenului.

Stima de sine și frumusețea la pacienții cu lupus

Nu este obligatoriu să vă machiați; faceți-o doar dacă vi se potrivește. Este normal să simțiți tristețe sau frustrare, mai ales din cauza apariției simptomelor care modifică aspectul fizic.

Abordarea stimei de sine facilitează percepția evenimentelor, astfel încât acestea să fie mai puțin stresante, așa cum se explică într-un articol din Revista Cubană de Reumatologie.

Așa cum sfaturile de frumusețe pentru pacienții cu lupus îmbunătățesc aspectul pielii, având un sistem de sprijin, călătoria devine suportabilă. Familia, prietenii și animalele de companie fac o persoană mai puternică.

Acordați-vă timp pentru a accepta boala și a vă simți confortabil cu alternativele cosmetice!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • 10 formas de protegerse al aire libre. Fundación Lupus de América. Estados Unidos. https://www.lupus.org/es/resources/10-wearable-ways-to-protect-yourself-outdoors
  • Datos y estadísticas sobre el lupus. Fundación Lupus de América. Estados Unidos. https://www.lupus.org/es/resources/datos-y-estadisticas-sobre-el-lupus
  • De la Riva Grandal A, Rodríguez Martín CF, Sánchez Mateos JLS. Maquillaje terapéutico sobre lesiones dermatológicas faciales. Enfermería Dermatológica. Año 3. Núm. 8. pp. 28-35. España; 2009. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4325434
  • Epigenética. National Human Genome Research Institute. Estados Unidos. https://www.genome.gov/es/genetics-glossary/Epigenetica#:~:text=La%20epigen%C3%A9tica%20es%20el%20estudio,la%20secuencia%20base%20de%20ADN.
  • García EN, Lánigan Gutiérrez ME. Niveles de autoestima en pacientes con diagnóstico de lupus eritematoso sistémico. Revista Cubana de Reumatología. Vol. 9. Núm. 1. Cuba; 2017. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1817-59962017000100001
  • Grupo de estética y terapéutica de la AEDV. Maquillaje terapéutico. Academia Española de Dermatología y Venereología. Fundación Piel Sana. España; 2017. https://fundacionpielsana.es/mente-sana/maquillaje-terapeutico
  • Munir K. El síndrome de Cushing. Sociedad Endocrina. Estados Unidos; 2017. https://www.endocrine.org/patient-engagement/multilingual-resource-library/el-sindrome-de-cushing
  • ¿Qué es el lupus? Alianza para la Investigación del Lupus. Estados Unidos. https://www.lupusresearch.org/en-espanol/acerca-del-lupus/que-es-el-lupus/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.