Efectele cortizolului asupra pielii
 

Efectele cortizolului asupra pielii

Există mai multe efecte negative ale cortizolului asupra pielii, care pot fi evitate prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Stresul este un factor foarte dăunător pentru sănătate.
Efectele cortizolului asupra pielii

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Efectele cortizolului asupra pielii pot fi negative atunci când substanța este în exces. Să ne amintim că acesta este temutul hormon al stresului. Este prezent în organism în mod natural, dar în cantități crescute provoacă probleme.

Stresul are un impact negativ asupra sănătății generale. Unele dintre repercusiunile sale includ dureri de cap, insomnie, oboseală și iritabilitate. Pe piele apar semne pe care le vom prezenta mai jos.

Cortizolul este hormonul stresului

Organismul produce o cantitate mai mare de cortizol atunci când se confruntă cu o situație amenințătoare. Acest hormon face ca creierul să intre în alertă și corpul să se pregătească în mod corespunzător pentru luptă sau fugă. De aceea, în principiu, este o substanță care ajută la supraviețuire.

Totuși, dacă acel sentiment de amenințare devine continuu sau apare în fața unor stimuli care nu îl justifică, organismul produce mai mult cortizol decât este necesar. Excesul provoacă multiple modificări în organism, majoritatea negative.

Efectele cortizolului asupra pielii favorizează dezvoltarea diverselor probleme și chiar boli dermatologice. De obicei, crește și nivelul altor hormoni care pot fi dăunători, cum ar fi adrenalina și histamina.

Efectele negative ale cortizolului asupra pielii

Efectele negative ale cortizolului asupra pielii apar deoarece acest hormon are capacitatea de a accelera descompunerea colagenului și a elastinei. Ambele substanțe sunt esențiale pentru sănătatea pielii.

1. Riduri

Producția afectată de colagen și elastină duce la formarea ridurilor. De asemenea, stresul determină o rigiditate mai mare în mușchii feței. Aceasta, la rândul său, accentuează liniile de expresie.

De asemenea, cortizolul din piele reduce capacitatea de a absorbi apa.

Femeie care vede efectele cortizolului asupra pielii

2. Acnee

Stresul dezechilibrează microbiota pielii, adică microorganismele care locuiesc în mod natural în piele. Când se întâmplă acest lucru, se produce ulei în exces, porii se înfundă și apar coșuri enervante.

3. Aspect tern

Excesul de cortizol, cauzat de stres, împiedică reînnoirea celulelor. În consecință, crește acumularea de celule moarte și toxine. Acest lucru duce la un aspect tern al pielii.

4. Piele sensibilă

Pielea este slăbită de acțiunea cortizolului. Este posibil ca pielea să înceapă să reacționeze exagerat la substanțe sau stimuli care anterior nu au cauzat nicio dificultate.

5. Lipsă de flexibilitate

Cortizolul provoacă un efect de strângere a pielii. Acest lucru este mai vizibil după ce vă spălați fața. Pielea pare strânsă, dar nu tonificată. Hormonul reduce capacitatea pielii de a reține apa.

6. Excoriații

Excoriațiile sunt iritații ale pielii care sunt cauzate de frecare. Unul dintre efectele cortizolului asupra pielii este apariția mâncărimii. Acest lucru duce la formarea acestor leziuni din cauza scărpinatului.

7. Dermatită seboreică

Dermatita seboreică este o boală dermatologică care se activează atunci când o persoană se confruntă cu episoade de stres. Apar coji și roșeață a pielii, în special pe scalp.

8. Dermatită atopică

Cortizolul din piele favorizează și dermatita atopică. Stările de stres prelungite activează simptomele, deși nu sunt singurul factor de risc.

9. Psoriazis

Psoriazisul determină accelerarea ciclului de viață al celulelor. Acest lucru le face să moară prematur și să se acumuleze pe suprafața pielii, formând pete și solzi roșii.

În aceste condiții, există mâncărime intensă și durere. Stările de stres favorizează episoadele de activare a simptomelor.

Leziuni provocate de psoriazis

10. Căderea părului

Una dintre problemele cauzate de cortizol este căderea părului. Această afecțiune este cunoscută sub numele de alopecie și, uneori, devine atât de agresivă, încât poate provoca chelire. Cu toate acestea, părul reușește să-și revină atunci când se ajunge la o stare de liniște.

Cum să contracarăm efectele cortizolului asupra pielii?

Cel mai important lucru pentru a evita efectele negative ale cortizolului asupra pielii este gestionarea stresului. Există mai multe moduri de a face acest lucru, cum ar fi următoarele:

  • Activitatea fizică: exercițiile fizice au efecte pozitive asupra stării de spirit.
  • Meditație: Practicile de meditație sunt adesea foarte eficiente în reducerea stresului și atingerea unui echilibru mintal.
  • Viață socială sănătoasă: contactul pozitiv cu alți oameni este o modalitate excelentă de a echilibra emoțiile.
  • Igiena somnului: îndepărtați ecranele din cameră și mergeți la culcare mereu la aceeași oră.

Adoptați câteva obiceiuri de bază de îngrijire dermatologică:

  • Curățați pielea zilnic, dimineața și seara.
  • Exfoliați pielea o dată pe săptămână.
  • Folosiți întotdeauna protecție solară.
  • Hidratați pielea în fiecare zi.

Nu trebuie uitat faptul că impactul unui nivel ridicat al acestui hormon afectează și alte organe și sisteme ale corpului. Prin urmare, este esențial să vă gestionați bine emoțiile.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Patiño, L. A., & Morales, C. A. (2013). Microbiota de la piel: el ecosistema cutáneo. Revista de la Asociación Colombiana de Dermatología y Cirugía Dermatológica, 21(2), 147-158.
  • Jiménez Quirós, D. (2014). Estimación del tiempo de evolución de las excoriaciones, basado en el análisis histológico. Medicina Legal de Costa Rica, 31(2), 34-41.
  • Thau, L., Gandhi, J., & Sharma, S. (2021). Physiology, cortisol. StatPearls [Internet].

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.