10 sfaturi importante de igienă în sala de sport
 

10 sfaturi importante de igienă în sala de sport

Igiena este de o importanță vitală în sala de sport. Descoperiți cum o puteți menține în permanență!
10 sfaturi importante de igienă în sala de sport
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 18 martie, 2023

Sala de sport este un spațiu închis în care se adună multe persoane pentru a face mișcare, așa că măsurile de igienă sunt esențiale. Astfel de obiceiuri nu sunt doar responsabilitatea celor care se ocupă de întreținerea sălii și a aparatelor. Și cei care vin la antrenament sunt responsabili de igienă. Descoperiți 10 sfaturi importante de igienă în sala de sport!

Riscurile de a contracta infecții sunt reduse la minim dacă luați anumite măsuri în sala de sport.

Care sunt riscurile igienei precare în sala de sport?

În sala de sport, este foarte ușor să dobândiți infecții respiratorii. Este nevoie doar de un strănut sau de mâini nespălate pentru a contamina aparatele sau aerul.

Ciupercile și bacteriile de pe suprafețe sunt declanșatoare de modificări ale pielii. Acești microbi aterizează și pe prosoape și podele, crescând șansele de infecții fungice.

Tinea inguinalis și infecția cu stafilococ sunt alte consecințe ale igienei precare în sala de sport. În plus, Școala de Medicină a Universității din Maryland adaugă COVID-19 și impetigo pe lista de boli ce pot fi contractate în sala de sport.

O anchetă a Jurnalului Internațional de Cercetare a Mediului și Sănătate Publică indică sălile de sport ca surse de transmitere a infecțiilor. Există 25 de tulpini bacteriene ușor de contractat în sălile de sport.

Infecțiile stafilococice sunt cele mai frecvente.

10 sfaturi importante de igienă în sala de sport

Indicațiile de bază sunt să nu vă atingeți fața, să purtați mereu tricou și să aveți grijă unde puneți obiectele personale. Alte sfaturi importante sunt:

1. Folosiți propriile accesorii

Anumite exerciții necesită întinderea pe podea, sprijinirea mâinilor și  frecarea de suprafețe. De exemplu, unele poziții de yoga presupun sprijinirea feței pe saltea. Cumpărați-vă propriile accesorii și nu le împrumutați niciodată.

Persoană care cunoaște sfaturi de igienă în sala de suport
Salteaua de yoga personală vă va ajuta să vă mențineți igiena.

2. Nu beți apă la comun

Folosiți o sticlă personală, chiar și una reutilizabilă. Nu beți apă din locuri comune sau din sticla altcuiva.

3. Dezinfectați echipamentele

Înainte de antrenament, curățați aparatele pe care le veți folosi cu șervețele dezinfectante sau un gel hidroalcoolic. La sfârșitul exercițiilor, procedați la fel.

Potrivit unui studiu, unul dintre cei mai mari factori de risc este partajarea echipamentului contaminat, mai ales atunci când este utilizat de persoane cu infecții active ale pielii.

4. Spălați-vă pe mâini

Spălați-vă pe mâini înainte și după antrenament, folosind săpun și frecându-vă palmele timp de 20 de secunde. Clătiți-vă bine. Nu contează dacă o faceți cu apă caldă sau rece.

5. Nu expuneți rănile

La fel ca și infecțiile cutanate, rănile deschise nu trebuie expuse în sala de sport. Acoperiți-le cu bandaje impermeabile și evitați ședințele la piscină sau căzile cu hidromasaj, deoarece bacteriile pot ajunge în apă.

Rănile suturate sunt o sursă de bacterii pentru piscine. Așteptați vindecarea completă înainte de a intra în apă.

6. Purtați încălțăminte în zonele comune

Clinica Mayo afirmă faptul că riscul de infecție fungică este crescut în cazul mersului desculț în zonele publice:

  • Saune
  • Bazine de înot
  • Cabine de probă
  • Toalete și dușuri comune

Pentru a preveni, purtați încălțăminte de protecție în zona dușului și în piscină. Când ieși din apă, spală-ți bine picioarele și usucă-te meticulos între degetele de la picioare. În plus, stropiți cu pudră antifungică, mai ales dacă sunteți predispus la piciorul de atlet.

7. Spălați hainele după fiecare antrenament

Nu refolosiți hainele cu transpirație la un nou antrenament. Hainele în care faceți sport trebuie curățate în mod regulat. În țesăturile elastice, mirosurile neplăcute persistă mai mult.

Academia Americană de Dermatologie sugerează purtarea de haine largi, care elimină umezeala, astfel încât pielea să rămână uscată și să nu dezvolte germeni dăunători.

8. Nu împrumutați articolele de îngrijire personală

Împrumutul de prosoape, articole de igienă sau sticle este o sursă de contaminare. Asigurați-vă că toate echipamentele sportive stau întotdeauna în geanta pe care o utilizați în acest scop. În cazul în care altcineva le folosește, asigurați-vă că le dezinfectați.

Accesorii pentru sala de sport
Obiectele personale trebui ținute într-o geantă și niciodată împrumutate.

9. Faceți baie la sfârșitul antrenamentului

Într-un experiment publicat în revista Microbiología Aplicada y Ambiental, 26 de tricouri au fost luate de la participanții la o sesiune de spinning și analizate în detaliu. Compoziția fibrelor textile favorizează dezvoltarea diferențială a microbilor și generarea de mirosuri neplăcute.

Faceți duș când părăsiți sala de sport. Astfel, transpirația va fi eliminată și nu va provoca mirosuri neplăcute. Când ajungeți acasă, dezinfectați-vă mâinile cu o soluție specială.

10. Dacă nu vă simțiți bine, stați acasă

Este o mare greșeală ca persoanele bolnave să se antreneze în sala de sport, deoarece riscă să dobândească infecții suplimentare și să-i îmbolnăvească pe alții. Chiar dacă este o răceală, cel mai bine este să stați acasă; orice virus din mediu se dezvoltă în condiții neigienice.

Chiar și diareea este o situație periculoasă. Raportul săptămânal privind morbiditatea și mortalitatea explică faptul că riscul transmiterii patogenului crește dacă înotătorii cu diaree intră în piscină fără a face baie înainte sau dacă are loc un incident fecal în apă.

Sfaturi de igienă în sala de sport: concluzii

Nu uitați că articolele personale nu se împart, că bolnavii trebuie să stea acasă și că spălarea hainelor de sport și a obiectelor personale este la fel de importantă ca dezinfectarea aparatelor utilizate. Alegeți o sală de sport care respectă reglementările sanitare și care întreține periodic aparatele.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.