Logo image
Logo image

15 sfaturi pentru a călători cu boala inflamatorie intestinală

5 minute
În orice călătorie trebuie să luați măsuri de precauție, mai ales dacă aveți o afecțiune. Descoperiți ce să faceți pentru a călători în siguranță cu boala inflamatorie intestinală!
15 sfaturi pentru a călători cu boala inflamatorie intestinală
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Când aveți o boală cronică, vacanțele trebuie să fie întotdeauna bine planificate. Fiecare detaliu contează. De aceea, vă oferim cele mai bune sfaturi pentru a călători cu boala inflamatorie intestinală!

Această afecțiune are diverse simptome, precum durerea, distensia abdominală, constipația sau diareea. Ele presupun un inconvenient pentru pacient, care poate suferi de stres sau anxietate atunci când merge cu avionul sau transportul terestru.

Acest lucru nu înseamnă că ar trebui să vă abțineți de la vacanța. Trebuie doar să luați anumite măsuri de precauție. Prin urmare, aceste sfaturi pentru a călători cu boala inflamatorie intestinală vor fi de mare ajutor!

Ce este boala inflamatorie intestinală?

Boala inflamatorie intestinală, cunoscută sub numele de IBD sau IBS, este o afecțiune cronică. Afectează intestinul gros și poate fi de două tipuri:

În ceea ce privește cauzele, apare ca urmare a unei combinații de diverși factori. Aceștia pot fi fizici (probleme de motilitate intestinală), neurologici (disfuncții în interacțiunea intestin-creier) și psihologici (situații stresante). Conform unei analize din 2017, prevalența sa este estimată la 0,3% în lume. Valorile variază în funcție de regiune.

Simptomele variază de la o persoană la alta:

  • Flatulență
  • Durere abdominală
  • Tranzit intestinal alterat
  • Distensie sau inflamație abdominală
  • Scaune variabile (apoase sau reduse și tari)

Tratamentul bolii inflamatorii intestinale include modificări ale stilului de viață (dietă și exerciții fizice). De asemenea, se recomandă terapia pentru combaterea stresului și utilizarea medicamentelor spasmolitice și prokinetice. În prezent, sunt recomandate și probioticele, precum și terapia biologică.

Urmați aceste sfaturi pentru a călători cu boala inflamatorie intestinală

Când călătoriți cu boala inflamatorie intestinală, schimbările în rutină, stresul și alți factori pot agrava simptomele. Pentru a evita acest lucru și pentru a vă bucura de călătorie, trebuie să luați în considerare următoarele sfaturi.

1. Discutați cu medicul

IBD nu se manifestă în același mod la toți pacienții. Trebuie sa mergeți la consultație pentru ca medicul să vă evalueze starea înainte de călătorie.

De asemenea, medicul trebuie informat despre destinația, durata și data călătoriei, pentru a putea face recomandări cu privire la tratamentul suplimentar.

Citiți și: Terapia biologică în boala Crohn: avantaje și riscuri

Some figure

2. Alegeți cu grijă locația

Atunci când decideți să călătoriți, alegerea locului este esențială. Când călătoriți cu boala inflamatorie intestinală, o destinație prietenoasă înseamnă un loc în care există multă igienă și unde mâncarea și apa nu vor cauza probleme.

3. Localizați spitalele

Odată ales locul de destinație, este necesar să identificați centrele de asistență medicală. Vedeți cât de departe sunt, cum sunt, care sunt opțiunile de tratament pe care le oferă (specialități medicale), etc.

4. Încheiați o asigurare

Pentru a fi mai protejați, o variantă este să încheiați o asigurare internațională, care să acopere eventualele cheltuieli medicale pentru spitalizare, medicamente, analize, transferuri, etc.

5. Planificați totul bine

Fiecare călătorie trebuie să fie bine planificată atunci când suferiți de o boală cronică. Trebuie să începeți planificarea din timp. Dacă nu puneți la punct anumite detalii de la început, acest lucru poate împiedica desfășurarea vacanței.

De exemplu, nu uitați de medicamente. Faceți o listă și verificați ce lipsește.

6. Puneți în bagaj dosarul medical

Dosarul medical trebuie să fie în bagaj, de preferință în geanta de mână. Acesta trebuie să indice datele pacientului, boala, medicația, precum și modalitatea de a contacta medicul curant.

Acest lucru este util și dacă trebuie să explicați de ce călătoriți cu anumite medicamente.

7. Țineți medicamentele în geantă

Medicamentele, în special cele care pot fi necesare în caz de urgență, trebuie să fie în geanta de mână și niciodată în valiză.

8. Luați doze suficiente de medicamente

Luați cantitatea necesară de medicamente, proporțională cu numărul de zile al călătoriei.

9. Aflați denumirile alternative ale medicamentelor

Trebuie să aflați care sunt denumirile date medicamentelor pe care le consumați în țara de destinație. Deși este recomandat să călătoriți cu medicamente proprii, este bine să știți acest lucru în cazul în care bagajele se pierd.

10. Planificați opriri pe parcurs

Când călătoriți pe uscat, trebuie să vă gândiți la posibilitatea de a folosi o toaletă. Stabiliți locația benzinăriilor sau a zonelor de odihnă pentru șoferi.

11. Aveți grijă la alimente

Dieta în boala inflamatorie intestinală este ceva important. Deși pentru unii pacienți aceasta nu este o problemă, alții sunt mai sensibili.

Când călătoriți, nu puteți întotdeauna să pregătiți mâncarea proprie. Așa că, atunci când mâncați undeva, trebuie să întrebați care sunt ingredientele preparatelor. Investigați cum se prepară mâncărurile tipice locurilor pe care le vizitați.

Limitați consumul de cofeină și lactate în timpul călătoriilor, deoarece acestea pot agrava simptomele. În schimb, se recomandă consumul moderat de fibre.

Citiți și: CBD împotriva bolii Crohn și colitei ulcerative

12. Evitați mâncarea stradală

Deși tentația este mare, este necesar să vă abțineți de la mâncarea stradală din diverse motive. Unele alimente exotice sunt crude și nu există nicio garanție de igienă.

Cercetările indică faptul că bolile infecțioase transmise prin alimente sunt printre cele mai răspândite probleme de sănătate publică din lume, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Persoanele cu IBD sunt vulnerabile.

Some figure

13. Beți apă îmbuteliată

Este important să vă hidratați, dar alegeți doar apă îmbuteliată. Nu trebuie să uitați că există multe boli cauzate de apa contaminată.

14. Păstrați-vă calmul

Atunci când plănuiți o vacanță, multe detalii provoacă stres: pașaportul, biletele, valizele, copiii, animalele de companie, etc. Când vine vorba de o călătorie cu boală inflamatorie intestinală, medicamentele sunt un stres suplimentar. Rămâneți calmi, deoarece anxietatea și stresul pot provoca crize.

15. Mergeți la medic la întoarcere

La întoarcere, este important să consultați un medic. Scopul este să vă asigurați că boala nu s-a agravat.

A călători cu boala inflamatorie intestinală este posibil

Ultima noastră recomandare este aceasta: chiar dacă aveți boala inflamatorie intestinală, nu ar trebui să vă anulați călătoriile. Aceasta este o afecțiune cronică și trebuie să învățați să trăiți cu ea.

Atât timp cât nu există febră sau orice alt simptom grav, vacanța și deconectarea de la rutină pot fi benefice, contribuind chiar la îmbunătățirea calității vieții.

Desigur, trebuie să fiți conștienți că poate apărea o criză în timpul călătoriei. Dar, luând măsurile de precauție necesare, puteți minimiza posibilitatea apariției sau impactul acesteia.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Cabezas Sánchez C. Enfermedades infecciosas relacionadas con el agua en el Perú. Simposio, Rev Peru Med Exp Salud Publica. 2018; 35(2): https://doi.org/10.17843/rpmesp.2018.352.3761.
  • Córdoba M, Del Coco V, Basualdo J. Agua y salud humana. Química Viva. 2010; 9(3): 105-119.
  • Oliva-Martínez M. Enfermedades infecciosas transmitidas por alimentos.Medimay. 2008; 14 (3): http://medimay.sld.cu/index.php/rcmh/article/view/327.
  • Ng S, Shi H, Hamidi N, et al. Worldwide incidence and prevalence of inflammatory bowel disease in the 21st century: a systematic review of population-based studies. The Lancet. 2017; 390(10114): 2769-2778.
  • Yamamoto-Furusho J. Tratamiento de la enfermedad inflamatoria intestinal. Revista de Gastroenterología de México. 2012; 77(S1): 39-41.
  • Zúñiga Carrasco I, Caro Lozano J. Enfermedades transmitidas por los alimentos: una mirada puntual para el personal de salud. Enf Inf Microbiol. 2017; 37(3): 95-104.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.