7 sfaturi pentru a duce stilul de viață minimalist
 

7 sfaturi pentru a duce stilul de viață minimalist

Minimalismul este asociat cu bunăstarea fizică și emoțională. Cum ar fi să adoptați stilul de viață minimalist? Vă oferim o serie de recomandări importante!
7 sfaturi pentru a duce stilul de viață minimalist
Elena Sanz

Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 25 mai, 2023

Minimalismul este o filozofie care câștigă tot mai mulți adepți la nivel global. Nu este deloc surprinzător, deoarece stilul de viață minimalist duce la o serie de beneficii pentru bunăstarea fizică și emoțională. Vă împărtășim câteva sfaturi pentru a trăi în stil minimalist!

Este important de reținut faptul că minimalismul implică renunțarea la lucrurile superficiale. Pentru a face acest lucru, trebuie să plecăm de la relația pe care o avem cu obiectele și să ne schimbăm mentalitatea. Desigur, acesta este un proces care necesită timp și dedicare.

Ce este stilul de viață minimalist?

Minimalismul înseamnă să nu cumpărați produse inutile pentru casă și să optați mereu doar pentru cele esențiale. De fapt, stilul de viață minimalist poate fi folosit în multe domenii, de la decorarea casei și organizare, până la viața financiară sau gestionarea emoțiilor.

Stilul minimalist implică revenirea la elementele de bază și ignorarea marketingului care ne determină să facem achiziții fără temei. Astfel, ne putem concentra asupra lucrurilor cu adevărat importante ale zilei, precum relațiile personale, îngrijirea de sine sau bucuria de a mânca, fără distrageri inutile.

Dormitor pentru stilul de viață minimalist
Minimalismul presupune spații cu mai multă armonie și ordine.

7 sfaturi pentru a duce stilul de viață minimalist

Adoptarea unui stil de viață minimalist este un proces treptat. Nu se va întâmpla peste noapte. Este vorba despre a fi mai conștienți de viața de zi cu zi, renunțând la acumularea de lucruri și narcisism.

1. Puneți-vă două întrebări

Uneori, ne agățăm de obiecte cu încărcătură emoțională, de care nu avem nevoie. Prin urmare, cumpărăm lucruri din impuls și nu ne detașăm de amintirile de ieri. Așadar, înainte de a cumpăra sau de a decide să păstrați ceva, puneți-vă două întrebări simple pentru a ajuta la clarificarea oricărei îndoieli:

  1. Chiar am nevoie de acest lucru?
  2. L-am folosit în ultimele șase luni?

2. Învățați să renunțați

Una dintre principalele probleme atunci când vine vorba de a duce un stil de viață minimalist este renunțarea la acele obiecte care, dintr-un motiv oarecare, reprezintă amintiri plăcute. Cu toate acestea, chiar dacă lucrurile materiale nu mai sunt acolo, experiențele continuă să fie prezente. Așadar, luați-vă rămas bun de la lucrurile vechi pe care nu le mai folosiți.

3. Ordinea este cel mai bun prieten

Dezordinea este unul dintre dușmanii direcți ai minimalismului. Când începem să cumpărăm lucruri în exces, ajungem să nu mai facem față dezordinii. Simplificarea decorului casei și depozitarea ordonată sunt cruciale pentru menținerea curățeniei în casă și în minte.

4. Nu impuneți filozofia proprie altor oameni

Stilul de viață minimalist trebuie să aibă la bază respect si empatie. Din acest motiv, dacă împărțiți apartamentul sau casa cu alte persoane, puteți discuta cu aceștia, dar nu încercați să le impuneți stilul minimalist. În mod ideal, ar trebui să existe un acord atunci când modificați zonele comune, cum ar fi camera de zi sau bucătăria.

5. Evitați acumularea

Probabil aveți acasă un sertar în care se acumulează zeci de obiecte inutile. Un punct de plecare pentru implementarea stilului de viață minimalist este donarea sau aruncarea acelor lucruri. În acest fel, sentimentul de armonie a spațiului nu va întârzia să apară.

6. Bazați-vă pe tehnologie

Una dintre marile averi ale modernității este accesul la tehnologie. Există o mare varietate de aparate electrocasnice care pot îndeplini funcții multiple și pot economisi spațiu și energie în casă. De exemplu, nu este necesar să aveți un mp3 player, o tabletă și o cameră foto. Un telefon mobil bun care îndeplinește toate aceste funcții este varianta ideală.

7. Aplicați stilul de viață minimalist la nivelul bugetului

Minimalismul poate schimba modul în care sunt gestionați banii. Începând să simplificați cheltuielile și să automatizați economiile, veți evita consumerismul și veți face economii.

Economii în stilul de viață minimalist
Minimalismul poate fi aplicat și în domeniul financiar. Acesta face posibilă reducerea cheltuielilor.

Stilul de viață minimalist aduce mari beneficii

Stilul de viață minimalist propune eliminarea lucrurilor materiale care nu sunt necesare, nu doar pentru a avea spații cu mai multă armonie, ci și pentru a fi conștienți de ceea ce este cu adevărat important.

A face curățenie constant și a arunca obiectele de prisos este o idee excelentă pentru început. Desigur, nu este vorba de a renunța la tot, ci de a gândi inteligent și conștient în funcție de nevoile reale. 


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Richards, F. (2019). Minimalismo: O Guia Para Viver Uma Vida Excelente E Libertar A Sua Casa E A Sua Vida De Tralhas. Babelcube Inc..
  • Cappetto, M. (2020). The Impact of Minimalism on Health and Relational Satisfaction: Understanding Minimalism Through a Medical Family Therapy Lens (Doctoral dissertation, The University of Akron).
  • Hernández Salinas K, Mendoza R, Gandur-Manzano A. El minimalismo, un estilo de vida. 2020; 7(14): 20-23.
  • Universidad de Palermo. “Minimalismo en el Diseño: ¿Recurso válido o pie de amigo?”. Santo Domingo; 2007. Disponible en: https://fido.palermo.edu/servicios_dyc/encuentro2007/02_auspicios_publicaciones/actas_diseno/artic

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.