8 sfaturi pentru a fi un vecin bun
 

8 sfaturi pentru a fi un vecin bun

Vă mutați într-un cartier nou și vreți să faceți o impresie bună? În acest articol, vă vom oferi cele mai bune sfaturi pentru a fi un vecin bun!
8 sfaturi pentru a fi un vecin bun
Elena Sanz

Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 15 noiembrie, 2022

Traiul la comun înseamnă relaționarea cu oameni de diferite vârste, concepții și interese. Relațiile armonioase cu ceilalți, în special cu cei apropiați, sunt esențiale pentru a construi o societate pașnică. Prin urmare, iată 10 sfaturi pentru a fi un vecin bun și a vă înțelege cu oamenii care locuiesc în jurul vostru!

Un lucru foarte important în viață este să aveți vecini buni! Înainte de a cumpăra o casă sau un apartament, este esențial să puneți întrebări despre vecini și să știți ce fel de oameni sunt aceștia. Astfel, vă veți putea da seama dacă aceștia vor da dovadă de empatie și dacă vă pot ajuta să vă adaptați în noua locuință. În ciuda diferențelor care pot apărea pe parcurs, respectul trebuie să fie reciproc.

Deși ritmul actual al vieții este unul foarte alert și probabil aveți prea multe responsabilități și prea puțin timp, nu trebuie să uitați să creați legături bune cu ceilalți oameni. De fapt, experții subliniază că relațiile interumane sunt o nevoie de bază și fac parte din dezvoltarea personală.

De ce este important să fiți vecini buni?

Relație de prieenie între vecini
Păstrarea unor relații bune cu vecinii este vitală pentru o conviețuire pașnică.

A fi un vecin bun înseamnă crearea unui mediu plăcut în comunitate, în care să existe liniște, armonie și respect. De asemenea, dacă sunteți vecini buni, sunt șanse mari ca și ceilalți să fie alături de voi. În acest fel, se vor crea legături importante de cooperare. În cazul în care într-o zi veți avea nevoie de ajutor cu o problemă, veți ști că puteți conta pe vecini.

Socializarea este fundamentală pentru oameni și viața lor în societate. Aici ne referim la atitudinea și acțiunile care sunt realizate în beneficiul altora, cum ar fi cooperarea, filantropia sau altruismul. Universitatea din Texas prin departamentul său de etică notează că „cei care acționează prosocial tind să fie mai fericiți și mai sănătoși și să trăiască mai mult”.

Prin urmare, a fi un vecin bun înseamnă un câștig pentru ambele părți. În zonele rezidențiale, în special în blocurile de apartamente, este esențial să aveți inteligență emoțională pentru a evita conflictul cu ceilalți. A fi un vecin bun înseamnă și evitarea disconfortului, certurilor și ostilităților. Este ideal să stabiliți acorduri, să respectați diferențele dintre oameni și să conviețuiți în mod armonios cu toată lumea.

Sfaturi pentru a fi un vecin bun

A fi un vecin bun înseamnă a avea un comportament care respectă regulile de conviețuire stabilite în zonă, dar și a acționa cu bună-credință dincolo de norme. Indiferent dacă vă mutați într-un cartier nou sau ați locuit într-un loc mai mulți ani, puteți utiliza următoarele sfaturi pentru pentru a fi un vecin bun:

1. Dați dovadă de bunătate

Dintre toate sfaturile pentru a fi un vecin bun, acesta este cu siguranță cel mai important. Bunătatea este esențială pentru a crea relații de durată. De fapt, este indicat să vă prezentați vecinilor încă de la început. În acest fel, veți deschide punți către dialoguri viitoare și veți cunoaște persoana care locuiește alături.

Este important să schimbați numerele de telefon pentru a lua legătura cu vecinii în caz de urgență. De fiecare dată când îi vedeți, încercați să-i salutați. Aceste acțiuni prietenoase fac mediul mai plăcut. În plus, nu știți niciodată când un salut și un zâmbet vor face ziua mai frumoasă celuilalt.

2. Aveți grijă de zonele comune

Zonele comune sunt spații în care membrii unei comunități se bucură de activități recreative sau sportive sau zone de tranzit până la reședință, precum intrările, scara sau coridoarele. În aceste spații, pot exista grădini, ghivece de flori, obiecte decorative sau gazon. Pentru a fi un vecin bun, este esențial să aveți grijă de zonele comune.

În fiecare locuință, proprietarii pot decide cum doresc să trăiască. Cu toate acestea, zonele comune trebuie îngrijite de toți proprietarii în mod egal. De obicei, se folosește un stil neutru și uniform pe întreaga proprietate.

Există chiar și condominii sau ansambluri rezidențiale care impun reguli privind consecvența culorilor și a stilurilor de fațadă. Este important să le cunoașteți și să le respectați pe cele care sunt stabilite acolo unde locuiți.

3. Educarea animalului de companie

Deținerea unui animal de companie este o practică din ce în ce mai des întâlnită. Cu toate acestea, nu tuturor oamenilor le plac animalele. Din acest motiv, este esențial sa aveți grijă de animalele aflate în grija voastră și să le educați să se adapteze la normele de viață în societate.

În cazul câinilor, trebuie să le oferiți un dresaj prin care să dobândească un comportament adecvat pentru viața în comunitate. De exemplu, este esențial sa îi învățați să nu atace alte animale de companie, să nu latre prea mult și să își facă nevoile în parcuri și nu în zonele comune.

În plus, este important să colectați excrementele acestora și să le depozitați în locul indicat. În plus, trebuie să vaccinați animalele de companie periodic. Dacă aveți un câine dintr-o rasă pentru care autoritățile instituie măsuri speciale, cum ar fi folosirea botniței, trebuie să respectați acele reguli.

În același timp, trebuie să înțelegeți că animalele de companie sunt animale și că lătratul este modul lor de a comunica. În plus, câinii au instincte și nevoi diferite față de ființele umane. Cu toate acestea, au și o capacitate impresionantă de a înțelege comenzile atunci când au o educație adecvată. În ziua de azi, există experți în educația și comportamentul canin care oferă ateliere, cursuri și consiliere.

4. Deschideți canale de dialog pașnic

În relațiile interumane, este normal să apară conflicte, mai ales când vine vorba de vecinii care au gusturi și personalități foarte diferite de ale voastre. Cu toate acestea, atunci când apare un conflict, este important să inițiați un dialog care urmărește stabilirea de acorduri în mod pașnic.

Pentru a face acest lucru, cel mai bine este să vă exprimați îngrijorările sau problemele într-o manieră respectuoasă, vorbind direct cu persoana implicată. Dacă este vorba despre o năzbâtie a copiilor sau o deteriorare provocată de animalul de companie, este necesar să vorbiți cu părinții sau proprietarii și să nu mustrați direct copiii sau animalele de companie ale vecinilor.

Dacă simțiți că problema este foarte gravă și întâmpinați agresivitate din partea celui implicat, este indicat să căutați ajutor extern. În acest caz, puteți merge la asociație sau la administratorul condominiului sau al reședinței. Dacă este vorba despre ceva ilegal sau care compromite integritatea unei persoane, cel mai bine este să mergeți direct la poliție.

5. Evitați zgomotul în exces

Cuplu deranjat de zgomot
Zgomotul enervant este una dintre principalele probleme dintre vecini.

Zonele rezidențiale au adesea reguli care stabilesc orele de liniște, pe care este important să le respectați. Dacă nu o faceți, puteți primi avertismente sau amenzi. Pentru o conviețuire armonioasă, este necesar să se respecte programul de somn și activitățile celorlalți.

Multe dintre construcțiile actuale au ziduri comune. Acest lucru face ca zgomotul de la o casă să se audă ușor la cea de lângă. Din acest motiv, este necesar să moderați tonul vocii și sunetele dispozitivelor electronice. Aplicați zicala „ce ție nu-ți place, altuia nu-i face”.

6. Anunțați când urmează să efectuați reparații sau să organizați petreceri

Reparațiile trebuie să fie efectuate la ore și în zile prestabilite, pentru a nu deranja liniștea vecinilor, mai ales în weekend. În acest fel, dacă trebuie să folosiți mașina de găurit acasă sau să faceți reparații care necesită zgomote puternice, cel mai bine este să anunțați administratorul și să respectați un program fix pentru acest lucru.

Pe de altă parte, dacă vreți să organizați o petrecere importantă în casă, în care vor fi prezente formații muzicale sau multe persoane, este indicat să anunțați administrația sau vecinii. În acest fel, aceștia vor fi în cunoștință de cauză și vor înțelege mai bine despre ce este vorba. Este un mod prietenos de a explica că aveți o petrecere și că aceștia vor auzi zgomote mai puternice în acea zi.

7. Fiți la zi cu plata cheltuielilor comune

Există situații când cheltuielile sunt împărțite cu vecinii. Acest lucru se întâmplă de multe ori în cazul studenților care împart rețeaua Wi-Fi sau energia cu garsonierele sau apartamentele vecinilor. De asemenea, există condominii sau clădiri care impun „taxe de administrare lunare”, pe care le folosesc pentru întreținerea spațiilor comune.

Pentru a fi un vecin bun, este esențial să faceți aceste plăți la timp. În cazul în care preconizați o întârziere, cel mai bine este să informați persoana responsabilă de acest lucru. Desigur, trebuie să plătiți suma cât mai curând și să evitați alte plăți întârziate. Cu acești bani se plătesc adesea serviciile de curățenie sau pază.

8. Nu invadați spațiile altora

Nu fiți genul de vecin enervant care ocupă spațiile altora din nepăsare. Respectați limitele proprietății și încercați să nu deranjați vecinii cu bunurile voastre. În cazul în care aveți nevoie de spațiu suplimentar în parcare, cereți permisiunea.

De asemenea, încercați să nu deteriorați proprietatea vecinilor. Dacă acest lucru se întâmplă, cereți-vă scuze imediat și întrebați cum puteți remedia situația (de exemplu, dacă animalul de companie strică ceva în grădina vecinului).

Respectați diferențele

Acum, după ce ați citit cele 8 sfaturi pentru a fi un vecin bun, probabil v-ați dat seama că acestea sunt doar comportamente de bun simț pentru o conviețuire sănătoasă. Pe lângă punerea lor în practică, trebuie să vă amintiți mereu faptul că fiecare persoană și familie este diferită.

Prin urmare, respectul față de ceilalți trebuie să fie pe primul loc pentru conviețuirea în societate, indiferent dacă împărtășiți sau nu aceleași gusturi, interese sau mod de gândire. Respectul este crucial!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.